TEST: BOOM den tredje går til musikken

Tredje generation af Megaboom-højttaleren skal sætte gang i festen med fyldig bas og højt lydniveau, ifølge producenten. Og der er noget ved Megaboom 3, som bare imponerer, men der er også tidspunkter, hvor musikken skratter.

Megaboom 3 er den seneste højttaler fra Ultimate Ears, og som det ligger i navnet, er det meningen, at Bluetooth-højttaleren skal kunne spille højt og kraftfuldt – til trods for den er kompakt. Jeg er spændt på at se, om tredje generation af Megaboom leverer varen, da jeg tidligere blev lettere skuffet over det noget flade lydbillede.

Højttalerne kan sammen med flere end 150 andre Megaboom’ere tilsluttes din telefon eller tablet, hvilket giver et anderledes lydbillede. Megaboom 3 kan dog sagtens bruges som en selvstændig lydenhed, men det er min erfaring, at to højttalere bare gør noget anderledes ved musikken – hvad, helt præcist, kommer jeg ind på senere.

Design og funktioner

Megaboom 3 har sit karakteristiske høje, cylinderformede design, som mange andre trådløse højttalerproducenter også er blevet glade for. UE har fortsat det minimalistiske design med +/- på forsiden. Øverst oppe sider en multiknap til at styre musikken.

En nyhed er det dog, at Megaboom 3 kan oplades på en dock med navnet, Power Up. Du placerer højttaleren på docken, og den lader op, mens du lytter til musikken. På en fuld opladning er der musik op til 20 timer, hvilket naturligvis er relativt afhængig af, hvor højt du spiller, og hvilke indstillinger du kører med. Jeg har dog oplevet godt 17 timer på én opladning. Derudover er vidunderet IP67-certificeret, så højttaleren kan tåle at blive tabt på gulvet. Dermed kan du have dyret med i badekarret eller en tur på stranden, når vejret er til det, da du ikke skal frygte, at den får sand indenbords eller drukner.

IMG_20190124_231325
ue

Opsætning

Klargøringen af højttalerne er standard; hold Bluetooth-knappen nede i få sekunder og find den på listen i din enhed for at parre dem.

Derefter henter jeg Ultimate Ears-app’en, hvor mulighederne præsenterer sig. Jeg kan gennem app’en tænde og slukke højttalerne, hvilket er et kæmpe plus, eftersom jeg fysisk slipper for at skulle rejse mig for at tænde for musikken. Jeg går blot ind på min tablet, åbner app’en, tænder for højttalerne og sætter et nummer på. Det er næsten ligeså nemt som med stereoanlægget i gamle dage, hvor man blot skulle trykke på fjernbetjeningen for at få musikken til at spille.

boom_3_megaboom_3_lifestyle_sunset_lagoon_night_1

UE-app’en er også lidt af en velsignelse for især iOS-brugere, hvor man er tvangsindlagt til at bruge Apples fastlåste lydprofiler. App’en giver dig mulighed for at tilpasse lydindstillingerne helt efter ønske og smag, eftersom du kan justere niveauerne for bas, diskant og mellemtoner.

Tid til party-uartig!
Megaboom 3 er en party-højttaler – producentens ord, ikke mine. Sådanne ord forpligter! Bassen skal være mega, og lyden skal være god nok til at få gang i festen. Derfor bruger jeg overvejende elektronisk musik og rock til min test:

•    BT: Dreaming (Electronic Opus-versionen)
•    Chicane: Gorecki og Nirvana
•    UNKLE: Trouble in Paradise, Kaned and Abel og The Piano Echoes
•    HEALTH: Blue Monday
•    Nobuo Uematsu: One Winged Angel
•    E.S. Posthumus: Kalki og Anumati

Der er ingen tvivl om, at Megaboom 3 lever op til sit navn. Bassen sender dunder gennem lokalet, og højttaleren formår samtidig at skabe en rumklang, jeg sjældent har oplevet i en kompakt Bluetooth-højttaler. Basguitaren i Kaned and Abel får skrivebordet til at vibrere, og lyden har en god bund, mens Trouble in Paradise og The Piano Echoes har klare, høje toner og en skøn rumklang, hvilket numrene kræver.

De elektroniske basrytmer i Blue Monday, Gorecki, Nirvana og Dreaming buldrer, men de mere subtile toner træder alligevel frem i lydbilledet, ligesom højttaleren giver plads til detaljerne i musikken såsom håndklap og triangel.

