Fra sofa til løbesko: Sundhedsgadgets skal vise vejen. Del 1

Motivationen til at træne og tabe mig får et boost fra den teknologiske verden. Denne blogserie vil i de næste 6 uger berette om min træning, og hvorvidt mine gadgets kan motivere mig til mindre sofa og mere løb

Overvægt og dovenskab går ofte hånd i hånd. Manglende motivation til at få spændt løbeskoene ligger også højt på listen, når det kommer til årsager til vægtforøgelse. For mit vedkommende er badevægtens nådesløse tal et slag i selvbevidstheden.

Har du det ligesom mig, vil du vide, at vægten har en stor betydning for din identitet, men hverdagen med familie og arbejde kommer ofte i vejen for træningen. I stedet går aftenerne med hygge og søde sager – kalorierne flytter ind. Og jo ældre du bliver, jo sværere bliver det at bede kalorierne om at flytte ud igen.

Teknologien skal hjælpe mig med at komme i form, da jeg erkender behovet for at opsætte delmål, når det kommer til kondi og udholdenhed – ikke mindst motivationen for at monitorere vægttab.

Derfor har jeg samlet en række trænings- og sundhedsgadgets, der i de kommende uger skal forsøge at holde træningsgejsten oppe.

fitness-gadgets uge 1 - indhold 1

Motivationsfaktoren rundt om håndleddet

Tre træningsurer er landet på mit skrivebord; Polar M430 (kr. 1.799), TomTom Adventurer (kr. 2.299) og Garmin Forerunner 935 (kr. 4.599). I de næste 6 ugers tid skal urerne vise mig, om jeg løber en distance på kortere tid, hver gang løbeskoene bindes.

De skal vise mig, om min puls normaliseres hurtigere med tiden – for alle ure har indbygget pulsmålere, så jeg slipper for brystbælter til pulsmåling. Jeg er sikker på, at de hjælper mig med yderligere delmål, som jeg går på opdagelse i deres funktioner.

Alle tre urer har dedikerede apps til iOS og Android, der giver et statistisk overblik over min performance. Urerne er vandtætte, men hvor Garmin Forerunner og TomTom Adventurer holder vand ude i ned til henholdsvis 50 meter og 40 menter, oplyser Polar ikke, hvor langt jeg kan dykke ned, før uret tager vand ind. TomTom overraskede mig positivt, da Adventurer har indbygget 3 GB lagerplads til musik. Dermed slipper jeg for at løbe rundt med min telefon, da mit Bluetooth-headset kan tilsluttes uret direkte.

Alle ure kan også monitere min søvn om natten, men på forskellige niveauer. God nattesøvn, mellem 7-9 timer, hjælper kroppen med at restituere og være kampklar til dagens udfordringer. Derfor bliver det interessant for mig at undersøge, hvad det enkelte ur gør for mine søvnrutiner og søvnkvalitet.

Musik fremfor naturlyde, tak!

Musik spiller en essentiel rolle, når jeg løber. Nogle løbere elsker roen, når de løber rundt om en sø eller i en park – jeg foretrækker hårdtpulserende, elektronisk musik i ørerne.

Derfor har jeg allieret mig med Plantronics og Jabra, hvor jeg tester et traditionelt Bluetooth-headset i form af Plantronics BackBeat GO3 (kr. 999), der har en almindelig ledning forbundet mellem de to ørepropper. Plantronics har også lavet et decideret Bluetooth-løbeheadset, BackBeat Fit 2017 (kr. 1.009), med en kraftig nakkebøjle. Endelig er der Jabra Elite Sport (kr. 1.999) – et Bluetooth-headset, som er 100 % trådløst.

fitness-gadgets uge 1 - indhold 3

Hvorvidt et fuldkomment trådløst headset forbedrer løbeoplevelsen i forhold til ledning eller nakkebøjle, vil tiden vise.

Elite Sport har en ekstra dimension i forhold til konkurrenterne, da der er integreret pulsmåler i den ene øreprop. Henter du Jabra Sport-app’en, kan du løbende holde øje med din puls, mens du træner. Elite Sport har op til 4,5 time på én opladning, men har du den hårde plastikæske med dig, kan du oplade headsettet to gange, hvormed levetiden forlænges til i alt 13,5 timer.

Batteriet i Plantronics BackBeat GO 3 har en levetid på op til 6,5 timer, mens det medfølgende stofetui tjener som en oplader, der kan give op til 13 timers ekstra musik på farten. BackBeat Fit 2017 har ikke et opladningsetui, men batteriet holder op til 8 timer på en opladning. Alle tre headsets har mikrofon til telefonsamtaler indbygget, så du kan besvare opkald, mens du træner, ligesom de er svedresistente, Elite Sport har dog en IP67-certificering, og det imponerer, da det betyder, at jeg også kan svømme med dem i ørerne, så længe jeg ikke dykker længere ned end 1 meter i 30 minutter.

Lur mig om det ikke betyder en tur i svømmehallen med Elite Sport tilsluttet til TomTom Adventurer, så jeg kan høre musik, mens crawles gennem vandet. Det altoverskyggende spørgsmål jeg skal have besvaret er, hvor komfortabelt er det enkelte headset. Naturligvis spiller lydkvaliteten en rolle, men for mig er det væsentlige, hvordan de sidder i ørerne, og om de generer mig, når jeg træner. Elendig komfort kommer til at overskygge både lyd og funktioner – for det betyder, at et headset ikke er til at have på under træningen.

fitness-gadgets uge 1 - indhold 2

Tag ikke din vægt for gode varer

Endelig er der de såkaldte kropsanalysevægte. Polar Balance (kr. 799), Garmin Index Smart Scale (kr. 1.399) og iHealth Wireless Body Analysis Scale (kr. 699) skal hjælpe mig med at forstå mit vægttab bedre.

Bruger jeg en konventionel badevægt, viser den kun min samlede vægt, der i dag lyder på 83 kg – det kan være misvisende. For jeg kan i en periode tabe mig nogle kilo på grund af slankekuren og træningen, men så kommer der sandsynligvis en periode, hvor jeg enten ikke taber mig eller måske tager på – og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

For den første del af slankekuren og træningen resulterer i tab af væske, men ikke nødvendigvis så meget fedt. Dermed kan jeg nemt tabe 2-3 kilo og tænke ”yeeeehaaaaaauw!” med armene i vejret, men det er ikke nødvendigvis retvisende. Stiller jeg mig op på en kropsanalysevægt, fortæller den mig, hvor meget væske min krop består af, hvor høj min fedtprocent er, og hvor stor en del af vægten musklerne udgør – heri består den vigtige forskel.

Muskler vejer nemlig mere end fedt. Spiser jeg nogenlunde den samme sunde kost hele vejen under min træning i samme mængder, kan det alligevel føre til vægtforøgelse, og det ville jeg ikke nødvendigvis kunne forstå, hvis fødderne var plantet på en almindelig badevægt. De mere avancerede vægte viser mig derimod, at musklerne er vokset, og dermed vejer mere. Hvor præcise de forskellige vægte er i forhold til hinanden, vil tiden dog vise.

Næste kapitel i blogserien ser nærmere på, hvor nemme de enkelte gadgets er at klargøre og opsætte med min tablet og smartphone.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?