Flyvelederuddannelsen er en af de sværeste uddannelser at blive optaget på, og det er kun et sted mellem 5-10% af befolkningen, der har de særlige evner, som kræves for at klare jobbet som flyveleder. Det har dog vist sig at især gamere, der spiller krævende computerspil, besidder evnen til at multitaske og den rumlige intelligens, der kræves for at slippe gennem nåleøjet til Forsvarets flyvelederuddannelse.
”Kun mellem 5-10 % af befolkningen har evnerne til at klare opgaven. Når vi afprøver ansøgere til uddannelsen, fokuserer vi blandt andet på rumlig intelligens, strategisk sans, hurtig reaktionsevne og evnen til at holde et roligt overblik selv under stærkt pres – og det er blandt andet evner, som er afgørende, når man spiller krævende computerspil,” skriver psykolog Jimmi Andreasen, som arbejder ved Selektionssektionen i FPS i en pressemeddelelse.
Denne indsigt var grunden til, at Forsvarsministeriets Personalestyrelse i slutningen af 2016 valgte at målrette markedsføringsindsatsen til unge gamere. Det viste sig at være en effektiv indsats, der fordoblede antallet af ansøgninger sammenlignet med året før. Helt konkret valgte 69 unge at sende en ansøgning i 2016, mens tallet steg til hele 151 ansøgninger i 2017.
Søger nye kræfter
Som et led i den seneste rekrutteringskampagne for flyvelederuddannelsen blev spørgsmålet, ” Er du en af de få, der kan kontrollere luftrummet?” stillet til den populære gamer og youtuber, Lasse Vestergaard. Med et online publikum på over 120.000 følgere testede han for rullende kamera sine evner som tårnflyveleder i en flyveledersimulator i Sverige.
“Jeg må ærligt indrømme, at simulatoren fungerede bedre end forventet. Jeg levede mig overraskende meget ind i det, og nerverne sad uden på tøjet. Det var en sjov og spændende udfordring med mange uventede situationer, der gjorde mig lidt usikker, men jeg kæmpede videre. Alt i alt synes jeg, at det gik godt, og jeg tror bestemt, at mine mange års erfaring med videospil essentielt hjalp mig med at tænke strategisk og bevare overblikket i flyveledersimulatoren,” siger Lasse Vestergaard i pressemeddelelsen.
Videoen blev vist over 125.000 gange og Lasse blev hurtigt et hit på nettet i takt med, at interessen for flyvelederuddannelsen steg – og det kan der være flere gode grunde til. Flyvelederuddannelsen tilbyder en attraktiv løn, gode arbejdsvilkår og ansvar.
”Som flyveleder får du løn under uddannelsen, og en startløn på 40.000 kr. om måneden efter endt uddannelse, der efter nogle år kan stige til det dobbelte. Du får et helt særligt ansvar for flyvesikkerheden og løser opgaverne i et samlet team – og så er du garanteret en vinduesplads med udsigt”, siger Ronny Rasmussen, specialkonsulent ved Forsvarets Rekruttering i FPS.
Uddannelsen til flyveleder kan søges direkte fra gymnasiet, fra værnepligten og som uddannet sergent eller officer. Har man en sergent- eller officersuddannelse og består optagelsesprøverne, kan man starte direkte på flyvelederskolen.
Ansøgningsfristen er 1. maj 2017, og hvis du er fristet, kan du se mere på Forsvarets hjemmeside:
Besøg Forsvaret
Du kan også besøge forsvaret, for de holder fire åbent hus arrangementer i starten af april for at give kommende ansøgere mulighed for at se arbejdspladsen med egne øjne og tale med en flymekaniker, pilot eller flyveleder for at blive orienteret om uddannelserne. De åbne arrangementer finder sted:
Fighter Wing (Skrydstrup) d. 4. april 2017
Air Transport Wing (Aalborg) d. 5. april 2017
Helicopter Wing (Karup) d. 6. april 2017
Eskadrille 515 (København) d. 6. april 2017
Og du tilmelder dig her: www.forsvaret-event.dk