Ny malware rammer virksomheder via Android-mobiler

Danske virksomheder rammes i stigende grad af Lokibot-malwaren, der kan stjæle logininformationer fra medarbejdernes arbejdstelefon- og computer. Dermed er Lokibot den største cybertrussel mod danske virksomheder netop nu. Det viser Check Point Software Technologies’ seneste Global Threat Index

Check Point Research har netop offentliggjort deres seneste Global Threat Index-rapport for september 2021. Den viser, at Lokibot er den største cybertrussel mod danske virksomheder lige nu. I september har Lokibot ramt 4,28 pct. af danske virksomheder, hvilket er betydeligt mere end på verdensplan, hvor malwaren blot har ramt 0,86 pct af alle virksomheder.

Lokibot, der første gang så dagens lys i 2016, er en såkaldt infostealer, der kan ramme både Windows- og Androidbrugere. Malwaren høster logininformationer fra forskellige apps på brugerens enhed, som f.eks. browsere og email-klienter. Lokibot bliver ofte solgt på hackingfora, og siden 2017 har der også været versioner af malwaren med ransomwarefunktion, der giver cyberkriminelle flere muligheder for at tjene penge.

Vi oplever desværre ofte, at mange virksomheder kun tænker it-sikkerhed ind i servere og cloud samt deres medarbejderes computere. I fremtiden vil danske medarbejdere i stigende grad arbejde på farten eller fra andre steder end kontoret. Og her vil de i høj grad benytte andre enheder end deres arbejdscomputer, når de skal kommunikere med f.eks. kunder og kolleger.

Lokibot er et godt eksempel på, at danske virksomheder derfor bliver nødt til at have fokus på at sikre alle mobile enheder, som f.eks. mobiltelefoner og tablets. Hvis de ikke sikrer medarbejdernes enheder, vil de cyberkriminelle før eller siden udnytte sikkerhedshuller til at få adgang til virksomhedens data, og det kan koste virksomheden dyrt.

Niels Zimmer Poulsen, Head of Security Engineering hos Check Point Software Technologies i Danmark

På globalt plan er den berygtede Trickbot-malware igen den største cybertrussel og har ramt 4 pct. af alle virksomheder.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3429 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?