TEST: Fed budgetmobil fra Motorola

Du behøves ikke ofre tæt på 10.000 kroner for at få en fed smartphone med masser af gode funktioner. Motorola Edge 30 viser tydeligt at deres nye billige smartphone, let hamler op med konkurrenterne - både til samme pris og også dem der er dyrere

Motorola Edge 30. Foto: Lars Bennetzen

Jeg skal være den første til at indrømme at jeg er vild med flagskibsmobiler. Men jeg er ikke nødvendigvis helt så vild med prisen der følger med. Derfor er det også fedt at så mange mobilproducenter i dag har fokus på at fremstille mellemklassemobiler. Men flere af disse ender stadig med en pris på alt mellem 5.000 og 8.000 kroner – hvilket stadig er noget af en investering.

Der findes dog også en række mobiler til en markant lavere pris, hvad vi ofte kalder for budget-mobiler, og Motorola har en lang tradition for at sende mobiler på markedet i dette segment. Motorola Edge 30, en lillebror til Motorola Edge 30 Pro som jeg kiggede på tidligere i år.

Motorola Edge 30 har stort set alle de fede ting du finder i Pro-modellen, men til en pris omkring 3.500 kroner, og med et par funktioner mere der gør den til en virkelig fed mobil.

Skåret ned på materialerne

Den nye smartphone fra Motorola er super tynd. Faktisk oplyser Motorola selv, at det er verdens tyndeste mobil – om det er tilfældet eller ej ved jeg ikke, men tynd er den og den er super let. Alt i alt en smartphone du let kan have med.

Motorola Edge 30. Foto: Motorola

Naturligvis er fylder stadig en del med sin skærm på 6,5″, men det er faktisk en smartphone der er let at have med sig. I forhold til Pro-modellen har Motorola også ændret lidt på designet omkring kamerahuset. Hvor det var afrundet og elegant på store broderen, så er det meget traditionelt, hævet og kantet på denne lille model.

Materialevalget er også markant billigere, ikke den solide byggekvalitet du finder i den meget dyrere mobil. Men når det er sagt, så har jeg det fint med det nye design, der er rigtig mange penge at spare på den konto.

For resten af mobilen er mindst lige så god som Pro-versionen.

Faktisk har den en kæmpe fordel frem for store broderen. Motorola har nemlig flyttet fingeraftryksscanneren fra siden af mobilen ned i skærmen. Det er jeg virkelig glad for – jeg hader fingeraftryksscannere på siden af mobilen, de virker aldrig efter hensigten.

Rigtig fin ydelse

Som nævnt er skærmen på 6,5″, typen er OLED, og den har en opdateringshastighed på 144Hz. Alt i alt betyder det at du har en fed skærm til både spil og film. Jeg har virkelig nydt de billeder skærmen kan præstere, og det er fedt at game på Edge 30, for skærmen kan virkelig vise nogle fede billeder i meget flotte farver.

Skærmen kunne godt gå en anelse mere til kant, men du har stadig et rigtig stort og flot billede med en rimelig lille kant.

Inden jeg kigger nærmere på kameraet, der stadig er noget af det vigtigste i en smartphone, så skal jeg lige vende ydelsen.

Motorola har, naturligvis, ikke kunne bruge den samme lynhurtige processor som de havde i Pro-versionen, men i stedet er den udstyret med en Qualcomm Snapdragon 778G+5G, der er noget billigere og med en mindre ydeevne.

Hvis jeg kigger på benchmarks, så scorer den 474 i single-core og 2520 i multi-core når jeg kører Geenbench, og 2558 OpenCL score i samme test. I 3DMark scorer den 2.827 i gaming-testen, og ingen af de tre tal er specielt imponerende.

Men det viste sig faktisk at mobilen, når det kommer til brug i den virkelig verden, så reagerer mobilen faktisk ret godt. Jeg havde ikke fornemmelsen af at skulle vente på noget, og ekstra vigtigt er det at spil afvikles godt og kameraet reagerer med det samme.

Det fede kamera

Motorola har valgt at køre videre med det samme kamerasystem som de havde i Motorola Edge 30 Pro, og det ses.

Hovedkameraet er et 50MP kamera med Quad Pixel-teknologien, understøttet af et 50MP ultravidvinkel kamera med Macro Vision og endelig er der et 2M dybdekamera.

Alt i alt giver det et super fedt kamerasystem, der tager de fedeste billeder.

Som du nok allerede ved, så er jeg vildt glad for at tage makrobilleder, og her imponerede Edge 30 med det samme. Et flot stort fokusområde, og jeg fik taget noget ret fede nærbilleder med mobilen.

Men kameraet tager også fede billeder derudover. Farvegengivelsen er meget tæt på virkeligheden, hvilket jeg altid sætter stor pris på, og alt er skarpt og flot gengivet.

Når det kommer til portrætter så er Edge 30 også ret effektiv. Den er rigtig god til at adskille motivet fra baggrunden, uden nogle mærkelige kanter. Derved kan kameraet fremstille noget flotte portrætter med en dejlig sløret baggrund.

Kamerasoftwaren har en række spændende funktioner, så som Super Slowmotion, muligheden for at tage billeder i fuld 50MP opløsning (Ultra Res) og muligheden for at tage billeder (og videoer) med både forside- og bagsidekameraet.

Samtidig reagerer kameraet hurtigt, så du ikke behøver være nervøs for at misse et billede. Jeg er fan af dette kamera.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Jeg er vild med Motorola Edge 30. Alt det bedste fra en langt dyrere mobil er blevet lagt ned i denne lille telefon, og prisen er kommet ned på omkring 3.500 kroner.

Mobilen er super tynd, den er let og selvom benchmark-testene viser noget andet, så er den faktisk hurtig nok til hverdagsbrug.

Kameraet er langt bedre end alle andre budget-mobiler jeg har testet. Det er fuldt ud lige så godt som det du finder på langt dyrere mobiler. Specielt udmærker mobilen sig ved ved makrobilleder og portrætter.

Der er kun ganske få ting jeg ikke er så glad for ved mobilen – herunder designet af kamerahuset, og materialevalget til bagsiden, for hold da op, hvor bliver den bare hurtig fedtet.

Du kan læse mere om Motorola Edge 30 her.

Det koster Motorola Edge 30 med 128GB lige nu

About Lars Bennetzen 3896 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?