Test: Synology, DS119j – En stille og billig NAS, der leverer varen

Har man brug for en netværksharddisk, der er let at bruge og dækker det basale behov for lagerplads, så er Synologys nyeste netværksharddisk, DS119j, et godt bud

Synology DS119J. Foto: Synology

Synology kalder selv deres DS119J, der kan købes fra 920 kr., for en den ideelle begynder-NAS (netværskharddisk), og det passer meget godt med det produkt man får. Følger man den medfølgende guide, tager det ca. 20 minutter at installere en harddisk og forbinde den med computeren og opdatere DS119j med den nyeste version af Synologys NAS styresystem DM 6.2. Når det er gjort, er man klar til at tage sin nye NAS med i brug.

Skræddersy til dine behov

Som udgangspunkt er DS119j lige som alle andre NAS enheder ikke meget mere end lagerplads. Men med Synologys Diskstation Manager (DM) installeret, kan man via brugerfladen på sin computer hente og installere en masse andre apps på sin NAS.

Nogle apps bliver installeret automatisk, og så er der en lang række forskellige apps til brugere med mere specielle behov. Der er for eksempel en Video Station app, som fungerer som videobibliotek, hvor man kan gemme og afspille sine film. Har man et tv på det lokale netværk, kan man også afspille indholdet der, uden at der er behov for en tændt computer.

Synology DS119J. Foto: Synology

Synology DS119J. Foto: Synology

Det samme gælder afspilning af internetradio, musik eller fotos. Der er faktisk et utal af muligheder, og det kræver lidt tid at sætte sig ind i, om det er noget man har brug for eller ej. Gør man det, får man mulighed for tage nogle ret smarte løsninger i brug. Har man f.eks. behov for overvågning, kan man tilslutte op til 5 IP-kameraer til sin nas, så SD119j kan optage, hvad der sker i hjemmet.

Man kan også streame fra boksen, så man f.eks. kan holde øje med huset via mobilen, selv om man sidder på arbejde eller nyder ferien i sommerhuset.

Pæn og meget stille

Designet er meget afdæmpet og pænt. DS119j er en afdæmpet, hvid farve, og ser så pæn ud, at den sagtens vil kunne tåle dagens lys på kontoret eller i stuen.

Den har de obligatoriske, lysende dioder på forsiden og en enkelt knap til at tænde og slukke med. Bagpå er der ekstra USB-porte og port til netværkskabel. USB-portene kan bruges til at tilslutte en trådløst dongle eller til at tilslutte et USB-drev.

DS119j arbejder ret stille. Vi kan godt høre den, når den er i brug, men det er ikke så højt, at det virker forstyrrende. Vores DS119j er i øvrigt testet med Seagate 4TB Iron Wolf NAS SATA-harddisk, som fungerede supergodt. Men det er selvfølgelig op til den enkelte bruger, hvilket mærke eller størrelse harddisk man har lyst til at bruge.

Iron Wolf fra Seagate

Vores enhed er udstyret med et 4TB Iron Wolf harddisk fra Seagate. Synology SD119j kan via indbyggede sensorer i Iron Wolf drevet holde øje med drevets sundhedstilstand og advarer, hvis der er risiko for, at drevet går ned.

Så man har altså mulighed for at kopiere sine data fra Synology SD119j til et andet drev. Det må siges at være en meget god feature, når der nu er tale om en NAS, hvor der kun er plads til en enkelt harddisk.

Strømbesparende processor

Selv om DS119j er god, når det gælder overførselshastighed, så er der ikke tale om nogen stærk NAS.

Den er udstyret med en Marvell Armada 3700 dual core 800 Mhz 64-bit processor, som ikke er overvældende kraftig, og 256 MB DDR3L RAM. DS119j kommer hurtigt op på at bruge 100% processor-kraft, når vi for eksempel åbner for videoafspilleren eller overfører mange filer.

Men selv om den indimellem er lidt længere om det, så klarer den opgaven fint. Fordi den ikke er så kraftig, bruger den heller ikke meget strøm. Igen et setup, der er rigtig godt til det basale behov for lagerplads.

Synology DS119J. Foto: Synology

Synology DS119J. Foto: Synology

Produktinformation

 • CPU: Dual Core 800 MHz Marvell Armada 3700
 • CPU-arkitektur: 64-bit
 • Systemhukommelse: 256 MB DDR3L
 • Lager: op til 14 TB
 • Diskplads: 1
 • Kompatibel drevtype: 3.5″ SATA HDD/2.5″ SATA HDD (med adapter)
 • Eksterne porte: 2 x usb 2.0, 1 x ethernet Port
 • Mål (Højde x Bredde x Dybde):166 mm x 71 mm x 224 mm
 • Vægt. 0.7 kg
 • Systemblæser: 60 mm x 60 mm x
 • Støjniveau: 16,9 dB(A)
 • Strømforbrug: 10,04 W (aktiv)/5,01 W (Harddisk i dvaletilstand)
 • Driftstemperatur: 0°C til 40°C
 • Set til 920 kr. uden harddisk.
 • Læs mere her: Synology DS119j

 

Bedømmelse

Samlet bedømmelse 90%

Hvis du leder efter en billig begynder-NAS, der bare skal bruges til at gemme familiefotos, videoer og dokumenter, så er DS119j fremragende til dig. Men du kan også tilføje mere avancere funktioner uden problemer. Du kan selv bestemme, hvor meget lagerplads, der er brug for. For DS119j kan klare harddiske på op til 14 terabyte (14.000 GB) – og det er mange fotos, filer og videofilm. Det er vigtigt at huske, at en NAS, der kun har plads til én harddisk, giver nogle begrænsninger i forhold til mere avanceret setup og backup muligheder.

Det er for eksempel ikke muligt at køre med et såkaldt RAID setup, hvor man i forskellige setups kan gemme samme data på flere diske, så man altid har backup, hvis én af diskene går ned. Men har man blot brug for lagerplads, er dette en rigtig god begynder-NAS at investere i. Prisen er virkelig god, og samtidig er Synologys styresystem rigtig nemt at bruge, og det er muligt at tilføje en række mere avancerede funktioner til DS119j. Så selv om den ikke er den hurtigste NAS på markedet, så får man altså rigtig meget for pengene her.

 

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart