Det er blevet populært med hjemmeovervågningssystemer som ikke kræver et abonnement hos det større sikkerhedsfirmaer. Amerikanske Canary er en ny måde at tænke hjemmeovervågning på, hvor udviklerne blandt andet har forsynet systemet med funktioner som hurtig-opkald til alarmnumre og en 90 decibel alarm.
Canary lover også let opsætning og brug, men det er så her filmen knækker lidt for os. For det viste sig ikke at være helt sandt.
Lad os starte med opsætningen af systemet. Canary består af en enkelt enhed og et par kabler – et til strøm og hvis i vores tilfælde også et kabel der bruges til at slutte vores smartphone til Canary i opsætningsøjemed. Det skal lige siges her, at der også findes en udgave, hvor kablet ikke er nødvendigt.
Problematisk opsætning
Canary skal lige have ros med det samme, for enheden ligner alt andet end et overvågningskamera, og skulle der komme en tyv ind vil han højst sandsynligt tro at det blot er en lampe eller lignende der står i huset. Så langt så godt …
– Læs også: 10 sikkerheds-apps du bør have til iPhone 7
Et af løfterne er at du blot skal tage Canary-enheden ud, slutte den til internettet og placere den. Men så let gik det altså ikke for os. Dels så er du begrænset af adgang til strøm. Det er et usb-kabel der forsyner Canary med strøm, og derfor medfølger der en adapter til stikkontakten, så du kan tilslutte Canary til en almindelig stikkontakt. Det vil sige at du skal være i nærhed af en stikkontakt, og være villig til at have en stor og grim adapter til at sidde i en stikkontakt – ikke smart Canary. Designet er pludselig ikke så flot længere.
Dernæst er der forbindelsen til internettet. Den skal etableres gennem din smartphone, og her haltede det rigtig meget for os. Vi måtte prøve op til flere gange og på flere forskellige smartphones inden vi fik Canary til at makker ret.
Endelig kunne vi placere Canary, og her fik vi en forsmag på det fremragende kamera som systemet er udstyret med. Kameraet har en 1470 vinkel det viser billede i, og det betyder at det er utrolig let at placere Canary så den kan se det meste i et rum.
Så langt så godt – med Canary pænt sat op, gik vi i gang med at se, hvad systemet kunne tilbyde os.
Videoen der blev væk
Inde i app’en til Canary kunne vi sætte systemet op, men der var nu i virkeligheden ikke så mange ting vi skulle gøre. En væsentlig ting var dog at få indsat alarmnumre, så du direkte fra app’en kan ringe til f.eks. 112, skulle der ske noget i dit hjem mens du ikke er hjemme.
– Læs også: TEST: Enkel og sikker overvågning af hjemmet
Som standard er systemet sat op til en slags geofencing-mode, hvilket betyder at når den mobil der har app’en installeret forlader matriklen, så armeres systemet automatisk. Canary sender så besked til dig via mail, hvis den ser eller hører noget.
Hvis der er flere i husstanden, så skal alle have app’en installeret, for at sikre at geofencing-tilstanden ikke slår til mens der stadig er nogen hjemme.
Men her løb vi så ind i et problem. For uanset hvilken smartphone vi prøvede at installere App’en på, så armerede Canary ikke automatisk. Under hele testen måtte vi vælge at armere Canary manuelt, hvilket betød at vi glemte at gøre det det meste af tiden.
Dernæst er der muligheden for at kigge og lytte med når du ikke er hjemme. Noget som er et must for et overvågningssystem. Problemet er blot at vi kun kortvarigt fik den funktion til at fungere, og kun på vores iPhone 6s.
Her virkede det fint – vi kunne uden problemer følge med i, hvad der skete i hjemmet. Men det var også den eneste gang det lykkedes for os. For når vi prøvede med en Android-smartphone eller senere med den nye iPhone 7 var resultatet det samme. Billede og lyd kom kortvarigt frem, og så frøs alt.
Vi var i dialog med supporten hos Canary, men det eneste det gav af resultat var, at det ikke virkede på alle smartphone, specielt ikke hvis en Android-enhed havde et markant ændret interface, som f.eks. vores Huawei. Vi kunne se hele listen over godkendte enheder på deres hjemmeside.
Store forsinkelser
Men det forklarede ikke hvorfor det ikke virkede på vores iPhone 7, eller hvorfor den heller ikke virkede på andre Android-enheder.
– Læs også: Nye sikkerhedsprodukter fra Kaspersky Lab lover automatisk patchning af sårbarheder
Men i den korte periode det virkede, kunne vi konstatere at videoen også var meget forsinket, op til 20 sekunder, og det på trods af at vi havde en superhurtig internetforbindelse. Det gav absolut ingen mening.
En sidste ting der faktisk irriterede os en del ved systemet var, at selv når det ikke var armeret, så reagerede det på bevægelser og tog små videofilm og lagde dem op på vores Canary-konto. Det virkede totalt overflødigt, vi var jo ligesom hjemme, så det virkede meget som spionage.
Opsamling
Canary har nogle gode sider, men der er for store problemer med det, og ikke mindst så kan det ikke være meningen at det ikke virker med alle smartphones. Andre systemer vi har testet har ikke haft samme problem.
Der var også nogle andre småting, så som at vi ikke kunne bestemme hvilke enheder der skulle tillade geofencing. Alle enheder der koblede ind på Canary ville automatisk indgå som en del af de enheder der ville, eller rettere burde, armere og desarmere systemet.
Vi kan i virkeligheden rigtig godt lide de principper som Canary er bygget op over, det er bare ikke gennemført. Ting som adapteren til stikkontakten der er stor og klodset, at video ikke bare virker på alle enheder, at vi ikke kunne finde ud af at slå konstant videooptagelse ved bevægelser fra og så videre.
Men naturligvis er der også ting som Canary skal roses for. Designet af selve Canary er i top, ideen med hurtig-opkald-numre er smart og at kunne sende et 90 decibel signal ud i rummet, hvis der er ubudne gæster er også smart.
Det er også en lidt sjov, om end næsten ubrugelig funktion, at Canary også måler temperaturen, luftfugtigheden og luftkvaliteten i huset.
De grundlæggede ideer i Canary er gode nok, men de fejler i udførsel. Vi ser frem til en version 2, hvor de forhåbentlig har fået luset børnesygdommene ud af systemet.
- Produktnavn: Canary
- Producent: Canary
- Opløsning: 1.080 HD-format
- Bevægelsesføle: Ja
- Betragtningsvinkel: 1470
- Night vision: Automatisk nattesyn
- Følere: Temperatur, Fugtighed, Luftkvalitet
- Lyd: Mikrofon og højttaler
- Forbindelser: 2,4 GHz, Ethernet, Bluetooth LE
- Sikkerhed: Krypteret online lager, transport over nettet via SSL-TSS. 256 bit aes datakryptering
- Set til: 1.699 kroner
- Mere information hos Canary
Samlet vurdering 50%
Canary overvåger fint dit hus, men mange af de funktioner som systemet lover virker bare ikke. Det er besværligt at bruge, og det er ikke ok at mange almindelige smartphones ikke virker med systemet. Vi venter på version 2.