TEST: Google Home Mini – både god og besværlig

Jeg har leget lidt med den nye Google Home Mini, og den imponerer mig på mange områder, men først da den var sat op. For selve opsætningen gav faktisk en del problemer, og det er ikke helt uden sværdslag at tilføje enheder til systemet

Google Home Mini. Foto: Google

Google lancerede sidste år deres Google Home Mini i Danmark, en lille højttaler og personlig digital assistent, og ved samme lejlighed fik den så dansk sprog indbygget. Jeg har brugt den lille smarte højttaler gennem et stykke tid, og på flere områder formår den at imponere mig – ikke mindst når det kommer til sprogforståelse og talt sprog.

Men der var også et par områder der frustrerede mig, både under opsætningen og brugen af Google Home Mini. For nok er den en smart enhed – men den har også nogle begrænsninger og en underlig måde at tilføje nye enheder på, der virkelig ikke er smarte.

Alt i Google

Ikke underligt så kræver Google Home Mini at du er syltet tæt ind i Googles univers – på samme måde som Siri kræver et nært ægteskab til Apples økosystem. Det vil sige, at du skal have en Google-konto for at kunne bruge enheden, og hvis du virkelig vil drage fordel af alle mulighederne i Google Home Mini, så skal du også have nogle betalte abonnementer – både hos Google og andre tjenester, mere om det senere.

Opsætningen af Google Home Mini gik let. Det var kun et spørgsmål om at tænde for den – hente app’en og forbinde de to med hinanden. Herefter kunne jeg tale til Google Home Mini og bede den om vejudsigten, smide ting på min indkøbsliste og et par andre småting.

Her var jeg imponeret – Google Home Mini forstod mig let. Jeg skulle ikke gøre mig de store anstrengelser for at få den til at forstå mig. I langt de fleste tilfælde kunne jeg bare sige ”OK Google …” eller ”Hej Google …” efterfulgt af fx ”hvordan er vejret”, og Google svarede med det samme.

Jeg prøvede også nogle småting som at bede om nyhederne, hvorefter Google Home Mini afspillede den sidste nyhedsudsendelse. Jeg var glad og tilfreds med den lille højttaler indtil videre.

Men så kom problemerne for mig og mit bekendtskab med Google Home Mini. For jeg ville godt have den til at afspille musik for mig. Jeg havde allerede en masse musik liggende i Google Play Musik (i gratis-versionen altså), og indstillede app’en til at bruge den.

Men når jeg så bad Google Home Mini om at afspille musik, så gik det galt. Jeg fik hver gange beskeden om, at den ville afspille via Play Musik, men at noget gik galt.

Google Home Mini. Foto: Google

Google Home Mini. Foto: Google

Endelig fandt jeg ud af, at det ikke var nok at have en konto hos Google Play Musik, næ jeg skulle have et betalt abonnement før den ville afspille min musik – den musik jeg allerede ejede og havde købt.

At have den liggende i Google Play Musik var tydeligvis ikke nok.

Så hvis jeg ønskede at bruge Google Home Mini til at afspille min musik, så skulle jeg betale et månedligt abonnement – det var bare ikke ok Google.

Jeg valgte så at indstille den til at bruge min Spotify-konto i stedet, og kunne nu sagtens få Google Home Mini til at spille musik. Men da jeg ikke har en betalt Spotify-konto kan jeg ikke få den til at afspille bestemte numre, det kræver en betalt Spotify-konto. Så lige meget hvad jeg gjorde, så skulle jeg betale for at få afspillet den musik jeg ønskede.

Min begejstring for Google Home Mini faldt markant.

Kompliceret interface

Herefter kiggede jeg lidt på interfacet i Google app’en. Og det er altså ikke nogen fornøjelse. Der er mange – alt for mange – det er svær at finde rundt i den. Jeg brugte en del tid på at finde ud af, hvor pokker jeg skulle indstille, hvilken musik-tjenester jeg ville bruge sammen med Google Home Mini.

Derefter ville jeg så bruge Google Home Mini til at styre nogle af alle mine smarte enheder i hjemmet. Så jeg fandt stedet i app’en, hvor jeg kunne tilføje smarte enheder, og blev ret irriteret. For jeg skulle lede igennem en kæmpe liste af enheder inden jeg fandt dem jeg ville tilslutte.

Hvorfor jeg ikke bare kunne enten søge efter dem, eller som Siri, scanne en barcode.

Men jeg fik da installeret mit overvågningssystem, og bad Google Home Mini om at tænde for kameraet og afspille video. Men fik at vide, at den ikke anede, hvor den skulle afspille videoen.

Af en eller anden årsag kunne den ikke afspille video på min mobil (selvom app’en til mit overvågningssystem uden problem afspiller video). Havde jeg haft et smart-tv kunne jeg muligvis afspille der, men det har jeg så ikke.

Derudover kunne jeg dog godt tænde og slukke for overvågningen, og det samme gjaldt andre enheder jeg koblede til. Men det var ikke nogen let proces, og jeg var ikke specielt imponeret over styringen af dem.

Min begejstring for Google Home Mini faldt igen.

Opsamling

Generelt er jeg glad for Google Home Mini. Den er fantastisk til at forstå min tale, og den reagerer – næsten hver gang – når jeg siger ”OK Google” eller ”Hej Google”.

Når den afspiller musik, er kvaliteten også ganske fin, men dog ikke noget at råbe hurra for. Og det bringer mig til mine sidste klagepunkter. Højttaleren har ikke noget batteri indbygget, og det betyder at den altid skal være tilsluttet en stikkontakt. Og den kan ikke afspille musik som streaming fra din mobil.

Det vil sige at den afspille musik via Google Play Musik (hvis du vil betale for det) eller en anden streaming tjeneste. Men uanset hvad jeg gjorde, så kunne jeg ikke få den til at streame den musik jeg havde liggende på min mobil.

Min begejstring for Google Home Mini kom aldrig op igen. Den var sjov men den var ikke meget bevendt i hverdagen.

Produktinformation

  • Produktnavn: Home Mini
  • Producent: Google
  • Understøttede lydformater: HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), Opus, FLAC med understøttelse af streams i høj opløsning (24-bit/96 KHz)
  • Højttaler: 360-graders lyd med 40 mm højttaler
  • Porte: Mikro-USB-port
  • Understøtter: Android, iOS
  • Dimensioner: 98 x 42 mm
  • Vægt: 173 gram
  • Pris: Set til kr. 450 kroner
  • Mere information hos Google

 

Bedømmelse

Samlet vurdering 60%

Jeg er imponeret over Google Home Minis stemmegenkendelse og hvor god den er til at reagere. Den er også god til at styre enheder – når du først har fået dem sluttet til – men så stopper det også der.

Det er frustrerende at du ikke kan streame musik til den, at du ikke kan afspille musik fra Google Play Musik uden et betalt abonnement og at det er så besværligt at indstille app’en. Jeg håber at fremtidige versioner bliver bedre.

 

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2199 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?