Pas på din computer – kriminelle kan nemlig misbruger den, mens du er på ferie

I alt hemmelighed overtager cyberkriminelle din computer mens du er på ferie, og bruger den til at mine Bitcoins. Så hvis din pc er langsommere eller varmere, eller hvis blæseren pludselig går i gang, er din computer måske i gang med Bitcoin-mining

Når de cyberkriminelle angriber dig har de altid fortjeneste for øje, og nu har de forelsket sig i de hestekræfter din computer har. For de kan bruges til at hjælpe dem til at mine Bitcoins, og på den måde kan de tjene rigtig mange penge.

”Sidste år var Danmark og resten af verden voldsomt plaget af ransomware angreb, da det var en rigtig god forretningsmodel for de kriminelle. Men i takt med at både forbrugere og virksomheder er blevet bedre til at beskytte sig mod dette, har hackerne skiftet taktik. Nu handler det i høj grad om crypto mining,” udtaler Bjørn Borre, direktør for forretning og medlemsservice i IT-Branchen.

Ifølge IT-Branchen viser seneste KSN rapport et kraftigt skifte i hackernes strategi. Mens antallet af ransomware angreb er faldet med 30%, er antallet af crypto mining angreb samtidig steget med 44,5%, og man har nu registreret over 2,7 mio. mennesker, der har været ramt på bare et år.

It-kriminelle tjener millioner på din computer

Hvor det med ransomware handlede om tydeligt at gøre opmærksom på, at ens computer var overtaget og spærret af hackerne, så man betalte en løsesum for at få den åbnet igen, så forsøger de kriminelle med crypto mining at holde sig under radaren.

Crypto mining handler for de it-kriminelle om, at de får sneget noget software ind på din computer, så de kan overtage den.

Når det er sket, bruger de efterfølgende din computers regnekraft til at mine Bitcoins, og du får desværre ikke noget ud af den operation.

Med en pris på omkring 40.000 kr. for bare én Bitcoin, kan det hurtigt blive en indbringende forretning, hvis en hackergruppe lykkedes med at inficere blot nogle tusinde computere, der så kan sættes til at arbejde i døgndrift for dem.

”Jo længere det lykkedes hackerne at bruge din computer i det skjulte, jo flere Bitcoins producerer de. Så de bruger ganske mange kræfter på at holde sig skjulte, hvilket kan gøre det svært at afsløre dem,” fortæller Leif Jensen, direktør for it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Labs kontor i de nordiske og baltiske lande i en pressemeddelelse.

Sådan spotter du crypto mining på din computer

Det er ikke kun de store datacentre, server farme eller virksomheder, der bliver ramt. Også mindre virksomheder og privates computere bliver inficeret i stor stil – for jo flere computere de it-kriminelle styrer, jo flere Bitcoins får de.

Indikationerne på, om du er blevet inficeret, vil typisk være, at:

  • Ens pc bliver mærkbart langsommere eller varmere end normalt
  • Blæseren på 3D-grafikkortet starter op, selvom du ikke har åbnet en 3D-applikation
  • Belastningen på CPU’en er større end normalt
  • Strømforbruget stiger

”Som udviklingen går nu, er der ingen tvivl om, at alle kan og vil blive ramt af it-kriminelle på et eller andet tidspunkt. Så det er vigtigt, at man altid holder sit operativsystem og software opdateret ligesom man skal have installeret et godt antivirus program på sin computer,” siger Leif Jensen.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2856 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart