De to droner fra DJ1 som vi har kigget på i vores lille test, er bygget over samme læst, men hvor Professionel har nogle funktioner som du ikke finder i standard-versionen. Men langt hen ad vejen så er de to droner ens. De har samme fysiske dimensioner, flyver lige hurtigt og har flere af de samme funktioner indbygget.
Men der er naturligvis forskelle på de to droner, og når man først begynder at lege med pro-versionen, så er det tydeligt at den så bare kan en anelse mere.
Så opsætningen af de to droner var fuldkommen ens. De blev pakket ud og propellerne blev skruet fast. Her har DJ1 gjort det smart, for to af propellerne har en sort dut på toppen, mens de to andre er sølvfarvede. De sorte skal skrues på de tilsvarende sorte skruer, og de sølvfarvede på de to resterende. Det smarte er, at propellerne skal skrues på hver sin vej, så de derved låser sig fast og ikke vibrerer løst når dronen flyver.
Herefter skal batteriet lades op, og det samme gælder fjernbetjeningen. DJ1 lover omkring 25 minutters flyvetid på en fuld opladning, og det passede fint med det vi oplevede. Naturligvis så hænger flyvetiden sammen med, hvor meget dronerne blive belastet, og da vi på et tidspunkt fløj med dem i meget kraftig blæst, så var det ikke underligt at de ikke kunne klare 25 minutter, men kun omkring 18 minutter. Det automatiske gps-gyrosystem de sikrer at dronerne altid hænger lige, bruger en del mere energi når vinden kaster dronerne frem og tilbage.
Efter opladning var det tid til at tilslutte fjernbetjeningerne til dronerne, og koble vores smartphone/tablet til fjernbetjeningen. Og hvorfor skriver vi så smartphone/tablet? Jo ser du – til Phantom 3 Standard er det en smartphone du skal koble til, mens det er din iPad du skal koble på Phantom 3 Professionel.
Ens og dog så forskellige
De to fjernbetjeninger er ikke ens, det er tydeligt at mærke at til pro-versionen er der brugt lidt mere robuste materialer. Samtidig er der et par knapper mere på pro-fjernbetjeningen. Disse knapper har umiddelbart ingen funktion, men de kan programmeres til forskellige opgaver.
På begge kan du dreje den gimbal som kameraet sidder monteret i, så du kan justere det billede/film der bliver optaget, og på pro-versionen kan du også skifte kamera-tilstand/funktion på en knap. Så du har noget mere kontrol direkte på fjernbetjeningen.
Begge har dog en utrolig vigtig knap ”return to home”. Klik på den og din drone vender pænt og nydeligt tilbage til udgangspunktet, en funktion som vi blev meget glade for under vores test.
En anden forskel er måden du kobler din smartphone/tablet til fjernbetjeningen. For på standard-dronen kobler du ganske enkelt din smartphone på fjernbetjeningens wifi, mens du på pro-versionen har et kable der kobler din iPad direkte til fjernbetjeningen. Den løsning kunne vi godt lide – ikke noget med at skulle rode med wifi, og huske at skifte rundt igen efter endt flyvning.
Lette at flyve
Så med de to droner klar til en flyvetur, gik vi i gang med at teste deres flyveegenskaber.
At styre de to droner klares primært på de kontroller der er på fjernbetjeningerne, men enkelte ting kan klares på din smartphone/tablet. Du skal nemlig downloade en app, som sætter dig i forbindelse med din drone.
Det første du ser, er billedet som kameraet på dronen ser. Dernæst er der en række ting du kan indstille i app’en, og det er forskelligt alt efter hvilken af de to droner du arbejder med. På pro-versionen kan du blandt andet indstille kameraet til forskellige lukkehastigheder os lignende, hvilket du ikke kan på standard-versionen.
Du kan også indstille startpositionen, altså hvilken position som din drone skal vende tilbage til ved et klik på ’home’-knappen, og du kan både se billedet som din droner ser, såvel som et overblikskort over det område din drone bevæger sig rundt i.
Med alle de informationer, er der ingen tvivl hos os om, at det er en kæmpe fordel med en iPad tilsluttet og ikke en smartphone. Den store skærm giver så meget mere information og bedre overblik. Ulempen er, at hvis du har lyst til at klikke på en knap på skærmen, så er der ret langt at flytte hånden, og da iPad’en er ret tung i forhold til fjernbetjeningen, så har den en tendens til at tilte når du skal flytte på hånden.
