Foldbare mobiler har noget særligt over sig. Jeg husker stadig de første klap-mobiler fra før det hed smartphones, og den gang var jeg vild med dem. Det er jeg stadig, og den lille Galaxy Z Flip4 fra Samsung var det også rigtig sjov at lege med.
Nu er turen så kommet til Galaxy Z Fold4, og langt hen ad vejen har jeg været ret glad for den kæmpe store smartphone. For stor er dn altså.
Lad mig starte med at sige, at hvis du skal have en foldbar smartphone, så er der ingen tvivl om, at den bedste på markedet i dag er Galaxy Z Fold4. Men det er altså også en stor, meget stor, telefon. Den har en ydre skærm på 6,2″ – men i et meget aflangt format – og en indre skærm på 7,6″. Begge skærme har en opdateringshastighed på 120Hz og er af typen Dynamic AMOLED.
Skærmene viser da også med tydelighed, at Samsung virkelig har fod på skærme. Uanset om du kigger på den yderste eller den indvendige der folder ud, så får du et super skarpt billeder, der er fed til både at se film, billeder og game på. Det sidste dog primært på den indvendige skærm.
Underligt format
Jeg nævnte før, at den udvendige skærm har et underligt format, hvilket skyldes at Samsung har satset på, at den store indvendige skærm har en nærmest kvadratisk format. Mobilen bliver derfor ret tynd når du folder den sammen. Det betyder at skærmen på forsiden får et aflangt format, et format der ikke passer sammen med mange apps.
Du vil f.eks. opleve at Instagram bliver kappet, hvis du ser på den på forsidens skærm, og det irriterer mig.
Mobilen bliver samtidig meget tyk når du folder den sammen, og fordi den er ret tung, er den ikke speciel behagelig at have i en lomme, hverken i bukserne eller jakken.
Skærm med folder
Der er ingen tvivl om, at skærmen er en anelse bedre i forhold til Fold3, men den har også stadig samme problem, nemlig folden på midten af skærmen.
Samsung bruger et polymer der mindre rigtig meget om glas, men vi ved alle at glas ikke kan foldes, ikke sandt? Men det polymer der bliver brugt har ikke helt samme overflade egenskaber som glas. Det betyder at fingeren ‘hænger’ lidt når du swiper på skærmen, og personligt har jeg lidt svært ved at ignorere det.
Derudover så har skærmen en fold på midten, hvilket ikke er underligt, for når et materiale foldes, så kommer der materiale i overskud, og når den folder ud skal det jo være et eller andet sted. Men det ændrer ikke ved, at du tydeligt kan mærke folden.
Spændende funktioner
Galaxy Z Fold4 har fået nogle ret spændende funktioner, som er gjort mulig af den store skærm. Blandt andet har den fået en forbedret multitasking, og selvom jeg personligt aldrig multitasker på en smartphone, så er det spændende at muligheden.
Den foldbare skærm giver også nogle ret fede muligheder, specielt når du ser videoer på YouTube eller redigerer billeder og/eller videoer på skærmen. Du får mulighed for at se videoen i toppen, og scrolle gennem kommentarer i bunden. Eller du får en række redigeringsværktøjer i bunden af skærmen til redigering.
Jeg kan rigtig godt lide de muligheder som den foldbare skærm giver. Det er fedt at få nye kreative muligheder til arbejdet. Det samme gælder når du filmer, du kan f.eks. viser dem du filmer, hvad du optager, ved at sende billede ud på mobilens forside.
Du kan også bruge det store kamera til at tage selfier med, eller videoer af dig selv med, og igen ved at bruge forsidens skærm, kan du tydeligt se, hvad du optager. Det er ret spændende.
Der er et dedikeret selfiekamera på forsiden af den sammeklappede smartphone, men jeg tvivler alvorligt på, at du kommer til at bruge det – det er bare SÅ meget federe at bruge hovedkameraet.
Samsung har stadig gemt et kamera under den foldbare skærm, et kamera du kun se når det skal bruges. Når du lukker for kamera eller videoapp’en, bliver kameraet igen gemt under billedet på skærmen.
Det betyder at du slipper for det traditionelle punch hole på den store skærm, og det er fedt når du ser film på skærmen.
Opgraderet kamerasystem
Samsung har opgraderet kameraet i forhold til Fold3. Hovedkameraet er på 50MP, ultravidvinkelkameraet er på 12MP og telefontokameraet er ligeledes på 12MP. Kameraet gemt under den foldbare skærm, samt det lille selfiekamera er begge på 10MP, men i den tid jeg brugte mobilen, brugte jeg aldrig de to kameraer.
Men opgraderingen til trods, så er det stadig et kamera der mangler en del, inden det når de højder som vi har set i de store S-modeller fra den koreanske elektronikspecialist.
Kameraet er fint, men du skal ofre i nærheden af 14.000 kroner, og til den pris havde jeg nu forventet et kamera der er bedre.
God hardware
Galaxy Z Fold4 her baseret på Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, og det mærkes. Der er masser af kræfter under overflade, og hvis du gamer på den store skærm, så får du virkelig masser af smæk for skillingerne.
Jeg er også ret glad for batteriet på 4.400 mAh, hvilket holder forbløffende længe. Lyden er fin, men ikke imponerende og mobilen er certificeret i forhold til IPx8-standarden.
Bedømmelse
Samlet vurdering 90%
Jeg er rigtig glad for Samsung Galaxy Z Fold4 på mange områder. Men jeg har svært ved at acceptere den store fold der er på midten af skærmen.
Jeg kan godt lide den store skærm, men jeg er ikke så fælt gode venner på forsideskærmen, og jeg havde virkelig forventet et bedre kamerasystem – ikke mindst fordi Samsung har vist, at de har bedre kamerasystemer.
Du kan bruge en S Pen sammen med mobilen og det er fedt, men det gør ikke mobilen billigere.
Du kan læse mere om Samsung Galaxy Z Fold4 her.