TEST: Avanceret dash cam fra Nextbase

Dash cam 522GW er et super avanceret og letbetjent kamera til forruden af din bil – og med det rigtige tilbehør optager den også ud af bagruden

Det er blevet stadig mere populært at installere et såkaldt Dash Cam i forruden af bilen, så du kan dokumentere hændelser i trafikken, og jeg har testet et af de nyeste af slagsen, nemlig Nextbase Dash Cam 522GW.

Dette kamera udmærker sig ikke alene ved at være let at montere og bruge, det er også meget avanceret, og det er muligt at tilslutte forskellige slags tilbehør, blandt andet et kamera der filmer ud af bagruden, og det havde jeg med i testen.

Hurtigt at komme i gang

Det var meget let at komme i gang med at bruge Dash Cam 522GW. Det monteres let i vinduet, alt du skal bruge hertil, ligger i kassen, blandt andet dobbeltklæbende tape og en lang ledning du skal bruge til at forsynes kameraet med strøm.

Selvom det er irriterende med ledningen, så er det nødvendigt, for ellers så løber kameraet tør for strøm meget hurtigt. Jeg valgte selv at trække kablet, og det betyder at jeg har et kabel der ligger ned over instrumentbrættet – jeg vil klart anbefale at du får trukket et kabel skjult, og så slipper du også for at bruge det der før i tiden blev kaldt for cigarettænderen, til at give strøm til kameraet.

Dash Cam 522GW monteres i forruden og den sidder godt fast. Foto: Nextbase

Dash Cam 522GW kobles på holderen med en superkraftig magnet, og der skal bruges kræfter til at fjerne den igen – men det har du så heller ikke behov at gøre ret ofte.

Du skal lige huske at sætte et microSD-kort i også, så der er noget at optage film på. Men heldigvis behøver du ikke tage kortet ud for at se dine film, og det kommer jeg til om lidt.

Ekstra tjenester

Når kameraet er monteret og tændt, så sker resten af installationen i en app på din smartphone, og det er nu ikke meget du behøver gøre. Primært er det ting som at fortælle kameraet om det skal gå i gang med at optage når du er parkeret, og det opdager at noget bumper ind i bilen.

Du kan også indtaste et nødnummer som kameraet automatisk kan ringe til, hvis du er med i et uheld. Det kræver dog et abonnement på en Nextbase-tjeneste (der er gratis det første år), og så virker den ikke for danske kunder. Du skal have et abonnement i et af følgende lande for at det virker:

 • Belgien, Canada, Finland, Frankrig, Tyskland, Irland, Luxemburg, Holland, Norge, Sverige, England eller USA

Men har du det, så kan tjenesten godt bruges i Danmark – men som sagt, danske kunder kan endnu ikke bruge den tjeneste, det havde jeg ellers set frem til.

Hvis du bruger Alexa, så kan kameraet også styres via den, og du kan sætte det op til at afspille musik via Alexa. Men igen – det er ikke specielt interessant i Danmark, når Alexa endnu ikke fås med dansk tale.

Daglig brug

Når kameraet er sat op, så skal du faktisk glemme alt om det.

Dash Cam 522GW her uden bagrudekamera. Foto: NextBase.

Det optager automatisk når du starter bilen, og for at filerne ikke skal blive for store, så optager den i segmenter af tre minutter, men gør det naturligvis kontinuert.

Når Dash Cam 522GW opdager et bump, fx når du lukker bildøren, så låser den automatisk filerne, så de ikke bliver slettet ved et uheld, eller automatisk når pladsen genbruges.

Og det er smart, for hvis du får brug for at dokumentere et uheld, så er det surt, hvis filen er slettet fordi kameraet genbruger pladsen – hvad det automatisk gør.

Hvis du har lyst til at følge med i, hvad der sker på kameraet, kan du forbinde din smartphone til kameraet (under brug), og se alt hvad kameraet ser. Du kan også se arkivet, og hente filer ned til din smartphone, hvis du har brug for det.

Men du kan også sætte app’en op til automatisk at hente filer ned. Det vil jeg dog advare mod – det fylder hurtigt din smartphone op, og hvad skal du også bruge de filer til? Igen så mener jeg at det bedste er at du bare henter dem, hvis du gerne vil dokumentere, eller gense, en køretur, og så ellers lade kameraet slette dem løbende.

Hvis du, som jeg, også har et kamera monteret der filmer ud ad bagruden (kameraet er monteret direkte på Dash Cam 522GW, så du skal ikke bruge specielle ledninger til det), så kan du også finde de filer via din smartphone (og så billedet på dit Dash Cam naturligvis).

Dash Cam 522GW kommer med alt du skal bruge for at montere det. Foto: NextBase.

Det er fedt at have det kamera på også, for rigtig mange uheld sker med en påkørsel bagfra, og at have en dokumentation der er ret fedt.

Høj kvalitet og et enkelt problem

Kameraet optager i fuld HD-kvalitet, og det ses på billederne. Naturligvis er det fiskeøje perspektiv, men du ser tydeligt ting som nummerplader, farve på biler osv., og det er og bliver det det handler om.

Jeg er specielt imponeret over så gode optagelserne ud af bagruden er – her skulle jeg så nok overveje at pudse den rude lidt oftere, men det er på mig, og ikke kameraet.

Jeg er også ret glad for, at det bare kører uden at jeg skal gøre noget som helst. Det er virkelig ”sæt op og glem”.

Men, og der er et lille men, jeg oplevede et par småting som ikke er helt optimale.

Dels fik jeg en del fejl i starten. Dash Cam 522GW blev ved med at opleve kortfejl, og ville formatere sd-kortet. Og da det altid skete under kørsel, var det ret irriterende. Ikke mindst fordi jeg pludselig var nødt til at betjene kameraet under kørsel, eller også miste muligheden for at optage.

Samtidig oplevede jeg et par gange, at kameraet gik ned under denne formatering, og bare ikke startede igen.

Men en udskiftning af kamera og sd-kort løste problemet. Om det var kamera eller kort der var skyld i problemet blev dog aldrig afdækket. Men det er værd at være opmærksom på, at det kan ske – og for mig skete det altid under meget varme eller meget kolde forhold, og det er noget Nextbase skal være opmærksomme på.

Produktinformation

 • Produktnavn: Dash Cam 522GW
 • Producent: Nextbase
 • Videoopløsning: 1.440 ved 30fps, 1.080p ved 60fps
 • Linse: 6 lag, f1.3
 • Bluetooth 4.2
 • Skærm: 3” IPS touch skærm
 • GPS 10Hz
 • Parkeringstilstand: Ja
 • Filmvinkel: 140 grader
 • Pris: Dash Cam: Set til 1.999 kroner
 • Pris: Set til 399 kroner
 • Læs mere hos Nextbase

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Dash Cam 522GW fra Nextbase er et skønt kamera til bilen, der bare sidder der og gør sit arbejde. Det er let at bruge, let at installere og det optager i meget høj kvalitet.

Hvis det ikke var fordi jeg oplevede nogle fejl på kamera/kort under testen, så ville karakteren have været meget højere, for produktet er et godt og gennemtænkt produkt. Men jeg frygter at det har problemer ved ekstreme temperaturer (høje som lave).

Samtidig er prisen høj, og det trækker også lidt ned.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3611 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?