TEST: To små lækre laptops fra Samsung

Samsung kan andet og mere end smartphones. Jeg har testet deres nyeste laptops, Samsung Galaxy Book Pro og Galaxy Book Pro 360. Begge er flotte, tynde og lækre. Men der er altså også et par udfordringer med dem

Samsung Galaxy Book Pro 360. Foto: Samsung

Laptops er efterhånden rigtig mange ting, og de to nye bærbare computere som Samsung lige har sendt på markedet, Galaxy Book Pro og Galaxy Book Pro 360 retter sig mod to forskellige segmenter, og har da også to forskellige prispunkter.

Denne test er ikke en sammenlignende test, for det giver ingen mening at teste dem op mod hinanden. Men den skal betragtes som en gennemgang af de to laptops, hvad de kan, og hvor godt de virker. Jeg udpeger ikke en vinder, for de kæmper ikke mod hinanden.

Umiddelbart minder de to laptops rigtig meget om hinanden. De har stort set samme størrelse – ja skærmen er helt samme størrelse, nemlig 13,3″ og de bruger samme processor og har samme mængde hukommelse. Det ses også tydeligt når jeg kører dem igennem mine benchmarks – de scorer præcist lige meget begge to, hvilket er fint nok.

Men hvis du ønsker højtydende laptops, så skal du nok kigge efter andre modeller, hverken Pro eller Pro 360 har en specielt høj ydelse. De ligger sådan ca. midt i feltet når det kommer til hestekræfter. Når jeg så sammenholder prisen med ydelsen, så kan jeg acceptere den på den lille laptop, mens jeg giver rigtig mange flere penge for den store model, for at få præcist samme ydelse. Men inden du nu farer i blækhuset, så er der altså andre ting ved den store model der hæver prisen, og det kommer jeg tilbage til lige om lidt.

Samsung Galaxy Book Pro 360. Foto: Samsung

Jeg vil godt lige holde lidt fast i design, størrelse og vægt. For jeg er ret vild med designet af begge de to laptops. Pro 360 er marginalt større end lillebroderen, men det er næsten ikke til at se med det blotte øje. Den er dog et par hundrede gram tungere, og den forskel kan altså mærkes. Jeg er virkelig vild med vægten på den lille – den ligger lige i smørhullet, og jeg ville virkelig godt selv have en laptop med på rejsen, på kundebesøg eller en tur på cafe, hvis den ikke vejer mere.

Samtidig skylder jeg også at sige, at det ikke betyder at Pro 360 er tung. Den vejer ind på sølle 1.042 gram, mens den lille model vejer sølle 868 gram. Så jeg tager ikke munden for fuld når jeg kalder dem begge for letvægtere. Den ene er bare lidt mere letvægter end den anden.

Begge ser også virkelig eksklusive ud, og selvom materialevalget til 360 Pro klart er bedre – hvilket også giver en mere robust følelse når du tager fat i den – så ser de begge meget elegante ud.

Skærm og tastatur

En ting der er meget vigtigt for mig er kvaliteten af tastaturet. For jeg bruger det bare hele tiden – min laptop er min arbejdsplads, og derfor er det vigtigt at tastaturet er godt og til at arbejde på. Det er dog ikke helt tilfældet her, for selvom tasterne har en rigtig god størrelse, så er følelsen af anslaget ikke speciel god, og vandringen på tasterne er meget kort.

Det betyder at jeg ofte skriver forkert når jeg hamrer i tasterne, og når piltasterne så endda er små, så gør det ikke sagen bedre, hvis jeg lige skal bruge dem til at flytte rundt på min markør når jeg skriver, eller måske redigerer billeder eller videoer.

Tastaturet er virkelig væsentlig, og jeg er ikke imponeret over kvaliteten på dette tastatur.

