TEST: Topprofessionel laptop fra Huawei

Huawei Matebook X Pro er en af de mest elegante laptops jeg længe har set. Den går klart efter Macbook-segmentet, og gør det fantastisk. Det er klart den bedste laptop til de professionelle jeg har set til dato

Matebook X Pro. Foto: Huawei

Ikke alle laptops er født lige, og ikke alle laptops kan bruges til alt. Gameren har sine egne præferencer mens dem der bruger deres laptop til arbejde både på kontoret og på farten, har nogle andre præferencer. Huawei går med deres Matebook X Pro klart efter det sidste segment, både når det kommer til design, funktionalitet og pris – og de gør det fantastisk.

Går efter Apple

At Huawei længe har haft et mindreværdskompleks i forhold til Apple har været tydeligt lige så længe jeg kan huske. Konstant sammenligner de deres produkter med æblefirmaets, og når man kigger på Matebook X Pro, så er der heller ingen tvivl om, at de her går efter de brugere der kunne finde på at investere i en Macbook Pro.

Alene designet skriger Macbook Pro, farven naturligvis ikke samme grå farve som Macbook Pro, men Matebook X Pro har samme grundlæggende design, og hvis jeg ikke lige kunne se at der stor Huawei på den, kunne jeg godt blive i tvivl om, hvorvidt er en Matebook eller Macbook (og hvad mener du lige om navnet – hvis ikke det ikke skriger ’vi vil være Apple’, så er der ikke noget der gør).

Men mindreværdskompleks eller ej så er det stadig en fed laptop. Huawei har formået at forsynes den med en 13,9” skærm, og samtidig gøre selve laptoppen imponerende lille. Huawei selv kalder skærmen for en FullView-skærm, og det betyder at billedet stort set går til kant. Hele 91% af rammen er dækket af skærmen, og det giver den mindste bezel på en laptop jeg endnu har set.

Matebook X Pro. Foto: Huawei

Matebook X Pro. Foto: Huawei

Samtidig er det en fed skærm den lille Matebook X Pro er udstyret med. Skærmen er nemlig en 3K LTPS-skærm, med en opløsning på 3.000 x 2.000, en lysstyrke på 450 nits og et kontrastforhold på 1.500:1.

Kan det så ses? Ja for pokker – når du smider en HD- eller en 4K-video op på skærmen, så får du et af de bedste billeder på en laptop jeg har set. Skarpt, præcist og superflot. Huawei kan noget når det kommer til skærmen, de viser det på deres smartphones, og de viser det også på deres laptop – tydeligvis.

Kræfter nok til opgaven

Et sted hvor Matebook X Pro skiller sig ud fra mange andre laptops, ikke mindst laptops i samme prisniveau (for jeps – den er dyr…), er at skærmen er en touch-skærm. Det er så en personlig præference. Jeg mener selv at det er en uvane at sidde og tørre leverpostejmaden ud over skærmen – men jeg ved også at det findes folk der elsker en touch-skærm på deres laptop. Her har du så muligheden – personligt brugte jeg den ikke udover at se om den virker, og det gør den så.

Når det kommer til hestekræfter, så har den nok til formålet – nemlig at være en fed laptop til kontoret. For lad det være sagt med det samme, at på samme måde som en Macbook Pro godt kan bruges til at spille på, så kan en Matebook X Pro også bruges til at spille på.

Men når du begynder at spille på den, så er det også tydeligt, at det er altså ikke der den har sin force. Den yder fint, men når du skal ud og betale minimum 10.000 kroner for den mindste model med en Core i5-processor, så får du bare ikke den power du finder en en ægte gamer-maskine.

Men det er fint nok – Matebook X Pro er netop IKKE en gamermaskine. Den er fremstillet med mobilitet og funktionalitet for øje. Til de opgaver du måtte have til en ’kontor’-laptop har den mere end rigeligt med kræfter.

Grafikkortet kan snildt følge med når du redigerer videoer, den har mere end rigeligt med kræfter til de normale kontoropgaver, og som sagt viser skærmen nogle fantastiske billeder.

