TEST: Era 100 fra Sonos er en spændende lille højttaler

Den lille Era 100 har en virkelig dejlig lyd, men hånterer ikke komplicerede lydbilleder alt for godt

Sonos Era 100. Foto: Sonos

Da Sonos for nyligt lancerede deres Era 300, læs testen her, fik den også en lillebror, Era 100, og den har jeg lige haft til test, ja faktisk har jeg haft to til test, hvilket jeg kommer tilbage til om lidt.

Era 100 er en lillebror på mange måder, både når det kommer til pris, størrelse og – ja kvalitet.

Hvor Era 300 havde et nyt og virkelig spændende design, der på mange måder var helt nyt og spændende, så er det samme ikke tilfældet for Era 100. Højttaleren er en høj cylinder uden de store dikkedarer. Den har ganske få porte og betjeningsmuligheder på selve højttaleren, men den er rimelig diskret og let at placere i stuen – hvis du altså har en stikkontakt i nærheden, for det kræver den.

Som alle Sonos-højttalere så er den primært en WiFi-højttaler, så du sender musik og anden lyd til den via WiFi – eventuelt via AirDrop. Men du kan godt købe en adapter til Era 100, så du får en line-in-port.

Jeg fik hurtigt sat Era 100 op. Så snart den er tændt dukker den op i Sonos app, og herefter går alt automatisk, det gælder også justering med TruePlay. Men nu havde jeg jo fået to højttalere til test, så jeg sluttede den anden til strøm, og så snart den dukkede op i app’en, fik jeg mulighed for at sætte de to højttalere sammen som stereohøjttalere.

Sonos Era 100. Foto: Sonos

Det gik let, men TruePlay kan så ikke køre automatisk her. Der måtte jeg lige gå rundt i stuen et par minutter mens der blev afspillet en tone som min telefon så skulle lytte til. Men processen er stadig let, og derefter havde jeg Era 100 sat op i stereokonfiguration.

Jeg kunne rigtig godt lide opsætningsprocessen, og højttalerne stod godt og diskret i min stue, så langt så godt.

Lydbilledet manglede lidt

Nu var det så tid til at lytte til Era 100, og umiddelbart kunne jeg godt lide lyden – men jeg skal også indrømme, at den ikke helt kunne levere den lyd jeg havde håbet på. Sonos laver helt generelt rigtig gode produkter, og det gælder også for Era 100, men hånden på hjertet, så var den altså lidt tyndbenet her.

Den klarede sig rigtig godt når jeg afspillede klassisk musik. Men langt det meste klassiske musik består også af meget rene og skarpe toner. Det gengav Era 100 flot.

Era 100 gjorde det også ok med den mere almindelige pop-musik, hvor der ikke sker alt for meget komplekst i musikken. Men så snart musikken begyndte at blive lidt mere kompliceret – hvis der kom lidt meget spræl i musikken, så kunne Era 100 ikke følge med længere.

Den havde svært ved at adskille mellemtoner og diskanterne fra hinanden, og det gav et lydbillede der blev alt for mudret, eller for uskarpt om du vil.

Den klarede bassen ganske fint, taget i betragtning af, at den ikke har samme imponerende bassystem som Era 300, men det reddede den ikke helt her. Du skal trods alt ud og give omkring 2.000 kroner for en højttaler, og hvis du vil have stereo – hvilket giver et langt bredere og flottere lydbillede forresten, så bliver det altså en pebret investering, og til den pris kan lydbilledet ikke levere en tilfredsstillende kvalitet.

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Jeg er generelt glad for Sonos-produkter, og det gælder også for Era 100, men det er ikke en kærlighed uden forbehold. Era 100 er lidt for dyr i forhold til den kvalitet den kan levere, og den fulde effekt får du først ved et stereosetup, og så er det for alvor dyrt.

Era 100 er fin til klassisk musik og til ukompliceret pop, men du skal ikke forvente de store musikoplevelser, hvis du lytter til mere kompliceret musik.

Alt i alt en fin højttaler, der dog er en anelse for dyr.

Du kan læse mere om Era 100 her.

Det koster Era 100 lige nu

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.