TEST: Sony Xperia XZ3 – fin smartphone der ikke kommer helt i mål

Den nye Sony Xperia XZ3 er en elegant og flot designet smartphone. Desværre kommer den ikke helt i mål når det handler om ydelse og kamera

Sony Xperia XZ3. Foto: Lars Bennetzen

Sony har længe kæmpet for at komme tilbage på markedet for smartphones, og med deres nye XZ3 gør de et fantastisk forsøg. Designet er blevet markant forbedret, skærmen er superlækker og kameraet har nogle spændende funktioner.

Men desværre falder mobilen igennem et par steder, både på interface, ydelse og ikke mindst kamera, der ikke lever op til den standard jeg havde forventet af Sony.

Flot design

Det startede ellers så godt – jeg synes faktisk at Sony har fået rigtig godt fat på et nutidigt design. Fine afrundede kanter og en noget mindre bezel end vi ellers ser på Sonys smartphones.

Men visse ting går desværre galt med designet. Sony har valgt at placere kameralinsen (jep – der er kun en) på midt på mobilen i den øverste halvdel, og midt på mobilen bagside sidder fingeraftryksscanneren. Det betyder at når du vil åbne mobilen med fingeraftryksscanneren, så placerer du næsten altid fingeren direkte oven på kameralinsen.

Det design bør Sony altså tænke lidt nærmere over. Ellers er det faktisk en ret flot smartphone, og Sony har valgt ikke at have en ’notch’ i toppen af skærmen, hvilket virker fint – du skal dog bare lige huske på at du ikke får ’skærm til kant’.

Volumen og tænd/sluk-knappen sidder på højre siden af mobilen, og er nemme at betjene. Men af en eller anden årsag er der placeret en knap i bunden af højre side, som – når du holder den inde et par sekunder – starter kameraet, også i låst tilstand.

Men hvorfor jeg skal holde knappen inden er en gåde – det gør den faktisk ubrugelig.

Sony Xperia XZ3. Foto: Lars Bennetzen

Sony Xperia XZ3. Foto: Lars Bennetzen

Det gør Sony anderledes

Sony har valgt at køre en ret standard Android-version på deres mobil (Android 9, Pie), og de har ikke gjort det store ud af at få Android til at fungere anderledes. Men det betyder også at du stadig slæber rundt med App-skuffen, og at du bruger standard navigation, altså en ’hjemmeknap’ midt i bunde af skærmen, samt en tilbage og ”multitasking’-knap ved siden af.

I en tid hvor de fleste andre gør hvad de kan for at fjerne de knapper, hvilket Android 9 tillader, så er det ret irriterende at det ikke er muligt i Xperia XZ3.

Men til gengæld har Sony indført en ”Side Sense”, det er en ret spændende funktion, hvor du ved at dobbelt ’tap’ på siden af mobilen bringer et lille vindue med anbefalede apps op – typisk de apps du ofte bruger.

De apps er lette at nå med tommelfingeren, og godt nok kræver det lidt tilvænning, men jeg er ret begejstret for den funktion.

Sony har også valgt ’kun’ at have en linse på kameraet, og selve betjeningen af kameraet virker ret basal. Der er en knap der bringe ’tilstande’ frem, og her kan du vælge mellem ’Selfieeditor’, ’Google Lens’, ’Bokeh’, ’Slowmotion’, ’AR-effekt’, ’Manuelt’, ’Kreativ effekt’, ’Panorama’ og ’Sound Photo’.

Selfieeditor er en tilstand hvor du udover at tage selfies, også kan rette til, hvordan kameraet skal tage billedet – altså gøre lyset lidt blødere, ændre på glansen i huden gøre øjnene større eller mindre og gøre hovedet mere eller mindre slankt. Og nok er det sjovt, men det er næppe funktioner du nogen sinde kommer til at bruge.

Bokeh tager så to billeder, hvor du vælger hvilket motiv der skal være i fokus, og derefter sættes de to billeder sammen, så du får et motiv i fokus, og en sløret baggrund. Hvorfor der dog ikke er to kameraer så den effekt kan opnås ’med det samme’, aner jeg ikke. Det virker ikke specielt gennemtænkt.

Slowmotion er en fin effekt, for du kan optage med 960 billeder/sekund. Det giver en fantastisk effekt.

AR-effekt er decideret irriterende. Du kan få dinosaurer til at rende rundt på dit skrivebord, du kan få tegneserieeffekter på din selfie, du kan komme til at se ud som om du dykker og meget mere. Nogle af effekterne skal downloades, men hvorfor. Jeg betragter virkelig den del som underlig og overflødig.

Kreative effekter er bare en slags filtre du kan sætte ned over dine billeder når du tager dem, og Sounds Photo er en mulighed for at tage billeder og få sat lyd på når du tager billedet. Igen to elementer jeg betragter som pjat – der er næppe nogen der kommer til at bruge dem ret meget.

Sony Xperia XZ3. Foto: Lars Bennetzen

Sony Xperia XZ3. Foto: Lars Bennetzen

En ting adskiller dog XZ3 fra alle andre, og det er den indbyggede 3D-skaber, hvor du kan scanne f.eks. et hoved og så få fremstillet en 3D-figur. Denne figur kan du enten vælge at skrive ud på dine egen 3D-printer, eller sende den til fremstilling ude i byen. Den funktion virker ikke alene godt, den er også ret fed.

