TEST Husqvarna Automower 430X: Når kun det bedste er godt nok

Topmodellen fra Husqvarne, Automower 430X, er intet mindre end en fantastisk robotplæneklipper. Den er let at komme i gang med, den er støjsvag, skånsom mod glemte ting på græsplanen, og en arbejdshest. Prisen er derefter, men den er hver en øre værd

Husqvarna Automower 430X. Foto: Lars Bennetzen

Jeg elsker robotplæneklippere, de sparer mig for timevis af arbejde sommeren over, men nogle gange ’fylder’ de for meget i dagligdagen. De kan være for larmende, man skal være opmærksom på at flytte legetøj osv. fra plænen og de er ikke altid lige neutrale i haven.

Men det er ikke tilfældet med Husqvarne Automower 430X, der har slået en af mine store plæner hele sommeren. En plæne der har budt på diverse udfordringer, så som områder der skal undgås, trampolin der pludselig blev sat op i haven, og legetøj der konstant ligger på plænen, og som datteren ville være ked af at miste.

Som du måske husker var der en lang periode med tørke, og her valgte jeg at slukke helt for Automower, for ikke at ødelægge plænen. Men ellers har den kørt uden afbrydelser siden foråret.

Resultatet er perfekt. En plæne der står lige så flot som en golfbane, alt mos er væk og det er en fryd at gå barfodet på plænen (når det ikke lige er koldt altså).

Det er en topmodel jeg har haft kørende, og med en pris på omkring 24.000 kroner kan man forvente meget, hvilket jeg også gjorde, og den leverede hver gang. Den indbyggede gps opretter en kort over haven, og dette kort inkluderer afgrænsningskabel og guidekabel. Derefter registrerer Automower automatisk, hvilke dele af haven den har klippet, og tilpasser klippemønstret, så den sikrer den optimale måde at klippe på, og så den bruger mindst mulig tid på jobbet.

Husqvarna Automower 430X: Foto: Husqvarna

Husqvarna Automower 430X: Foto: Husqvarna

Det var tydeligt, at Automower var beregnet til en væsentlig større plæne end min. For efter et par uger, var den ret effektiv, og brugte ganske kort tid til at komme rundt i haven, og jeg havde den altså mistænkt for, at den fra tid til anden kedede sig hos mig.

Det er enkelt at programmere robotten, og du kan gøre det enten fra robotten, eller fra den app du kan få. Jeg valgte så at programmere den direkte på robotten, for det var så let, at jeg ikke rigtig så nogen anledning til at bruge en app til den opgave.

Den daglige brug

Automower klarer haver på op til 3.200kvm, og kunne uden problemer have klippet begge mine haver, og naboens uden at løbe tør for strøm. I mit tilfælde kørte Automower 430X i flere timer ad gangen – når der var meget græs der skulle klippes – og den havde aldrig behov for at finde opladestationen i den periode. Ret imponerende.

Udover det afgrænsningskabel som viser hvor i haven robotten må køre, så benytter den sig også af et guidekabel, der kan bruges til forskellige opgaver. Dels sikrer kablet at robotten hurtigt finder tilbage til ladestationen, når den er færdig med dagens opgave, dels kan guidekablet lede robotten ned til andre dele af haven. Det sidste kan være rigtig smart, hvis du har to separate haver, hvor robotten skal have hjælp til at finde ned.

Automower 430X er en dejlig let robot, og den har store brede hjul. Det betyder flere ting. Dels trykker den aldrig så hårdt ned i jorden, at den kommer i konflikt med kablet, dels at den har let ved at køre på stigninger og skråninger, for hjulene giver den godt fæste, og vægten gør at den ikke glider.

I mit tilfælde blev kablet gravet ned i jorden, og det vil jeg altid anbefale. Men jeg afprøvede også et kabel oven på jorden, og det gav aldrig problemer for denne geniale robot.

Automower 430X har et rigtig smart klippesystem. På en roterende skive er der påmonteret nogle knive der mider lidt om barberblade i udformning. Disse blade sidder løst nok, så de kan klippe græs, men samtidig vippe tilbage, hvis de rammer f.eks. grene eller børnelegetøj under drift. Genialt siger jeg bare. Disse små blade skal så skiftes efter et par måneders brug, men den operation tager omkring fem minutter, og er en jeg meget gerne udfører, for at slippe for at have plastikstumper over hele plænen.

Et gennemtænkt produkt

Jeg er vild med Automower 430X, for den har så mange fede detaljer. Klippesystemer er en af dem, en anden er, at du kan stille klippehøjden elektronisk. Du går bare ind i programmering af robotten, og der kan du sætte højden på robotten.

Husqvarna Automower 430X. Foto Husqvarna

Husqvarna Automower 430X. Foto Husqvarna

Samtidig er robotten ’pindsvinevenlig’. For dels er bumperen følsom nok til, at den finder en anden kurs, skulle den ramme et pindsvin, dels sker der intet, hvis pindsvinet skulle komme ind under robotten – knivene slå sig jo tilbage.

Hele sommeren igennem har Automower 430X kørt og passet sig selv. Jeg har på intet tidspunkt måtte flytte den, ændre på den eller noget andet. Den har virkelig været en autonom enhed, der bare har gjort min sommer så meget federe.

Opsamling

Hvis jeg skulle ud og investere i en robotplæneklipper er der ingen tvivl om, at jeg ville kigge nøje efter en Husqvarna, og hvis jeg havde 24.000 kroner, så blev det helt sikkert en Automower 430X.

Jeg har aldrig set så flot en plæne her på matriklen, og helt uden nogen form for indblanding fra min hånd.

Alt har spillet fra dag et, og jeg kommer virkelig til at savne den, når den snart forlader min plæne igen.

Størrelsen er naturligvis noget der skal overvejes, for hvem har lige 3.200kvm græs der skal klippes? Men hvis du har en meget avanceret have, og måske endda flere der skal slås, så er den suveræn. Jeg har klart fået en ny favorit.

Produktinformation

 • Produktnavn: Automower 430X
 • Producent: Husqvarna
 • Klippemetode: Gps-assisteret
 • Klippehøjde: 20-60 mm
 • Klippebredde: 24cm
 • Regnsensor: nej – ikke nødvendigt. Den kører fint i regnvejr.
 • Maksimalt arbejdsområde: 3.200kvm
 • Kapacitet pr. time: 133m2
 • Max stigning: 24%
 • Opladningstid: 50 minutter
 • Klippetid pr. opladning: 145 minutter
 • Dimensioner: 42 x 56 x 31 cm
 • Pris: Set til 23.995 kroner
 • Se mere hos Husqvarna

Bedømmelse

Samlet vurdering 100%

Det kan godt være at Husqvarna Automower 430X ser stor ud, men når først den er sat op, så er den utrolig diskret. Den har et meget lavt støjniveau, og levere et supergodt resultat. Min plæne har aldrig før været så flot.

Den er let at programmere, og når først den er sat op skal du ikke spekulere mere på den, før den skal pakkes væk for vinteren. Automower 430X får mine varmeste anbefalinger. Det er virkelig en fantastisk robot.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2794 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart