Nyt OS på vej til iPhone

iOS 15 indeholder nye funktioner til at holde forbindelser, og vil hjælpe dig med at fokusere, udforske og være mere produktiv

Apple har lige afholdt deres store WWDC og har vanen tro annonceret en masse nyheder til deres hard- og software.

En af disse nyheder er den kommende version af operativsystemet til iPhone, iOS 15, der skulle være en stor opdatering med masser af funktioner der skulle gøre din iPhone endnu mere effektiv.

En af de ting der kommer med iOS 15 er en opdatering til FaceTime, hvor rummelig lyd nu bliver en del af videochatten. Det vil sige, at lyden vil komme fra det sted på skærmen, hvor du kan se personen. Samtidig kommer der nye funktioner der skulle være bedre til at fjerne baggrundsstøj.

En anden ting der sker med FaceTime er, at du nu kan bruge portræt-tilstand, så du kan komme til at vise/se meget mere på skærmen når du deltager i et video-kald. Og samtidig kan du fremover sløre baggrunden og sikre at du selv er i fokus under opkaldet.

Der kommer også en anden ny funktion, SharePlay, til FaceTime. Det betyder at du kan høre musik sammen fra Apple Music, se en film eller et afsnit i din favorit serie eller dele din skærm for at se de samme apps.

SharePlay kommer til at fungere på både iPhone, iPad og Mac, og når du bruger SharePlay vil alle kunne pause eller starte fx en film, eller måske spole eller springe i musiknumre. SharePlay vil sørge for at afspilning sker synkront hos alle der deltager i opkaldet.

Apple oplyser at tjenester som Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok, Twitch og flere andre allerede integrerer SharePlay i deres aps.

Nå ja – nu vi er ved FaceTime – Apple kan også fortælle, at fremover vil brugere på fx Android eller Windows kunne inviteres til FaceTime-opkald, for tjeneste vil blive tilgængelig på en webbrowser også. Og så ikke helt – du kan nemlig ikke starte et opkald – du skal inviteres. Og du kan heller ikke dele din skærm eller se andres delte skærm. Men vi er da kommet et skridt i den rigtige retning.

Bedre fokus

En af de andre nye funktioner der kommer til iOS 15 er funktionen Fokus, der filtrerer notifikationer og apps baseret på, hvad du som bruger ønsker at fokusere på. Du kan indstille din iPhone så den hjælper dig til at være tilstede og mere fokuseret, ved at oprette en tilpasset Fokus-indstilling, eller vælge en af de Fokus-indstillinger som iOS 15 selv kommer med, baseret på forslag der kommer fra den indbyggede kunstige intelligens.

Disse forslag baseres på den kontekst som du selv leverer i form af arbejdstider og handlinger på tværs af alle dine Apple-enheder.

Sammen med iOS 15 kommer der også funktionen Livetekst, der bruger mobilens indbyggede AI til at genkende tekst på billeder, og give dig som bruger mulighed for at interagere med den. Så fremover vil du kunne søge efter tekst i billeder, også selvom teksten er håndskrevet.

Livetekst bliver integreret med Sporlight-søgefunktionen, der fremover også kan søge efter billeder ud fra lokalitet, personer, scener eller som nævnt – tekst i billeder.

Mange flere opdateringer

Der kommer til at ske meget mere i iOS 15. Der kommer blandt andet en helt ny version af Apples kort, Minder i Fotos bliver opdateret med et nyt udseende, og Safari bliver også redesignet.

Apple lover at anonymitetsfunktionerne bliver opgraderede så de vil kunne beskytte brugerne endnu bedre, og at lyden fra Siri-anmodninger nu som standard udelukkende vil blive behandlet på din iPhone.

Vejr og Noter får også et helt nyt design, med flere diagrammer til Vejr–appen, og du vil kunne tilføje mærker til dine noter i Noter-app’en.

Du kan læse meget mere om iOS 15 her.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3756 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?