Så vender jeg lige blikket mod skærmen, for her imponerer de top laptops mig faktisk en hel del. Den lille laptop er udstyret med en AMOLED-skærm, og den store model har fået en Super AMOLED-skærm. Ikke så underligt – Samsung er jo ligesom ophavsmænd til den skærmteknologi.

På papiret betyder det, at den store laptop har en bedre skærm end den lille, men langt hen ad vejen kan jeg bare ikke se forskel på dem. Det er først når jeg for alvor går i gang med at redigere billeder eller videoer at jeg kan se forskellen på skærmene.

For ja – den er der. Super AMOLED giver en fantastisk oplevelse, et super klart billede på skærmen og en misundelsesværdig skarphed i billederne. AMOLED giver en, næsten, lige så godt oplevelse, men der er altså forskelle.

Samsung Galaxy Book Pro. Foto: Samsung

En anden forskel er, at Pro 360 har en touch-skærm så du kan betjene skærmen med dine fingre, eller med den medfølgende stylus. Sidstnævnte er rigtig godt, hvis du redigerer billeder eller video, eller hvis du laver frihåndstegninger i fx Illustrator eller andre tegneprogrammer.

Samtidig har Samsung sørget for, at du stylus’en kobler sig på låget af din computer magnetisk. Det gør at den altid sidder det rigtige sted – nemlig der hvor den også bliver ladt op. God lille detaljer.

Endelig så kan skærmen på Pro 360 folde hele 360 grader rundt, så laptoppen forvandler sig til en laptop. I den tilstand slås tastaturet automatisk fra så du ikke kommer til at taste når du bærer laptoppen rundt som et tablet. Personligt kan jeg virkelig ikke lide den tilstand – det er virkelig underligt at bære den og kunne mærke tastaturet. Det virker bare forkert – så hellere have en rigtig tablet.

Hvad er dog er virkelig smart er, at du kan sætte den i ‘tent-mode’, altså i en præsentationsvisning, hvor du enten kan vise slides for folk, eller måske bare dele en film med familien. Den tilstand kan jeg godt lide.

Begge laptops har næsten ingen porte på siden, og personligt så savner jeg nogle flere – men omvendt så kan jeg godt se, at det bliver mere og mere almindeligt ikke at have eksterne enheder sluttet fysisk til laptoppen, og dermed forsvinder årsagen til at have flere porte på den også.

Begge laptops bliver lidt for varme, hvis du virkelig beder dem om at lave noget, og så er der en eller anden designer der har sagt: “vi laver et godt lydsystem – og vi sætter højttalerne i bunden af laptoppen…” Hvorfor aner jeg bare ikke. Det eneste det betyder er, at med mindre du holder laptoppen fri fra underlaget, så får du en dårlig lyd.

Enten bliver den dæmpet af dine lår eller af dit bord – det er virkelig ikke smart.

Endelig – så har de to laptops en række funktioner som du kun kan få glæde af, hvis du køber ind i Samsungs økosystem. Altså hvis du har deres smartphone, tablet, tv eller lignende. Det var faktisk lidt surt.

Bedømmelse for begge laptops

Samlet vurdering 85%

Begge laptops ender på samme karakter, nemlig 85%, for begge har deres fordele og svagheder. Begge har samme ydelse og næsten samme størrelse og vægt. Men begge ligger også i den lidt for dyre ende når det kommer til, hvad du får for pengene.

Ydelsen hverken imponerer eller skuffer, skærmen er super god, tastaturet er ikke for godt, men jeg er vild med design og vægt.

Placering af højttalerne er underlig, begge bliver for varme når de belastes og så er prisen bare for høj i forhold til, hvad du får.

Men de er altså flotte, og specielt den lille måtte gerne blive min rejse-laptop.

Du kan læse mere om Galaxy Book Pro her og Galaxy Book Pro 360 her.

Priser for Galaxy Book Pro starter fra omkring 8.500 kroner alt efter konfiguration, mens du skal op i nærheden af 10.000 kroner for den mindste model af Galaxcy Book Pro 360.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3211 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?