TEST: Eksternt trådløst drev har potentiale, men ender med at skuffe

Western Digital er kendte for deres gode harddiske og SSD, men rammer ved siden af målet med My Passport Wireless SSD. Ideen i drevet er rigtig god, men drevet fungerer ikke efter hensigten

My Passport Wireless SSD

Tanken om at jeg ikke behøver kabler for at slutte mit eksterne drev til min computer er forjættende. Naturligvis har jeg allerede op til flere NAS-enheder sluttet til mit netværk, men de er jo koblet fast til mit netværk.

My Passport Wireless SSD er et drev, du kobler til dit lokalnetværk, eller som du kobler dine enheder op til via et af de to trådløse netværk som drevet selv sætter op.

Herefter er det – i princippet altså – bare at bruge drevet helt som normalt. Du skal godt nok lige bruge en app for at forbinde til den, både på din smartphone, tablet og computer (pc og mac), men det er stadig en ret enkelt procedure.

De mange muligheder

Min test startede rigtig godt. -Drevet blev let sluttet til mit lokalnetværk via den medfølgende app på mobilen, eller (som jeg valgte) via dens webinterface, og jeg var i princippet ret hurtigt klar til at bruge drevet.

Men inden jeg kommer dertil, så er det også værd at nævne, at drevet har et par andre spændende funktioner, udover at det er et trådløst drev.

Det er nemlig udstyret med en sd-port, så du kan kopiere indhold over fra sd-kort fra dit kamera, uden at skulle gøre andet end blot stikke sd-kortet ind i drevet og så trykke på en knap på drevet. Fed funktion og den virker problemfrit.

Derudover er drevet udstyret med et batteri der gør, at du kan have det med dig og bruge det i op til 10 timer, uden at det skal sluttes i stikkontakt. Også en fed funktion, ikke mindst hvis du bruger det som backup til dit kamera eller smartphone.

Endelig er det et ’rugged’ drev, hvilket betyder at du kan tabe det på gulvet uden at det går i stykker. Udover at det er en stor gummikant på drevet, så hjælper det også meget at drevet er et SSD, så der er ikke nogen bevægelige dele der kan gå i stykker.

Problematisk forbindelse

Men hvor drevet har mange spændende funktioner, så viste min test, at det også har en stor svaghed – netværksforbindelsen.

Jeg gik i gang med at kopiere store mængder af data over på drevet, små 150GB – jeg skal måske lige nævne at drevet er på 1TB, så det er en ganske lille mængde af den samlede kapacitet jeg ville bruge.

Men det skulle snart vise sig, at det ikke gik så glat som jeg havde håbet. For flere gange under kopieringen fik jeg fejl på drevet. Ikke at der var fysiske fejl, men det viste sig at netværksforbindelsen faldt ud, og dermed gik det galt i kopieringen.

Hver gang stod jeg tilbage med en ikke-færdig kopiering og flere gange fil-mapper der var låst, og som jeg havde meget svært ved at få låst op, så jeg enten kunne slette den eller genoptage kopieringen.

I webinterfacet var der to muligheder for at tjekke selv drevet, hvilket jeg gjorde flere gange, men det viste ingen fejl på selve drevet, hvilket var rart nok. Men det var ret irriterende at der er så problematiske netværksforbindelser.

Jeg holdt så øje med de enheder jeg kunne se i ’Finder’ på min mac, og ’Stifinder’ på min Windows computer. Og flere gange forsvandt drevet i oversigten, for at dukke op igen et par minutter efter. Sker det under en kopiering dør kopieringen, og det er bare ikke ok.

Naturligvis kunne jeg kable drevet direkte til min computer, eller til min router, men så går ideen bag et trådløst netværksdrev fløjten.

Jeg er ikke imponeret over drevets netværksstabilitet.

Opsamling

Drevet har andre funktioner som jeg er ret begejstret for. Jeg synes det er fedt at drevet er ’mobilt’. At du kan have det med og bruge det uden et eneste kabel, er forjættende. At du kan kopiere dine sd-kort med et klik på drevet er ligeledes fantastisk, og så gør det ikke noget at drevet uden problemer holder til at blive tabt.

Det er også ret fedt med muligheden for at nå filer via en app på din smartphone, og app’en fungerer faktisk ret godt. Den er hurtig, og du kan slå en Plex Media-server til, så du kan streame videoer og billeder.

Desværre oplevede jeg også ofte, at jeg ikke kunne streame videoer uden lag. Var videoen mere end et par minutter, stoppede afspilningen efter et stykke tid, og min mobil skulle igen fylde bufferen.

Dernæst er der lige en bekymring omkring filsikkerhed. For alle du giver adgang til drevet, har adgang til alle filer. Så hvis du ønsker at dele drevet med andre, så skal du ikke forvente at I får hver jeres beskyttede område.

Det behøver ikke være et problem, men det er noget du skal være opmærksom på.

Produktinformation

  • Produktnavn: My Passport Wireless SSD
  • Producent: Western Digital
  • Kapacitet: Fås i 250GB, 500GB, 1TB og 2TB versioner
  • Batterikapacitet: 6.400 mAh
  • WiFi: 802.11 g/n/ac
  • Porte: Usb 3.0, usb 2.0, sd 3.0
  • Dimensioner: 126 x 126 x 24 mm
  • Vægt 446 gram
  • Pris: Set til kr. 3.500,-
  • Se mere hos Western Digital

Bedømmelse

Samlet vurdering 55%

Ideen bag et mobilt drev er fantastisk. Jeg er vildt med at kunne tage det med, og bruge det uden kabler af nogen slags.

Men det er ikke ok at netforbindelsen ikke er stabil. At kopiering kan gå galt fordi drevet pludselig mister kontakten med netværket er ikke alene irriterende, men kan faktisk være katastrofalt.

Så rigtig god ide, men der er virkelig plads til forbedring.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3084 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart