TEST: Superhurtigt og sikkert SSD

Det nye eksterne ssd fra G-Technology, ArmorLock, er på rigtig mange måder unikt. Der er hurtigt, robust og holdbart - men det er også dyrt, meget dyrt

G-Technology ArmorLock.Foto: G-Technology

Jeg har haft mulighed for at teste det nye sikre og hurtige SSD, ArmorLock, fra G-Technology. I den periode jeg har testet drevet har det virkelig imponeret mig på alle måder. For det leverer bare varen på alle punkter. Men det er også dyrt, og det er værd at tage med i betragtning.

Det drev jeg har testet har en kapacitet på 2TB, og det er baseret på NVMe-teknlogien, hvilket er en del af hemmeligheden bag hastigheden.

G-Technology lover en hastighed på 1.000 MB/s både når i læse og skrivehastighed, hvilket er ret høje hastigheder, så det skulle naturligvis testes. Mine målinger bekræftede at G-Technology ikke overdrev, jeg fik fint læsehastigheder på lige over 1.000 MB/s ved læseoperationer og på lige under ved skriveoperationer. I gennemsnit passer de 1.000 MB/s ganske fint.

Det betød også at drevet ikke alene er godt til at lægge filer på, det er faktisk hurtigt nok til at du kan installere programmer på det, og afvikle dem direkte derfra – hvilket jeg da også gjorde med blandt andet Premiere Pro og Photoshop fra Adobe.

G-Technology ArmorLock. Foto: G-Technology

Når det så kommer til at være robost, så har G-Technology nogle ret imponerende løfter omkring drevet. De hævder at det tåler at blive tabt fra 3 meters højde, at det tåler tryk på op til 1.000 pund og at det er IP67 certificeret, og derfor tåler både vand og støv.

Jeg kunne ikke teste/trykprøve drevet, men jeg droppede det masser af gange fra lige over tre meters højde, og drevet fejlede på intet tidspunkt efter disse fald. Jeg lod det også komme ud i regnvejr, hvilket er hvad IP67 lover det kan tåle, og samme resultat – drevet kørte videre uden problemer. Jeg tvivler ikke på at det også tåler det tryk G-Technology lover, men når det holder de andre ting, så holder det sikkert også dette.

Drevets holdbarhed kommer af de materialer drevet er lavet af, og selvom drevet faktisk er designet ret flot og elegant, så er det også tydeligt, at det er designet til at tåle en hård behandling. Jeg kan rigtig godt lide drevets design, for hvor mange af de såkaldte ‘rugged’ drev tydelig vis har en gummiramme eller lignende, så er dette drev langt mere elegant designet, og om det ligger på skrivebordet, eller er med i tasken betyder intet – det er stadig et flot drev.

Endelig så er der sikkerheden, som er et af kernepunkterne ved dette drev. Tanken bag drevet er, at det skal bruges af musikere og andre kreative personer der kan lægge deres indhold på drevet og uden problemer transportere det rundt, og ikke være nervøs for at de bliver kopieret eller stjålet.

Drevet her har en ret unik sikkerhed. Når du tilslutter drevet til din computer første gang, så dukker det slet ikke op på computeren, det skal først låses op, og det kræver en app.

Fra app’en skal du så først tilknytte drevet, hvilket du gør ved at scanne QR-koden i bunden af drevet. Herefter kan du så sætte drevet op til, hvilket OS du vil bruge det – Windows eller MacOS (eller begge – hvis du altså begrænser størrelsen af filer du kan lægge på den). Det er også fra app’en at du kan dele adgang til drevet med andre hvis du ønsker det, og så kan du navngive drevet.

G-Technology ArmorLock med app der åbner det. Foto: G-Technology.

Med de ting på plads, så kan du få lov til at låse drevet op, og nu dukker det så op på din computer. Fjern drevet fra computeren, og det låses automatisk, og alle filer er krypteret med en 256-bit AES-XTS hardware kryptering.

Og så er det jeg godt kan høre dig sige – jamen kan jeg så ikke bare sætte drevet op igen, hvis jeg stjæler det? Og her er svaret nej. For første gang du sætter det op, får du også en gendannelseskode/fil som du skal gemme på din computer. Den er påkrævet hvis du fx skifter smartphone, eller hvis du vil nulstille drevet. Det gør dine filer virkelig sikre, og den funktioner er jeg ret vild med.

Herudover så behøver jeg ikke at huske koden til harddisken – for så længe jeg kan låse min smartphone op, så kan jeg også låse min harddisk op.

Og så kommer vi til det punkt der smerter mig mest – prisen. Du skal af med omkring 5.200 kroner for drevet i skrivende stund, og det er altså fælt mange penge. Jeg synes måske lige præcist at drevet er pengene værd, på grund af sikkerheden, men det er ikke just et godt køb, og af den årsag mister det så lige de fem procent der kunne have givet drevet fuld hus på karakterskalaen.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

ArmorLock er et fedt drev med en suveræn høj ydelse, et fedt design og ikke mindst så er det super sikkert. Jeg er vild med måden det låses og åbnes på, og så kan jeg godt lide at jeg kan få et drev med en flot design, og som stadig er robust og som tåler at blive kastet rundt med.

Det eneste jeg virkelig er ked af, er prisen – for drevet er altså fælt dyrt.

Du kan læse mere om drevet her.

De bedste priser lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3211 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?