10 tips til en sikker julehandel på nettet

Julen er en højtid, som de fleste glæder sig til. Inklusiv de IT-kriminelle. Derfor er der god grund til at tænke sig om en ekstra gang, inden du trykker ”betal”, advarer IT-sikkerhedsekspert

Rekordmange danskere klarer årets julegaveindkøb på nettet, og i år bliver ingen undtagelse. Flere foretrækker at sidde hjemme bag skærmen og bestille årets julegaver for at undgå julestress og lange køer. Og dét går ikke forbi næsen på de it-kriminelle, der er klar til at snyde danskerne med falske net-butikker og andre fup-numre.

It-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet AnyTech365 kommer her med en række råd til, hvordan du kommer sikkert gennem årets julehandel på nettet. 

1. Tjek virksomhedens kontaktoplysninger

Vær opmærksom på falske net-butikker, der hverken oplyser adresse, CVR- eller telefonnummer. Finder du ingen af disse kontaktoplysninger, er det ofte et tegn på fup. Viser det sig at en net-butik, der har et CVR-nummer alligevel ser mistænkelig ud, kan du kontrollere nummeret på cvr.dk for at være sikker på, at det ikke er svindlere, der står bag siden.   

2. Vær opmærksom på stavefejl og skæve priser

Du spotter en falsk net-butik, hvis siden er fyldt med stavefejl, dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl. Især udenlandske svindlere har tendens til at oversætte teksten til dansk ved hjælp af automatiske oversætningstjenester. En anden ting der også er kendetegnet ved falske net-butikker er skæve priser som 168,78 eller 42,66.  

3. Kig efter hængelås-ikonet

For at være sikker på, at det ikke er svindlere, der står bag net-butikken, så tjek om hængelås-ikonet findes i venstre side af browseren. Tjek også om internetadressen starter med https – s´et står for secure – for at være sikker på, at siden er sikker at besøge.

4. Led efter e-mærket

Før du handler online er det en god idé at kigge efter e-mærket, som er et dansk mærke for sikker internethandel. Alle e-mærkede net-butikker er kontrolleret af e-handelsfonden, og her kan du altid få hjælp, hvis du har brug for det.

5. Tjek brugeranmeldelser

Du kan tjekke brugeranmeldelser på sider som Trustpilot, inden du gennemfører dit køb på nettet. Brugeranmeldelser bliver mere og mere almindelige i dag, og her vil du ofte få et fingerpeg om siden er reel eller ej.

6. Læs om byttereglerne

Normalt er der 14 dages fortrydelsesret, når du handler på nettet, men det dur ikke, hvis du køber julegaverne i starten af december. Tjek derfor altid hvad den pågældende net-butik skriver om julegavebytning. Mange net-butikker forlænger deres bytteservice til januar, men da det ikke er et krav, er det værd at være opmærksom på. 

7. Pak gaven op

Åbn gaven, når du modtager den, så du slipper for at stå med en forkert vare d. 23. december, som du ikke kan nå at bytte. Også i tilfælde af at varen er defekt, er du langt bedre stillet, jo før du reklamerer over fejlen.

8. Betal med kreditkort

Betal altid dine varer på nettet med kreditkort. Hvis ikke du modtager dine varer, kan banken nemlig hjælpe dig med at trække pengene tilbage. Overvej også at bruge en ekstra sikkerhedskode, som for eksempel Verified by Visa eller MasterCard Secure Code. Denne ekstra kode sikrer dig mod misbrug på nettet, hvis it-kriminelle skulle få fat i dit kort.

9. Beskyt dine digitale enheder

Sørg for at din smartphone, tablet eller laptop er opdateret med det nyeste software inden du handler julegaver på nettet. Det gælder både apps og opdateringer. Installér også et antivirus-program.  

10. Køb dine julegaver på et sikkert netværk

Benyt dig af dit eget private netværk eller dit 3- eller 4G netværk, når du skal handle julegaver på nettet. Bruger du et offentligt netværk på en café, kan du risikere at netværket er oprettet af it-kriminelle, der forsøger at opsnappe personlige oplysninger fra den enhed, du er logget på med.  

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2782 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart