TEST: Imponerende foldbar smartphone

Den nye foldbare smartphone fra Samsung, Galaxy Fold3 5G, er på mange måder imponerende, men den er ikke helt uden udfordringer

Samsung Galaxy Fold3 5G. Foto: Samsung

Jeg har virkelig haft svært ved ikke at forelske mig i den nye foldbare smartphone fra Samsung, Galaxy Fold3 5G. Men det er primært de mange spændende muligheder som den fede skærm giver der gør mobilen interessant – for på mange andre områder er den absolut ikke helt oppe på det niveau jeg gerne så.

Så lad mig starte med en disclaimer – jeg har ikke kørt benchmarks på denne mobil, jeg har konstateret om de apps der giver mening at køre på den, bliver afviklet fornuftigt og ikke tager en krig at loade.

Min test har koncentreret sig om de muligheder skærmen giver, og så har jeg også lige luret lidt på, hvad kameraet kan.

Skærm med masser af muligheder

Det er naturligvis på skærmen at det største fokus helt naturligt ligger i denne test, for når det kommer til andre elementer som fx kamera, så er det ikke her den skiller sig ud fra flokken.

Men det en helt anden sang vi skal synge når det kommer til skærmen, for den er godt nok fed – og her snakker jeg om den foldbare skærm. Skærmen på forsiden kommer jeg til om lidt.

Galaxy Fold3 5G åbner op til en skærm på 7,6″, hvilket er tæt på at være sammen størrelse som mange af de mindre tablets er. Det vil sige at du effektivt set har både en tablet og en smartphone i lommen. Det er svært ikke at blive ret begejstret over det. For ikke alene kan jeg nu surfe på en stor skærm, jeg kan også se film, deltage i videokonferencer og se billeder i stor størrelse.

Her skal jeg også med det samme sige, at Samsung altså har lave en lille genialitet. De har nemlig ‘fjernet’ kamerahullet på den indvendige skærm. Eller rettere, de skjuler det når kameraet ikke bruges. Det betyder at du har en fuld skærm uden irriterende hul når du ser film, deltager i konferencer eller surfer på nettet. Kun når det kamera skal bruges dukker hullet op – at det kamera så ikke er specielt godt er noget helt andet, jeg er bare glad for at jeg ikke behøver kigger på den tåbelige sorte plet på skærmen når jeg ikke skal bruge den.

Jeg vil også godt rose kvaliteten af den store skærm. Samsung selv kalder den for en Infinity Flex-skærm, en AMOLED-skærm i formatet 22,5:18, hvilket faktisk er et fedt format.

Men – for naturligvis er der et men – glas kan altså ikke foldes. Og det betyder at skærmen er lavet af (her gætter jeg naturligvis) et polymer der har glaslignende egenskaber. Det betyder to ting, dels så kan du tydeligt mærke at det ikke er en glasskærm når du glider fingeren hen over den. Der er en langt større modstandskraft, og det føles lidt som om fingeren ‘hænger fast’ når du swiper på skærmen.

Derudover så skal du også være klar over, at der altså er en fold på midten af skærmen, alt andet ville være underligt. Folden kan ses, og specielt hvis du holder skærmen i vinkel i forhold til lysindfald, så er det markant med den fold.

Kun på Fold3

Til gengæld har Samsung så gjort deres for at udnytte den foldbare skærm, mere end bare at give dig en større skærm at lege på. Mange apps understøtter det at skærmen kan foldes, og det betyder at du blandt andet kan tage billeder fra den ene skærm og se din kamerarulle på den anden skærm.

Eller du kan se YouTube-videoer på den ene skærm og scrolle mellem kommentarer og videoer på den anden. Du kan også se oversigten over alle dine beskeder på den ene skærm, og indholdet af den markerede på den anden. Det er super fedt, og jeg er vildt med de funktioner den foldbare skærm giver mig.

Derudover så understøtter Fold3 multitasking, hvilket vil sige, at du kan trække fx billeder mellem to apps der kører samtidig på de to skærmen, og det er nu også en smart lille detaljer.