Opsamling

En af de fede ting ved Matebook X Pro er størrelsen. For selvom skærmen er på 13,9” så er selve laptoppen ganske lille, og for den rejsende er det bare skønt. Samtidig føles den langt mere robust og stabil end så mange andre ’små’ laptop der findes på markedet i dag.

Den er også ret tynd, faktisk kun 14,6mm på det tykkeste sted, og det gør den meget mobil. Men alt har en pris. Og netop fordi Huawei har valgt at gøre den meget stabil og robust, så stiger vægten også. Selvom det måske ikke lyder af meget, så ender den på 1,33kg, og det gør den til en af de tungere ”små” laptops.

Den er stadig lettere end de Macbooks den tydeligvis gerne vil konkurrere mod, men kigger vi rundt på andre laptops i samme segment, så er den ikke blandt de letteste.

Matebook X Pro. Foto: Huawei

Matebook X Pro. Foto: Huawei

Batterilevetiden, har Huawei selv angiver til 12 timer. Her arbejder vores kinesiske venner tydeligvis efter en anden tidsregning end jeg gør. For selvom jeg godt kunne få den til at yde mellem otte og 10 timer, alt efter hvor meget jeg brugte den, så kom jeg på intet tidpunkt over de 10 timer. Og her var der en masse ”hviletid”, hvor Matebook X bare fik lov til at stå og kede sig.

Men omkring otte timer er slet ikke dårligt – du kan snildt arbejde på den en tur over dammen til USA, og ikke være bange for at løbe tør, eller hvis du kommer hjemmefra uden strømforsyning, så kan du godt klare dig en hel arbejdsdag.

Jeg er ret begejstret for Matebook X Pro. Den har et skønt design, tastaturet er dejligt at arbejde på, lyden er ret god af en laptop og den har en god batterilevetid. Samtidig så koster den under det halve af den tilsvarende Macbook Pro-model, og det tæller altså ganske gevaldigt med.

Men det gør den stadig ikke til en billig laptop. Omkring 10.000 for den mindste konfiguration er også en slags penge. Men den ER pengene værd, for du får en laptop du kan bruge over alt, som kan holde til det, og som leverer en fantastisk skærm.

Endelig har jeg gemt det jeg er mest begejstret for til sidst. Det indbyggede webcam er nemlig gemt væk i tastaturet. Så her er der ingen chance for at nogen kigger på dig uden du ved det. For du skal nemlig trykke på en tast for at få kameraet til at kigge frem. Når du er færdig trykker du på kameraet igen, og så forsvinder det ned i tastaturet igen. Se DET er genialt.

Produktinformation

 • Produktnavn: Matebook X Pro
 • Producent: Huawei
 • Cpu: 8. generation Core i5-8250U
 • Gpu: NVIDIA GeForce MX150 med 2 GB GDDR5 / Intel UHD Graphics 620
 • RAM: 8 GB LPDDR3 2133 MHz
 • Skærm: 13.9”, LTPS, 3.000 x 2.000, 260 PPI, betragtningsvinkel 178 grader. Touch-skærm.
 • Lager: 256GB SSD
 • Vægt: 1,33 kg
 • Dimensioner: 304 x 217 x 14,6 mm.
 • Ports: 3,5mm jackstik, 2x usb-c, 1x usb-a
 • Webcam: 1MP
 • Pris: Set til kr. 9.999,- for mindste konfiguration
 • Mere information hos Huawei

 

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

En af de bedste laptops til de professionelle brugere på markedet i dag. Matebook X Pro har en skønt design, en god batterilevetid, en fed skærm og et rigtig godt tastatur. For brugere der leder efter Mac-lignende produkter har du her et alternativ der ikke alene yder lige så godt (og på nogle punkter bedre), end de tilsvarende æbleprodukter, men som også koster under det halve.

Matebook X Pro er klart en af de bedste maskiner i det segment jeg har set hele året.

 

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2199 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?