Udfordringen for Megaboom 3 kommer især under One Winged Angel, der er en fusion af klassisk symfoni og heavy metal. Her skal være plads til baggrundskoret, slaginstrumenter og elguitarernes vanvittige riffs. Kort sagt, mellemtonerne må ikke drukne, selvom bassen buldrer. Megaboom 3 leverer en lettere mudret gengivelse, hvor visse detaljer drukner eller lyder forvrænget, såsom elguitaren, men jeg stadig imponeret over, at en kompakt højttaler til en vis grad kan trække så krævende et nummer – især når highhatten får serietæsk af trommeslageren, mens kor og elguitarerne får fuld skrue.

Det er dog tydeligt, at Megaboom 3 ikke er bygget til klassisk musik. Det går fint med den lettere minimalistiske komposition, Kalki, hvor strygere og slaginstrumenter brager løs. Men under Anumati, hvor blæseinstrumenter, slaginstrumenter og strygere bryder ud i en pompøs musikoplevelse, bliver lydbilledet for mudret at lytte til.

Megaboom 3 er noget af en party-højttaler. Det er tydeligt, når jeg skruer op for musikken, der får gang i pulsen og hofterne. Jeg er imponeret over den skarpe diskant og de klare mellemtoner, som formår at skille sig ud, når lydfilosofien går på volumen og dundrende bas. Vokalerne drukner nemlig ikke, ligesom highhat og triangel er til at fornemme. At Megaboom 3 ikke egner sig til klassiske symfonier, kan næppe overraske, da vi skal op i hifi-klassen, og det finder vi ganske enkelt ikke i en kompakt højttaler af denne kaliber.

IMG_20190121_101908

Take’s two to party!

Som standalone højttaler klarer Megaboom 3 sig utroligt godt, men jeg oplever et bedre og mere fyldigt lydbillede med to højttalere tilsluttet min enhed – hvad UE kalder ‘Party Up’. Oplevelsen af 360 graders stereo er bare sjovere og mere spændende.

Når jeg placerer højttalerne for enden af mit tre meter brede bord og placerer mig midt i mellem, gør det bare noget ved musikken. Det er nærmest en form for stereo i surround, hvilket i sig selv kan lyde som lidt af en kontradiktion. Ikke desto mindre er det tilfældet, at musikoplevelsen får en bedre rumklang, der breder sig ud i hele lokalet frem for blot i én retning. Setuppet kører med en master og en slave, som begge styres gennem UE-app’en, og du får dermed en opdeling af lydbilledet, hvormed du vil kunne høre i den ene højttaler, at trommeslageren sidder i venstre side af lydstudiet og hamrer løs på highhatten.

Ulempen, i skrivende stund, ved Party Up er forbindelsen mellem master-enheden, som musikken streames til, og slave-enheden. Jeg har brugt min OnePlus 5-telefon og min iPad Pro 2 til denne test. Alt for ofte skratter eller hakker lyden, og det er uanset, om højttalerne står to eller fem meter fra hinanden. Det er som om, at højttalerne ikke taler godt nok sammen, og det ødelægger Party Up-oplevelsen. Problemet lader ikke til at ligge hos hverken hos min telefon eller tablet, eftersom forbindelsen fungerer fint, når jeg streamer musik til den enkelte højttaler. Vi kan kun håbe, at UE er i stand til at løse problemet med en snarlig firmwareopdatering.

Produktinformation

  • Navn: Megaboom 3
  • Producent: Ultimate Ears
  • Frekvensområde: 60 Hz – 25 kHz
  • Batterilevetid: Op til 20 timer
  • Dimensioner (højde x diameter): 225 mm x 87 mm
  • Vægt: 925 gram
  • Set til: Kr. 1.698 (inkl. dock)
  • Mere information hos Ultimate Ears

Bedømmelse

Samlet vurdering 95% 

Ultimate Ears Megaboom 3 sætter gang i musikken med høje toner og buldrende bas! Bluetooth-højttaleren leverer et lydbillede, man næsten ikke kan være bekendt at forvente af så lille en højttaler, hvor kraft og detaljer formår at sameksistere i god harmoni. Når det så er sagt, egner Megaboom 3 sig ikke til klassisk musik.

Højttaleren er IP67-certificeret, så den holder til vand og sand, mens den også overlever en tur på gulvet. Ultimate Ears-app’en giver gode kontrol- og indstillingsmuligheder, som gør Megaboom 3 bedre end de fleste konkurrenter i klassen – til en fornuftig pris.

Kommentar til artiklen?