Jeg er også ret vild med, at jeg kan vælge at sende det jeg ser på den store indvendige skærm, ud på forsideskærmen. Hvis jeg skal tage et billede af min familie, så kan de med det samme se, hvad jeg har fokus på, og hvordan de kommer til at se ud på billedet, og det er en ret nice detalje.

Det samme gælder hvis jeg vil tage en selfie, jeg kan vælge at bruge det store bagkamera, og så se hvad jeg filmer på forsideskærmen. Cool detalje, ikke mindst fordi selfie-kameraet ikke er noget at råbe hurra for.

Der er mange andre muligheder med den foldbare skærm, og jeg skal ikke komme ind på alle, men jeg skal lige have med, at Fold3 understøtter S Pen fra Samsung, og det betyder at du kan være langt mere kreativ end på andre mobiler. Nu mangler jeg så bare et sted at gøre af S Pen når jeg ikke bruger den…

Skærmen er forresten på 120Hz, og det betyder at du sagtens kan game på den, uden at der er lag, og kvaliteten af skærmen er så høj at du vil nyde at spille på den, så hvad venter du på?

Men der mangler…

Alt er dog ikke godt med Fold3. Jeg har allerede nævnt at der er en markant fold i midten af skærmen, derudover så skal vi altså også lige snakke omskærmen på forsiden af mobilen. Umiddelbart lyder det som en fin skærm med en størrelse på 6,2″. Men det er en sandhed med modifikationer, for det kan godt være at den er på 6,2″ i diagonalmål, men den er samtidig meget smal, og det giver et underligt langstrakt format på skærmen.

Der kan ikke være meget ved siden af hinanden, og det betyder at ting hurtigt bliver meget små. Glasset er omvendt et Corning Gorilla Glass Victus, hvilket gør det både superfedt at arbejde på og meget holdbart. Her er der ingen følelse af at fingeren hænger fast.

Den foldbare funktion gør så også, at mobilen er ret tyk. Faktisk så fylder den det dobbelt af min iPhone i tykkelsen når den er foldet sammen. Det er naturligvis ikke så underligt, men det er noget du skal være opmærksom på, for den kan ikke bare sådan lige være i din lomme.

Jeg er også nødt til at nævne kameraet, som jeg er lidt ‘underimponeret’ over. Hovedkameraet består af tre objektiver, et 12MP telefotokamera, et 12MP vidvinkelkamera og et 12MP ultravidvinkelkamera. Ganske acceptable kameraer, men i en mobil til omkring 14.000 kroner er det ikke noget jeg falder på halen over.

Kvaliteten af dem er da også derefter, en fin kvalitet, men jeg har set langt bedre kameraer i andre modeller fra Samsung.

Kameraet der ligger under den foldbare skærm er på 4MP, og jeg vil faktisk helst forbi gå den i tavshed, dels er opløsningen relativ dårlig efter dagens standard, dels er det tydeligt, at den teknologi Samsung benytter for at skjule kameraet også æder fra lysfølsomheden.

Endelig er der et 10MP frontkamera, som er et ret fint selfie-kamera, men et som jeg faktisk aldrig brugte, for det var bare så meget federe at bruge bagkameraet. Jeg tænker at det sagtens kunne fjernes uden at nogen ville savne det.

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Samsung Galaxy Fold3 5G er en fed foldbar smartphone. De muligheder du får med den foldbare skærm er unikke og vildt spændende. Men der er også udfordringer med den. Det foldbare materiale der bruges som glas, føles som langt fra som plast, folden er tydelig og synlig når bruger skærmen og mobilen er meget tyk når den er foldet sammen.

Jeg kan rigtig godt lide mobilen, men primært for de egenskaber skærmen giver den. På alle andre områder imponerer den ikke, og jeg har set langt bedre mobiler fra Samsung. Og jeg ville stadig hellere købe en af deres S-modeller og bruge pengene her, end ofre 14.000 kroner på Fold3 – med mindre jeg har et specifikt behov som den foldbare skærm kan løse for mig.

Du kan læse mere om Galaxy Fold3 5G her.

De bedste priser lige nu

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?