Foldbare smartphones er ikke længere noget nyt, og Motorola var blandt de første der lancerede en såkaldt clamshell-version, deres Razr-model. For dem af os der gamle nok til at huske det, så var Razr også navnet på de klaptelefoner Motorola lancerede tilbage i starten af 2000-tallet, telefoner jeg var helt vild med.
Den nyeste model, Razr 40, har fået et løft på utrolig mange områder, ikke mindst på designsiden, og den er på mange måder et fortrinligt valg, hvis du gerne vil have en smartphone der kan ligge i lommen, og stadig fungere som en stor smartphone – hvis du folder den ud altså.
Lad os lige starte med designet. Motorola har ændret på hængslet så mobilen nu er lige høj fortil som bagtil når den er foldet sammen, sølle 15,8mm. Det er med til at give mobilen et meget elegant design, og hertil kommer at den er beklædt med et kunstlæder (der af uvisse årsager også bliver kaldt for vegansk læder). Det er også med til fremhæve mobilen, og den ligger ikke og glider rundt på bordet. Jeg er ret glad for den beklædning.
Razr 40 har to skærme, en lille 1,5″ skærm, der bruges når den er klappet sammen, og så er der den 6,9″ store pOLED-skærm (og ja – det lille ‘p’ er ikke en trykfejl), der dukker op når du folder skærmen ud.
Den lille skærm har en række spændende funktioner, der er en række forskellige widgets der kan bruges på den lille skærm, så du har overblik over mail, beskeder, aftaler og så videre. Derudover kan den fungere som blikfang når du tager et portrætbillede. Det er muligt at slå en funktion til, så der dukker et animeret lille ansigt frem når du vil tage et billede, og det skulle så gerne få motivet til at kigge i den rigtige retning. Sjov lille funktion.
Men herudover kan skærmen også bruges når du tager selfies – billeder eller videoer. På den måde kan du placere dig selv nogenlunde i billedet, eller videoen, og få en nogenlunde idé om, hvad du tager billeder af.
Der er dog et par problemer her. Dels har jeg kun kunne finde en måde at tænde den lille skærm så den kan bruges som monitor til kameraet, og det er ved at rotere Razr 40 hurtigt to gange mens jeg holder den i hånden. Og her skal man så lige være forsigtig, for hvis du ryster mobilen på den anden led, så tænder lyset i kameraet i stedet (så du kan bruge den som lygte).
Dels er det meget svært at frame sig selv på den lille skærm, billedet er småt og formatet ikke det samme som det du oplever på det endelig billede.
Endelig er den lille skærm ikke særlig responsiv, det vil sige, at det er svært at skifte mellem foto, portræt og video – hvilket skal gøres ved at swipe på den lille skærm.
En fed ting er dog, at du kan starte video, eller foto, ved at holde en åben hånd op mod kameraet. Herefter starter en nedtælling fra 3 inden video eller billede tages.
De små widgets er dog ret fede, og jeg kan godt lide funktionen med blikfanget.
God hardware
Jeg blev hurtigt ret glad for hovedskærmen, der har en god opløsning på 2.640 x 1.080 og en meget lille bezel. Opdateringshastigheden varierer automatisk og kan komme helt på 144Hz, hvilket i princippet gør den til en god mobil til gaming. Mere om gaming lige om lidt.
Jeg var ret glad for skærmen, billedet stod rigtig flot, og selvom en foldbar skærm ikke kan være lavet af glas, men i stedet bruger en polymer med (næsten) de samme egenskaber, så er skærmen en fornøjelse at kigge på.
En ting jeg dog ikke er glad for er, at man meget tydeligt kan mærke folden, og se den når lyset falder rigtigt. Jeg ved godt at det er svært at løse, men det irriterer mig stadig at jeg kan mærke og se folden (og forresten også at jeg kan mærke at skærmen ikke er lavet i glas, når jeg betjener mobilen).
Hastighed er et af de meget væsentlige punkter på en mobil. Kan processoren følge med når der skal games, når apps startes og ikke mindst når der skal tages billeder?
Jeg sendte Razr 40 igennem en række benchmarks og var faktisk positivt overrasket over hvor mange kræfter der er puttet ned i mobilen. Den er drevet af en Snapdragon 7 Gen 1 fra Qualcomm, og med 8GB indbygget hukommelse og 256GB indbygget lager, havde jeg ikke følelsen af, at mobilen manglede kræfter til nogle af de opgaver jeg kastede efter den.
Herunder kan du se benchmark-målingerne:
Godt kamera – men med enkelte problemer
Razr 40 er udstyret med 2 kameraer på forsiden, et hovedkamera på 64MP og et 13MP kamera der bruges til ultravidvinkel og makrobilleder. Der er også et 32MP selfiekamera, som jeg dog ikke bruge – kan godt lige at bruge hovedkameraet, hvilket er muligt på en mobil af denne type – når jeg altså kan få den lille skærm på fronten til at virke.
Helt generelt tog kameraet nogle rigtig fine billeder, med enkelte undtagelser. Billederne havde en flot opløsning, og jeg kunne zoome ret langt ind på dem, helt uden af få pixelering eller nogle artefakter i billederne.
Der er en funktion, ultra res, der giver endnu mere detaljerigdom i billederne, her skal du dog så ofre at du ikke kan zoom på kameraet (men stadig efterfølgende på billederne naturligvis).
Portrætter var rigtig gode, og kameraet var godt til at adskille motiv fra baggrunden, hvilket ellers er en ret kompliceret opgave og noget jeg ofte ser andre smartphones giver op overfor.
Razr 40 giver nogle gode muligheder når du tager billeder, netop fordi du kan folde det, og jeg fik taget nogle ret dynamiske billeder på den konto. Herudover kan du jo sætte kameraet fra dig, så snart der er en flad overflade og det giver dig endnu flere muligheder, når du pludselig er håndfri.
Problemet med Razr 40 er dog bare, at mobilen rigtig gerne vil gøre f.eks. græs grønnere og himlen mere blå end virkeligheden. Det har jeg set før, og det er meget frustrerende, jeg vil hellere have de naturtro billeder, frem for dem, hvor himmel og græs får alt for meget farve tilført.
Makrobilleder gik rigtig godt med Razr 40. Den er lynhurtig til at finde motivet og låse det fast, så billedet står klart og skarpt. Jeg kunne rigtig god lide den funktion.
Der er ingen tvivl om, at den hurtige processor i Razr 40 er med til at give nogle rigtig gode billeder. Den skal ikke bruge ret lang tid på at finde motivet, og det gør det let at tage gode og spændende billeder
Bedømmelse
Samlet vurdering 90%
Jeg kan rigtig godt lide Razr 40, den ligger godt i lommen, den er let at åbne og betjene (dog på nær nogle funktioner på den lille frontskærm), og den har masser af spændende funktioner.
Kameraet er generet godt, omend der er lidt problemer med farver på græs og himmel. Det gav nogle meget dynamiske billeder, der er masser af muligheder i kameraet på grund af den foldbare funktion.
Samtidig er det flot og elegant og det har en meget attraktiv pris. Jeg kunne godt se mig selv bruge denne mobil i fremtiden.
Du kan læse mere om Razr 40 her.