TEST: Garmin Descent Mk1 – det ultimative sportsur

Garmin er først og fremmest eksperter i GPS, der producerer navigation til enhver transportform. Men i de senere år er de begyndt at brage frem med avancerede sportsure og fitnesstrackere, og Descent Mk1 er et af firmaets flagskibe

Garmin Descent MK1. Foto: Garmin

Af Hans Lauring

Som navnet antyder (Descent betyder nedstigning), så er der tale om et dykkerur. Og det er mere end det.

Der var en tid, hvor dykkere havde en stor kluntet dykkercomputer og så gerne et dykkerur med færre funktioner og en mere beskeden størrelse som backup. Med Descent Mk1 er det ikke nødvendigt.

Det er en komplet dykkercomputer med alle de funktioner og tabeller, man forventer. Og så i en størrelse, hvor man uden problemer kan gå med uret til daglig også. Og det er de færreste dykkercomputere, der også har indbygget GPS – så når man ser på Descent mk1’s høje pris, så skal man huske, at det erstatter to enheder.

Det er et stort og solidt ur. Det er nødvendigt for at kunne holde ned til 100 meters dybde og for at rumme så mange funktioner. Men det er ikke så stort, at man ikke gider gå med det til dagligt.

Designmæssigt er der 5 store knapper, der er lette og finde i mørke og sagtens kan betjenes med f.eks. 5mm neoprenhandsker. Skærmen er på 1,2 tommer med en opløsning på 240 x 240 pixels. Det er ikke alverden og særligt ved navigation på kort, kan den godt virke ret lille. Men generelt er den god og de mange apps er bygget til at give den nødvendige information, så man kan se den.

Garmin Descent MK1. Foto: Garmin

Garmin Descent MK1. Foto: Garmin

Når du skal dykke, kan du vælge mellem flere forskellige dykkeapps (alt efter om du er flaske- eller fridykker eller måske undervandsjæger som denne anmelder). Og der er også en række specialiserede apps til vandsport og svømning. Synes du, det er app-overload, og vil du gerne slippe for at scrolle i lange lister, så kan du i den medfølgende mobil-app fjerne dem, du ikke bruger.

Descent Mk1 er også smart nok til at registrere, når det kommer under vand, og skifter så automatisk til din sidst brugte dykker-app, hvis du ikke selv har gjort det. Så snart du er under vandet, lyser skærmen op og giver dig kun den vigtigste information i et format, der er let at tyde gennem en dykkermaske.

Smart. På overfladen skifter uret igen og holder øje med overfladetider, så du ikke dykker for meget og for tit. Vibrationsalarmerne er kraftige nok til at man mærker dem gennem en våddragt. Uret kan også advare med lyd, og du kan slå lyden fra, hvis du er på jagt med harpun og nødigt vil skræmme fiskene.

Dykkeruret findes i to priser. En helt sort udgave med titaniumarmbånd og en billigere sølv med gummi. Det kommer med to remme. En standard og en, der er noget længere, så den nemt kan nå rundt om en våddragt. Det er nemt og hurtigt og skifte rem, uden at det føles som om, at remmen kan falde af – og efter en hel del dykkerture har vi da heller ikke haft nogen problemer.

Efter tre måneders intens test og masser af saltvand, ser vores lånte Descent stadig ud, som da vi pakkede det ud.

Uret har selvfølgelig en række sensorer indbygget. Accelerometer, barometer/højdemåler, kompas, dybdemåler, gyroskop, optisk hjertemåler og et termometer – alt sammen oplysninger, du nemt kan finde frem ved få tryk og som også gemmes i din logbog, når uret synkroniseres med mobilen.

Derudover er det selvsagt også et GPS-ur. GPS’en står selvfølgelig af, når du dykker, men du skal ikke svømme længe i overfladen, før den vender tilbage og registrerer din position. Vil du gemme et særligt spot, fordi der er noget vigtigt på bunden under dig, så kan det gøres med ét tryk – du kan selvfølgelig også bruge urets navigation til at finde en specifik lokation fra overfladen via kortet på farveskærmen.

Descent benytter samme platform som Fenix-urene, hvilket betyder at det taler med den fremragende og let overskuelige Garmin Connect-app. Her kan du hente nye urskiver, gemme alle dine aktiviteter og generelt måle på dig selv på alle mulige måder.

Det betyder også, at du har adgang til alle de andre sportsfunktioner, så hvis dy dyrker andre aktive sportsgrene end dykning, så er du med garanti også dækket ind af dette ur. Og derudover er der selvfølgelig en række smarturs-funktioner som mail, beskeder og kalender – her kan det ikke helt konkurrere med Apple Watch, men til gengæld vinder det på sportsfunktionerne.

Garmin Descent MK1. Foto: Garmin

Garmin Descent MK1. Foto: Garmin

Garmin oplyser batteritiden alt efter hvilke funktioner, man bruger. 40 timers dykning og op til 10 dage som almindeligt smartur – i vores testperiode med blandet brug, klarede det lige over fem dag, hvilket er fint. Den medfølgende USB-oplader er nemt at betjene og uret er klar igen på få timer.

Alt i alt er der tale om et all round veldesignet smart-ur, der bør gøre enhver dykker og/eller aktiv sportsudøver lykkelig. Vores eneste anke er den skyhøje pris, men den er ikke helt uforståelig, når man ser, hvad uret faktisk kan – bruger man rent faktisk de avancerede funktioner, så er det alle pengene værd.

Produktinformation

 • Pris: 7.999 kr
 • Skærm: 1,2”
 • Opløsning: 240 x 240
 • Glas: Safir krystal
 • Trådløs komm.: ANT+, Bluetooth, Wi-Fi
 • Navigation: GPS, GLONASS
 • Sensorer: Accelerometer, barometer/højdemåler, kompas, dybdemåler, gyroskop, optisk hjertemåler og et termometer.
 • Lager: 16 GB
 • Batteri: 40 timer (Dive Mode)
 • 30 timer (UltraTrac Mode)
 • 20 timer (GPS)
 • 19 Dage (Watch Mode)
 • 10 Dage (Smartwatch Mode)
 • Mål: 51 x 51 x 17,8 mm
 • Vægt: 101 g

 

Bedømmelse

Bedømmelse: 95%

Garmin Descent Mk1 er et fremragende sportsur og dykkercomputer i et. Det er veldesignet og utrolig robust og så har det et væld af indbyggede funktioner og en fornuftig betjening. De medfølgende apps er også gennemført veldesignede og vores eneste anke er faktisk den høje pris – men for pengene får du også et ur, der kan (næsten) alt.

 

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2335 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?