TEST: Middelmådig smartphone uden overraskelser

Den nye smartphone, Xperia 10 III fra Sony, placerer sig solidt midt i feltet af smarte mobiler - både når det kommer til kvalitet og pris. Selvom der er høje ambitioner, så er der dersværre intet imponerende ved den

Jeg har haft den nye mellemklasse smartphone, Xperia 10 III fra Sony, til test. Mobilen placerer sig rent prismæssigt lige i miden af feltet af mobiler, og det er måske meget passende at når det kommer til ydelse og kvalitet, så er det også der den placerer sig.

Jeg har et meget ambivalent forhold til Sonys mobiler, ikke mindst til designet, som ofte er firkantet og ikke specielt elegant. Kameraet svinger også meget ofte i kvalitet, hvilket er mystisk, for Sony har som udgangspunkt styr på det med objektiver og kameraer.

Med denne smartphone er jeg dog rimelig glad for designet. Den har fået lidt mere afrundede kanter, og ligger faktisk ret godt i hånden. Skærmen er i 21:9-format, hvilket er et fedt format til fx film. Men fordi skærmen langt fra går til kant, så er der en ret stor kant hele vejen rundt, og det tager så lidt fra det samlede indtryk. Og det er en skam, for kvaliteten af skærmen er faktisk ganske fin – en 6″ OLED-skærm er en fin detalje.

Mobilen er også ganske let, den tipper vægten på 169 gram, og så er den endda vandafvisende med en IPX5/IPX8 certificering, og et batteri på hele 4.500 mAh, hvilket er godt gået, specielt når vægten ikke er højere.

Men når vi snakker om mobiltelefoner i dag, så er det primært to ting er skiller dem fra hinanden – hvor mange hestekræfter har de under glasset, og hvor gode billeder tager de. Sony leverer nemlig en smartphone med en ren Android, hvilket vil sige, at de ikke har tilføjet nogle specielle ting her, og det er langt hen ad vejen noget der virkelig tiltaler mig – og mange ‘skins’ til mobiltelefoner har en tendens til at sløve dem.

Så jeg startede med at kigge på kameraet og dets funktioner. Denne smartphone er udstyret med tre objektiver – et ultravidvinkel, et vidvinkel og et telefoto. Men det er jo kun ren hardware, lagt mere spændende er det hvad du kan bruge dem til, og selvom Sony normalt har styr på det med kameraer og objektiver, så går det altså ikke helt så godt her.

Xperia 10 III. Foto: Sony

Du kan tage fine billeder udendørs, eller under gode lysforhold indendørs. Men når lysforholdene bliver lidt mere udfordrende, så bliver billederne straks langt mere støvede, og det frustrerede mig – for jeg tager altså både billeder inde og ude, i mørke og i lys.

Kameraet var rimelig godt til at genkende forskellige scenarier, så som natur, mad og dyr, men viste også en af de andre mangler jeg blev irriteret over – mobilen mangler hestekræfter. Resultatet er, at der bare går ‘for lang tid’ når det skal skifte mellem forskellige scenarier.

Det lægger du også mærke til når du fx vil starte kamera app’en. Fra du trykker på ikonet til du er klar til at tage billeder går der næsten tre sekunder, og det er bare for længe.

Det tager også for lang tid at bruge fingeraftryksscanneren til at låse op for mobilen med, og det skal kobles med at det ofte kræver flere forsøg på at få fingeraftryksscanneren til at fungere. Men Sony har også valgt at placere den på siden af mobilen i tænd/sluk-knappen, og det vil sige at selve læseren er ret lille, og dermed går det ofte galt.

Endelig er der så opladningen vi lige skal snakke om. For Xperia 10 III understøtter hurtigopladning, men du får kun en almindelig oplader med til den, og den bruger godt nok længe om at lade din mobil op. Samtidig understøtter den ikke trådløs opladning, så selvom du har sådan en liggende, så kan du ikke bruge den.

Bedømmelse

Samlet vurdering 55%

Jeg ville bare så gerne kunne lide denne mobil. Den ligger godt i hånden og vejer ikke ret meget. Men den er for langsom, og den tager kun gode billeder under ordentlige lysforhold.

Samtidig så er det underligt at den understøtter hurtigopladning, men at du ikke får en oplader med der understøtter det.

Alt i alt en mellemklasse mobil, til en mellemklasse pris med mellemklasse kvaliteter.

Du kan læse mere om mobilen her.

De bedste priser lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3429 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?