Næsten for meget af det gode

Garmin VIRB er ikke bare et kamera. Det er et kamera, der er opmærksom på sine omgivelser og som kan kommunikere trådløst f.eks. med det Garmin sportsur, som du selvfølgelig også har. Det har resulteret i et rigtig godt kamera, der kun har ét problem. De mange sensorer og sendere æder batteriet

Garmin VIBR Ultra 30. Foto: Garmin

Af Hans Lauring

Garmin er gået fra at være eksperter i GPS-navigation til at være eksperter i at lave ure og andre dimser spækket med ikke bare GPS men sensorer af enhver slags. Derfor laver de lige nu verdens bedste sportsure, og måske er det også derfor, at de har følt, at deres bud på et actionkamera skulle være et, der ikke bare kunne filme, men også måle alverdens ting og kommunikere det hele trådløst. Og det kan det, og det virker – men man kan måske også få for meget af en god ting.

VIRB Ultra 30 er et lillebitte actionkamera, der overholder de formgivningskonventioner, som vi kender fra GoPro, der stadig er førende på markedet. Det betyder også, at kameraet udover sine egne også passer til de fleste GoPro-beslag.

Det er en lille firkantet klods, der ligner et alm kamera, bare mindre og mere kompakt. Formen gør selvfølgelig, at det er robust og så lille, at det ikke kommer i vejen, selv om det er monteret på f.eks. en hjelm, en harpun eller en drone. Og så er der lige blevet plads til tre knapper, to udgange og en berøringsfølsom farveskærm.

Garmin VIRB Ultra 30. Foto: Garmin

Garmin VIRB Ultra 30. Foto: Garmin

Inde i kameraet er der en lille vidvinkel-sensor, et batteri og en masse sensorer og sendere.

Kameraet kan kommunikere med omverdenen via Wi-Fi og Bluetooth, hvilket betyder, at du hurtigt kan overføre, se og redigere film på din mobil – og det betyder også, at du kan fjernstyre kameraet med dit Garmin sportsur eller at kameraet kan opfange sensordata fra andre enheder som ur, hjertemonitor, OBD-porten i en bil, cykelspeedometer og en hel række andre. Det er smart.

Kameraet har også sine egne sensorer, så du f.eks. kan tilføje data om fart, højde, dybde med mere til dine film.

Den lille skærm står skarpt og selv om der ikke er megen plads, så er den responsiv og giver adgang til alle kameraets indstillinger – derudover er der to fysiske knapper i en ok størrelse og en stor udløserknap, der også har en skyder, man kan starte en optagelse med – den er stor nok til at man også kan betjene disse funktioner med handsker på.

Der medfølger et robust og tætsiddende undervandshus, som gør kameraet helt vandtæt ned til 10 meter uden at du mister adgangen til at betjene det – det er endda bygget, så der stadig er hul igennem til mikrofonen.

Garmins lille actionkamera kan selvfølgelig skyde i helt op til 4K og har en række andre optageindstillinger (lavere opløsning, slowmotion, højere fps etc.), man kan justere.

Billedkvaliteten er generelt god båd oven vande og helt ned til fem meters dybde, som er det dybeste, vi har testet på – vil man dybere eller generelt optage meget under vandet, så bør man overveje et filter tilpasset vandtemperaturen.

Garmin VIBR Ultra 30. Foto: Garmin

Garmin VIBR Ultra 30. Foto: Garmin

Den eneste lille hage ved dette imponerende kamera spækket med funktioner er, at det alt sammen bruger masser af strøm. Selv om man selvfølgelig kan slå en hel del fra, så er batteritiden ikke imponerende – slet ikke, hvis man vil gøre brug af nogle af de smarte funktioner.

Vi havde f.eks. Virb Ultra 30 med på en snorkeltur, hvor vi også filmede med det danske Paralenz – og hvor det lille danske dykkerkamera stadig filmede to timer senere, da vi kom op, så klarede Garmins kamera knap den halve tur.

Så derfor egner det sig måske bedre til at optage highlights, eller også bør man have ekstra batterier at skifte med (men det er ikke så nemt for dykkere).

Men alt i alt er Garmin VIRB Ultra 30 et fremragende actionkamera spækket med fede funktioner, der kan optage knivskarpt i 4K – man skal bare være opmærksom på batteriforbruget.

Produktinformation

 • Vægt: 88g (155g i vandtæt hus)
 • Mål: 43,1 x 57,5 x 20,4 mm
 • Objektiv: 2,73 mm, f/2.6
 • Indbyggede sensorer: GPS, barometer, accelerometer, gyroskop, kompas
 • Stemmestyring
 • Video: 720p, 1080p. 2,7K, 4K, Skow-mo, Time Lapse.
 • Foto: Full Frame 12 megapixels eller Widescreen 8 megapixels
 • Hvidbalance: 2800K-7500K
 • ISO: 400-6400
 • Tilslutninger: USB, Mini-HDMI, Wi-Fi, Bluetooth
 • Batteritid: 4K 1 time og 15 minutter, 1080p 2 timer og 15 minutter.

 

Bedømmelse

Bedømmelse: 85%

Et fortrinligt lille actionkamera der filmer i meget høj kvalitet. Desværre er batterilevetiden ikke optimal.

 

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2199 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?