Smarte produkter til hjemmet kan nedbringe energiforbruget markant

En ny undersøgelse viser at 90% af forbrugerne har sparet penge på deres energiregning ved at benytte sig af smarte produkter i hjemmet, og besparelsen bliver større jo mere du bruger produkterne

Siden 2022 har hele Europa stået over for en energikrise, og vi vil alle gerne spare lidt på energien – ikke mindst nu hvor det bliver lidt koldere.

Men ifølge Netatmo behøver det ikke betyde, at vi er nødt til at slukke for varmen, der er andre metoder.

Netatmo har lige foretaget en undersøgelse iblandt 2.400 brugere på tværs af Europa, herunder Danmark, for at lære mere om, hvordan brugerne anvender deres smarte varmeløsninger. Her fortæller hele 90 % af brugerne, at de har sparet på deres energiforbrug ved at installere en smart termostat i deres hjem.

Undersøgelsen viser også, at jo længere de smarte varmeløsninger har været installeret, desto mere mener brugerne, at de har sparet på varmeregningen. Således svarer hele 82 % af brugerne, der har haft en smart varmeløsning i mindre end et år, at de har sparet energi, mens tallet stiger til 92 % for de brugere, der har brugt smarte varmeløsninger i mere end fem år. 

Samtidig fortæller de danske forbrugere, at selvom de har skruet ned for varmen i hjemmene, har 84 % af de adspurgte fortalt, at de smarte varmeløsninger har gjort det muligt at opretholde en behagelig temperatur i hjemmet.

Som en bonus, fortæller over halvdelen (56,6 %) af brugerne i Netatmos undersøgelse, at de har sparet op til 1800 kr. på deres energiregning ved at anvende smarte termostater.

De sidste par år har energipriserne været på himmelflugt. Det er ikke noget, den private forbruger selv er herre over, da priserne bliver dikteret af et globalt marked. Men der er dog et par kneb, man selv kan foretage i hverdagen for at reducere regningen. Ifølge Energistyrelsen kan man ved blot at sænke temperaturen én grad i hjemmet f.eks. spare op til 5 pct. på energiregningen.

Derudover kan man som forbruger finde hjælp i de efterhånden mange forskellige smart home-produkter på markedet. Hvis man har dem installeret, kan man selv tage styringen og overvåge sit forbrug. Det er noget, der kan ses på elregningen – og ikke mindst, mærkes på pengepungen. Reducerer man det daglige forbrug, så har det desuden også betydning for vores klimaaftryk, da vi samtidig udleder mindre CO2

Nicklas Sandstrøm, salgsdirektør hos Netatmo i Danmark

Fire råd til en lavere regning
Nicklas Sandstrøm giver desuden et par gode råd med på vejen til at mindske forbruget:

 • Skift dine traditionelle lyskilder ud med smarte lyskilder:
  Det er efterhånden alment kendt, at LED-lyskilder bruger mindre strøm end traditionelle – og derfor kommer man langt ved at skifte sine pærer til LED. Men skifter man dem smarte lyskilder, er der ofte endnu flere penge at hente.
  Med smarte lyskilder er det nemlig let at styre lyset direkte fra en smartphone via Wi-Fi. Så har du glemt at slukke lyset, kan du nemt gøre det fra din smartphone – eller du kan nemt ændre indstillingerne i dit smart home, så lyset automatisk slukkes, når den sidste person forlader hjemmet.
 • Få stikkontakter, der giver et overblik over forbruget:
  Ønsker du at få et fuldt overblik over dit forbrug af strøm, kan man nemt installere smarte stikkontakter, der måler dit forbrug. Det giver et overblik over, hvor meget strøm tv’et eller spillekonsollen sluger i hverdagen. Dermed får man indblik i, hvor eller hvornår man skal nedsætte forbruget.
 • Vask tøj og opvasken, når strømmen er billigst: 
  Har du ikke i forvejen smarte hvidevarer, som eksempelvis køleskab, vaskemaskine, tørretumbler eller opvaskemaskine, er det en større investering at skifte ud. Men de hårde hvidevarer er nogle af de største strømslugere i hjemmet. Derfor er det god idé at holde øje med, hvornår strømmen er billigst, så du kan udnytte de tungere maskiner i de tidsrum.
 • Styr opvarmningen i hjemmet med smarte termostater: 
  For at få mere kontrol over opvarmningen af hjemmet og reducere energiforbruget, kan man anvende smarte termostater. De kan styres direkte fra din smartphone og man kan indstille dem, så varmen bliver slået fra, når familien er ude af huset – og tændes igen, inden alle er hjemme.
About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.