Sådan beskytter du data i dit smarte hjem

På globalt plan findes der ca. 14,4 milliarder forbundne enheder. Det dækker over en bred vifte af produkter lige fra tilsluttede elmålere til smarte lyskilder. Det kræver at du passer på dine private data, og her kommer et par gode råd til, hvordan du gør det

I anledning af World Data Protection Day den 28. januar giver Netatmo, der producerer smarte enheder til hjemmet, et par tips til, hvordan brugere kan blive bedre til at beskytte deres data.

Skab stærke adgangskoder

Adgangskoden er et af de bedste steder at starte for at beskytte data. De fleste af os ved efterhånden, at en stærk adgangskode består af både store og bogstaver, tal og symboler – og i langt de fleste tilfælde bliver vi også advaret, når adgangskoden ikke opfylder disse krav og guidet til at finde på en stærkere adgangskode. Men det er dog vigtigt at tage yderligere forholdsregler. F.eks. er det vigtigt at skifte adgangskode, når man bliver advaret om et læk – i visse tilfælde kan det også være nødvendigt at skifte selve brugernavnet til ens login.

Vær sparsom med data

Når man som bruger tilmelder sig en tjeneste, så overlader man en vis mængde personlige data til tjenesteudbyderen. I Europa er virksomheder forpligtede til at overholde den EUs persondataforordning (GDPR), der har til formål at minimere indsamlingen af data og at informere brugeren om formålet med indsamlingen af data. Af samme årsag er det vigtigt, at brugeren tager fordel af netop denne lovgivning og tager et kig på de betingelser, der listes, når man er i gang med at sætte en app op. Hvad er formålet med de personlige oplysninger, som brugeren giver virksomheden lov til at bruge? Det gør det nemmere at skelne mellem dem, der er nødvendige og dem, der blot er for virksomhedens egen interesse.

Hold alle enheder opdaterede

Det er vigtigt at sikre, at enheder og apps altid har den nyeste opdatering. Det giver nemlig ikke kun de nyeste funktioner, men sikrer også et optimalt sikkerhedsniveau på enheden. Derfor er det en god idé ofte at tjekke producenternes hjemmesider for at se, om der er nye opdateringer – eller kontrollere status for opdateringer på telefonen.

Vær opmærksom på data, der lagres i skyen

Der er en række spørgsmål, der er værd at stille, når man som bruger forbinder en smart enhed til hjemmet. Det vigtigste er brugen af skyen – for hvad sker der med de indsamlede oplysninger, der ligger i skyen? Hvordan er transmissionen krypteret? Det er især brugere med indendørs eller udendørs sikkerhedskameraer, der er særligt følsomme over for beskyttelsen af deres videodata.

About Lars Bennetzen 3952 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.