Spændende nyheder fra Apple

I mandags holdt Apple, endnu, en stor event med lancering af nyheder. Her var fokus på deres nye processorer og MacBooks

De nye MacBook Pro. Foto: Apple

Lanceringen i mandags fra Apples hovedkontor, var nok spændende, men ikke specielt overraskende, og hovedbegivenhederne var lanceringen af deres to nye processorer og to nye laptops.

Men der var også andre ting på tapetet. Apple lancerede nemlig både en ny version af deres AirPods. Apple har redesignet headsettet, så det ikke længere ligner at der hænger hvide tråde ud af ørene på dig. De stave er nemlig blevet gjort kortere, og AirPods skulle nu sidde endnu bedre og mere komfortabelt i øret på dig.

Men det er naturligvis teknologien der er den mest spændende. En ny processor og et nyt akustisk lydsystem skulle give endnu bedre og mere fordybende lyd. Der er også kommet Adaptiv EQ, der indstiller lyd i realtid baseret på, hvordan AirPods sidder i brugerens øre, så resultatet skulle være en optimal lytteoplevelse med masser af detaljer. En indadrettet mikrofon overvåger lydniveauet, så Adaptiv EQ kan bruge intelligent lyd til at finjustere de lave og mellemhøje frekvenser, som kompenserer for nuancer, der kan gå tabt på grund af forskelle i pasformen.

Nyt til musikelskere

Apple fortalte også om opdateringer til Apple Music, hvor visse landen (endnu ikke Danmark) vil få mulighed for at abonnere på en stemmestyret version af streamingtjenesten.

Herudover var der opdateringer til Siri, en ny HomePod (der heller ikke kommer til Danmark), og så blev der snakket en del om det nyeste lydformat til Apple Music – rumlig lyd.

Hovedbegivenheden

Men det vi alle ventede på, var efterfølgerende til Apples egen chip, M1. Der kom så hele to versioner af dem, nemlig M1 Pro og M1 Max.

Der er en masse teknologisnak der kan knyttes til de to processorer, men hoved på sømmet er, at Apple har øget antallet af kerner, både for det grafiske system, gpu’en, og for selve regneenheden, cpu’en. De har optimeret bussen og mængden af ram der kan placeres inde i chippen, og fordi alt er integreret i samme chip, hvad vi kalder for ‘system on a chip’, så har Apple formået at gøre M1 Pro og M1 Max endnu hurtigere end før.

Apple lancerede to nye chips til deres Macbook Pro. Foto: Apple

De to chips er langt hen ad vejen identiske, men M1 Max har mulighed for at blive leveret med helt op til 64GB internt lager, hvilket nærmest er hysterisk meget, og så har den helt op til 32 kerner på det grafiske system, hvilket er dobbelt så mange som du finder på M1 Pro.

Der er ingen tvivl om, at disse to processorer vil sparke alvorligt bagdel, specielt til alle os der arbejder med grafik og video, er det maskiner der virkelig vil kunne stå på bagben og vise tænder.

Det bragte os til brugen af de to processorer, og hertil lancerede Apple så deres nye MacBook Pro, der kommer i to størrelser, en på 14” og en på 16”, samt med med M1 Pro eller M1 Max, alt efter hvad dit behov måtte være.

Rent teknisk ser de to laptops imponerende ud, også udover de chips der driver dem. Store Liquid Retina skærme, meget lille kant på skærmen, og så er den udskældte touch bar fjernet, og erstattet af fysiske taster.

Den nye MacBooks har en superflot skærm, næsten uden kant, og et markant opgraderet kamera. Foto: Apple

Fordi de nye chips er så integrerede som de er, og har masser af indbygget intelligens, for kun at lukke op for den absolut nødvendige mængde kerner, så skulle de også spare gevaldigt på strømmen. Det betyder også at de nu lover meget længere levetid uden adgang til stikkontakt end før, også når du sider og redigerer video på dem.

De er udstyret med masser af porte – og jeg så til min store glæde, at der nu er kommet HDMI-port på dem, og et par nødvendige Thunderbolt-porte, samt et seperat strømstik, der har den gammelkendte magnetiske tilslutning. De kan dog stadig lades op via usb-c-porten, hvis du ikke lige har din oplader med dig.

Kamera er blevet opdateret og helt generelt skulle hastigheden have fået et gevaldigt spark opad. Jeg glæder mig vildt meget til at få fingre i de nye laptops så jeg kan testkøre dem.

Prisen er dog ikke for de sarte, og du ender hurtigt på over 30.000 kroner, alt efter hvilken processor du vælger. Men helt ærligt, så ligner det laptops der er hver en øre værd.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3429 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?