Det er ikke noget du ikke kan arbejde med, du skal bare være opmærksom på det.
Med et klik på en knap, letter dronerne og placerer sig en halv meter over jorden. Du kan også vælge at lette dem manuelt, hvis du hellere vil det.
Herefter er det så bare at gå i gang med at flyve. Dronerne er begge vildt responsive og lynhurtige. Selv når de flyver hurtigt hen mod en forhindring, så kan du stoppe dronerne, eller flyve dem udenom – hvis du altså er hurtig på knapperne.
For undertegnede var det ret svært at holde øje med både skærmen og dronerne, men det er klart det mest effektive når du flyver – specielt når dronerne er langt væk fra dig, og de kan komme rigtig langt væk.
Phantom 3 Standard kan således flyve op til 1km væk fra dig, og stadig være i kontakt med fjernbetjeningen, mens Phantom 3 Professional giver dig en aktionsradius på hele 5km.
Skulle du være så uheldig at dronen kommer længere væk fra dig end de ovennævnte grænser, så slå automatpiloten til, og din drone flyver hjem til udgangspositionen – som altid bliver sat når dronen letter. Begge droner er udstyret med gps, så de kan let begge finde hjem igen.
Et fantastisk kamera
Begge droner har et fantastisk kamera. På standard-dronen er der et kamera med en opløsning på 2,7K video, hvilket er næsten 3 gange så god en opløsning som på billedet på et hd-tv, og det ved 30 billeder pr. sekund.
Kameraet tager billeder i 12MP opløsning, og du kan optage i både jpeg og DNG RAW-format. De billeder og videooptagelser vi skød var fantastiske, på intet tidspunkt rystede de, selv ved høje hastigheder og skarpe manøvre.
På Professional dronen er der gearet lidt op for kameraet, her kan der nemlig optages 4K-video ved 30 billeder pr. sekund, og still-billeder har samme data som standard-versionen. Igen her var billederne superskarpe, og aldrig rystede. Vi var meget imponerede over kvaliteten, på kameraet på de to droner.
Ups – så højt ville vi ikke flyve op
Under vores test havde vi en enkelt oplevelse der blev lidt mere spændende, end vi havde regnet med. Vi klikkede på ’home’-knappen, troede vi altså – måske ramte vi en tastekombination vi ikke kendte, og smut drønede dronen op til maksimum flyvehøjde (som heldigvis var sat lavt, 400m).
Vi havde næsten ingen visuel kontakt med dronen, og det blæste ret meget. Panikken bredte sig, tænk hvis et vindstød (ja det blæste ret meget den dag), drev dronen væk, måske fik den til at styrte ned og ramme nogen?
Men dronen hang fuldkomme stabilt samme sted (vi havde en fin udsigt gennem kameraet), og med rystende hænder bad vi dronen om at lande. 400 meter er altså lang vej ned, og hvad der nok tog et lille minuts tid, virkede som om det tog halve timer.
Da vi efterfølgende kiggede optagelsen fra dronen igennem, kunne vi tydeligt se, hvor flot dronen hang i luften, og hvor gode billederne var.
Opsamling
Vi har virkelig hygget os med dronerne. De har begge været utrolig fede at arbejde med, super responsive, lette at navigere rundt med, hurtige og med en dejlig lang batterilevetid.
Man kan selvfølgelige overveje, hvad pokker man skal bruge en drone til. Der er regler for, hvor du må flyve med dem, og ikke mindst hvor højt. Men udover drengerøvs vinklen, som vi holder stædigt fast i er den vigtigste, så kan dronerne også bruges til overflyvning og optagelse af marker, fodboldbaner og lignende.
Vi kan snildt se en lang række formål med dronerne, men for os er den vigtigste stadig at de er sjov at lege med. Prisen er dog lidt prohibitiv, for det er et pokkers dyrt legetøj. Men kvaliteten er omvendte høj, og det er med til at retfærdiggøre prisen.
Hvilken drone skal man så vælge? Hvis det primært er til legetøj så er standard-versionen rigelig. Men hvis du skal bruge den til opgaver, hvor det kræves at den kommer længere væk, eller billederne er i superhøj kvalitet, så er det klart Professional-versionen der skal investeres i.