Nå ja – hvis du har en PlayStation, så kan du også få PlayStation apps til mobilen. Men det er uden for denne test, så det ser jeg bort fra lige nu.

Tallene svinger meget

Når det kommer til den rendyrkede benchmark, så er det med meget blandede følelser at jeg kigger på mobilen. Når det kommer til single-core testen i Geekbench, så falder den helt til bunden med en score på sølle 2.253, og ikke meget bedre bliver multi-core-testen, hvor den scorer sølle 8.809.

Lidt bedre bliver Compute Score, som leverer en flot 12.993 måling. Det er så også her at Sony traditionelt er stærke. For det handler om at teste gpu-ydelsen. Ingen tvivl om at den sparker godt fra sig her, og bliver faktisk en af de bedste mobiler på den front jeg har testet i år.

Et skuffende kamera

Sony gør rigtig meget ud af deres evner indenfor kameraer, og det gælder også når det kommer til kameraet i XZ3. Men når det kommer til virkelighedens verden, så klarer XZ3-kameraet sig ikke så godt som reklameret.

For det første er der det med den ene linse. Godt nok er den på 19MP med en blænde på F/2.0 og autofokus. Men der er kun et digitalt zoom (8x), og ingen vidvinkel.

Dernæst er der kvaliteten af billederne. Godt nok er billederne fine, men jeg er ikke specielt imponeret over dem. Billederne har en tendens til at være en anelse på den kedelige side når det handler om farver. Det er lidt som om jeg kigger på billeder der er lige lidt for gamle, og farverne er ved at falme.

Sony Xperia XZ3. Foto: Lars Bennetzen

Sony Xperia XZ3. Foto: Lars Bennetzen

De funktioner som kameraet har, og som jeg skrev om lidt tidligere, gør ikke de store for dine billeder, og de fleste af dem burde slet ikke være manuelle indstillinger, men nogle kameraet klarer selv.

En ting som kameraet dog gør fint er ”billeder i bevægelse”. Kameraet tager her flere billeder på en gang, og du kan så vælge det bedste. Den funktion kan jeg godt lide. Men ikke noget vi ikke har set før – du kan opnå samme funktion i Live-billeder på iPhone og i Levende billeder på Huaweis mobiler.

Så har den funktionen med at gå i kameratilstand når du løfter mobilen op i vandret tilstand. Sjov, men dels virker den ikke hver gang, dels er den meget langsom. Jeg kunne godt have undværet den.

Samtidig skal Sony også lige have lidt på puklen for kameraets interface. Det er svært at bruge, og flere gange så tog jeg et billede i stedet for at ændre på en indstilling. Her kunne Sony godt lige stramme lidt op.

Som sagt så mangler jeg altså lidt kvalitet i billederne, og det gælder også for videooptagelserne. Godt nok optager XZ3 i 4K HDR, men det ændrer ikke ved, at jeg godt kunne tænke mig bedre håndtering af farverne.

Opsamling

Så alt i alt står jeg tilbage med en smartphone til 6.500 kroner, hvor interfacet godt kunne have fået en overhaling mere, hvor kameraet ikke tager tilfredsstillende billeder, og hvor den generelle ydelse godt kunne have været bedre.

Der er flere gode ting at sige ommobilen. Skærmen er fin, der er en indbygget funktion, X-Reality, der automatisk opgraderer film til HDR når de afspilles på mobilen, og designet af selve mobilen er faktisk ret god.

Jeg vil godt rose Sony for at have givet mobilen en IP65/68 rating og et batteri på 3.300 mAh, og som sagt skal skærmen, en HD OLED på 1.440 x 2.880, også roses. Film ser fantastisk ud på den.

Men Sony skal altså tilbage på tegnebrættet med XZ3, for til prisen er den bare ikke pengen værd. Der er mange andre mobiler der, i samme prisniveau, klarer sig langt bedre.

Produktinformation

 • Produktnavn: Xperia XZ3
 • Producent: Sony
 • Skærm: 6” HD OLED. QHD+ opløsning på 1.440 x 2.880
 • Cpu: Qualcomm Snapdragon 845
 • Bagkamera:
  • 19MP Motion Eye-kamera
  • Sony G-objektiv med F/2.0
  • Autofokus
  • Billedforslag (billeder i bevægelse)
  • 8x digitalt zoom
 • Frontkamera: 13MP vidvinkel på 23mm
 • Batteri: 3.300 mAh
 • Hukommelse: 4GB ram + 64GB rom, kan opgraderes til 512GB med microSDXC-kort
 • Pris: Set til 6.500 kroner
 • Se mere hos Sony

Bedømmelse

Samlet vurdering 60%

En high-end mobil med en superflot design. Desværre skuffer Sony XZ3 når det kommer til både ydelse og kamera, og når det kommer til Sony er det ekstra skuffende. De er trods alt specialister i billeder og lyd.

Rent hardwaremæssigt er det skuffende at Sony har valgt at have en enkelt linse og ikke f.eks. to. Det ville give nogle langt flottere selfier. Det er også skuffende at de har valgt en relativ gammel processor der ikke yder godt nok.

Jeg ville gerne være mere positiv i forhold til XZ3, men jeg er nødt til at kalde den til for ’en ommer’.

About Lars Bennetzen 3888 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?