TEST: Lække og billig iPad

10. generation af iPad er en imponerende god tablet til en meget attraktiv, og lav pris

iPad 10. generation. Foto: Apple

Ofte snakker vi primært om de store muskel-tablets fra Apple, iPad Pro. Men det er ikke de eneste tablets firmaet har på hylderne. De har også de mere prisvenlige modeller, og de har for kun få måneder siden sendt deres 10. generation af den på gaden.

Den har jeg testet, og den overrasker positivt på rigtig mange måder. Omend der også er et par områder, hvor jeg ikke er helt så begejstret, men det vender jeg tilbage til.

Hvis vi starter med at kigge på designet, så er der lidt som at træde et par år tilbage i tiden. 10. generation iPad her ikke helt så elegant som pro-modellerne, hvilket ikke så underligt. Det er jo en billigere model.

Den er tykkere og selvom skærmen går helt til kant, så er der ikke billede til kant. På den måde minder den rigtig meget om de ældre iPads. Samtidig er den noget tungere, og det gør at den ikke er nær så behagelig at have med i tasken. Men igen – så er det en langt billigere version af iPad, og så er det lettere at tilgive vægten og designet.

iPad 10. generation. Foto: Apple

Men for at gøre det godt igen, har Apple udstyret den med et Liquid Retina-skærm, hvilket virkelig gør det til en stor fornøjelse at se redigere film eller billeder på den, eller måske se film eller game på den.

Når det så kommer til hestekræfter, så har Apple opgraderet den en anelse også. Det kan godt være at den ikke er udstyret med den nyeste processor fra Apple. Men de har dog smidt en A14 Bionic-chip i den, hvilket faktisk er en ganske fortrinlig processor.

Under min test var der absolut ingen tvivl om, at der manglede kræfter i tabletten. Jeg kunne uden problemer redigere billeder og 4K-videoer. Af en tablet til kun lige over 4.500 kroner er det imponerende så mange kræfter der er i den.

Apple har heller ikke været helt nærrige omkring kameraet i iPad 10. generation. Den er udstyret med et 12MP kamera på bagsiden, og det kan optage i 4K. Du får ganske fine videoer af det – men trods alt vil jeg hellere filme med min smartphone, hvor der er et endnu bedre kamera. Men du har muligheden for at lave nogle ganske fine optagelser med den.

iPad 10. generation. Foto: Apple

Som på alle de nyere iPad-modeller, er den udstyret med en usb-c-port, hvilket er en god ting. Men det bringer mig til en af de ting jeg ikke er så begejstret for. De har gjort den kompatibel med 1. generation Apple Pencil, og den bruger altså lightning-stikket.

Det betyder at du ikke umiddelbart kan oplade eller forbinde den med den nye iPad. Eller rettere, det kan du når du bruger den adapter der følger med alle nyere 1. generations Apple Pencil. Det bare ikke specielt elegant eller kønt.

Samtidig så har jeg vænnet mig til, at de nyere versioner af Apple Pencil har magneter som gør, at den sidder fast på iPad Pro og bliver opladt mens den sidder der.

Så selvom jeg virkelig er ret glad over at det er muligt at bruge Apple Pencil, så er jeg ikke så vild med implementeringen.

Men hvor bliver det bare meget lettere at redigere videoer og billeder på den, når du kan bruge Apple Pencil.

Der er indbygget nogle ret gode mikrofoner og højttalere – jeg har set adskillige film på den uden headset – og at arbejde med musik på den er ligeledes en skøn oplevelse.

Hvis du har behov for et godt tastatur, så har Apple også lanceret deres eget Magic Keyboard Folio, og med det på, er iPad 10. generation en ganske fin erstatning for tablet.

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

Jeg kan rigtig godt lide iPad 10. generation. Den er smæk fyldt af muligheder, den har kræfter nok og den har meget lav pris.

Skærmen er på 10,9″ og fordi det er en Liquid Retina-skærm, er det en fornøjelse at se film og game på den.

Jeg er dog ikke helt så glad for designet, den er for tyk og tung, og måden Apple Pencil er integreret er ikke optimal.

Du kan læse mere om iPad 10. generation her.

Prisen ligger på 4.499 kroner.

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.