TEST: Ultimaker 3, en fantastisk, men dyr, 3D printer

En avanceret 3D-printer til hjemmet behøver ikke være stor og klodset. Ultimaker 3 udmærker sig ved at være lille, avanceret og støjsvag

Der er noget fascinerende ved tanken om selv at kunne fremstille småting i hjemmet, og med en printer som Ultimaker 3, er det lige hvad du kan – og du behøver ikke at blive irriteret over at skulle fjerne understøttelser – men mere om det senere.

Ultimaker 3 emmer af professionalitet på et utal af områder, startende ved opsætningen af printeren. Noget vi ellers umiddelbart tænkte kunne blive en problematisk øvelse. Printeren kommer i mange smådele, og den første tanke var at det ville blive problematisk at samle den. Men det viste sig at være utrolig let.

Dels er der et ark med som viser de grundlæggende installationstrin, dels er der en lille app der i billeder og tekst viser alle skridt, lige til det førte prøveprint er klart. Ved at følge den kunne vi uden problemer samle printeren og få den klar.

Det tog stadig tid, men det var på ingen måde svært at klare den opgave. Så allerede her fik printeren point – det var tydeligt at den var udviklet af professionelle.

Tænkt over detaljerne

På utrolig mange måder var det klart, at der er tænkt over alle de små detaljer i printeren. Dels er den designet så materialet der bruges let bliver ført fra materialerullen og op til extruder-hovedet.

Dels bliver byggepladen varmet op inden brug, så materialet let sætter sig fast. En virkelig god idé, og en detalje som var med til at sikre, at vores figurer ikke gik løse under opbygning.

Ultimaker 3 understøtter 2 extruder-hoveder, hvilket vil sige, at du kan udskrive med to forskellige materialer og/eller farver i samme udskrift. Vi har ikke eksperimenteret med at få forskellige farver i selve printet, men vi har ved flere tilfælde brugt muligheden for at have et materiale til selve figuren og en anden til støtter.

Herudover så medfølger der en app til din computer og en app til din smartphone, så du kan udskrive fra flere platforme. Samtidig er der placeret et kamera i selve printeren, så du kan holde øje med din printer, også selvom du ikke lige er i samme rum.

Let at komme i gang

Når du er igennem den første opsætning af printeren er du klar til at skrive dine egne figurer ud. Printeren understøtter en række forskellige materialer, Nylon, PLA, ABS, CPE og PVA, og derfor er det ganske naturligt at placere to forskellige materialer i printeren med det samme, hvilket vi gjorde.

Dernæst fandt vi en række figurer som vi ville skrive ud. Så snart en figur bliver åbnet i programmet Cura, der bruges til at styre udskrifter, så bliver den slicet med det samme, og du har et estimat for udskrivningstiden.

Men du behøver ikke trykke på udskriftsknappen med det samme. I standardopsætningen kan du nu vælge hvor meget din figur skal fyldes ud, om der skal laves en byggeplade den kan stå på, og om du vil skrive understøttelse ud.

Sidstnævnte kan du så vælge fra samme materiale som din figur, eller du kan vælge det materiale/farve du har sat i den anden extruder.

Men, og her bliver det fedt, hvis du virkelig er en 3D-print-haj, så kan du klikke på knappen ”Custom”, og der kan du pille på stort set alt på printeren, lige fra temperaturen på extruderen og byggepladen, til tykkelsen på figurens vægge og udskriftshastigheden.

Så hvis dine figurer ikke bliver helt som du gerne så det, så kan du med statsgaranti finde en løsning herinde.

ultimaker 3 indhold

Spændende materialer

En af de ting vi virkelig blev glade for, var de mange materialetyper som printeren understøtter, og ikke mindst at deres PVA kan opløses i vand. Det betyder at udskrifter med mange, og komplicerede, geometrier med de tilsvarende mange understøttelser, ikke behøver være et problem at gøre rene bagefter.

Alt der skulle til var at dyppe figuren i vand, og lige så langsomt blev PVA-støtterne opløst, og vores figurer stod pæne og flotte.

Fordi printeren understøtter forskellige typer materialer, så kan man også få forskellige extruder-hoveder til den, og der er faktisk hele 3 med til printeren som standard. Alle er dog af typen 0,4 mm, men du kan købe andre tykkelser, hvis du har det behov.

Printeren i sig selv kan skrive ud fra 0,2 til 0,06mm, så hvis du har et par dage kan du få utrolig fine figurer.

Ikke hurtig, ikke støjende

Vi kan, og vil, sige mange positive ting om Ultimaker 3, for det er faktisk en rigtig fed printer, men hastigheden er ikke der hvor den gør væsen af sig – eller rettere, den er ikke speciel hurtig – tværtimod.

Selv små udskrifter tager, i standardopløsning, hurtigt to til tre timer at skrive ud, og hvis du sætter understøttelser på fra den anden spole, så bliver tiden hurtigt tredoblet.

Men derimod så er printeren overraskende stille. Det betyder ikke at du ikke kan høre når Ultimaker 3 arbejder, men den er dejlig stille i sammenligning med andre 3D Printere vi har kigget på, og her skal den have point.

Her og nu er Ultimaker 3 vores favorit 3D Printer, og selvom printeren er ret dyr, så er den altså fed. Hvis du fremstiller prototyper eller figurer så er dette printeren du skal have her og nu.

Det eneste virkelig negative vi kan sige om printeren er, at når vi skulle sætte materiale på plads, så var det ikke altid at printeren automatisk detekterede materialet (hvilket den skulle når vi brugte originalt materiale), og nogle gange var det svært at få feederen til at gribe materialet når vi skulle sætte nyt i. Men begge var kun ganske små irritationsmomenter, og noget vi let kunne arbejde udenom.

Produktinformation

 • Produktnavn: Ultimaker 3
 • Producent: Ultimaker
 • Byggevolumen: 215 x 215 x 200 mm
 • Lagenes opløsning: 20-200 mikrometer
 • Udskriftshastighed: Op til 16mm3 i sekundet
 • Byggepladetemperatur: 20-100 grader
 • Understøttede materialer: PLA, ABS, Nylon, CPE, PVA
 • Dimensioner: 342 x 380 x 389 mm
 • Vægt: 10,6kg gram
 • Pris: Set til kr. 27.890,-
 • Mere information hos Ultimaker

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Printeren er fantastisk – den laver flotte udskrifter og den er utrolig præcis. Vi er vilde med de mange materialevalg og de mange indstillinger der er at arbejde med. Prisen er godt nok høj, men du får så også en kvalitetsprinter der overgår alt vi har set til dato.

About Lars Bennetzen 3825 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?