Virtual reality i god stereo, men er det nok?

RIG 4VR til PlayStation VR leverer en betydeligt bedre lyd end de små øretelefoner, der følger med i købet af VR-brillerne. Men hvorvidt stereolyd kan matche de inkluderende 3D-oplevelser i VR-spil – det er spørgsmålet.

RIG 4VR forvirrer mig i begyndelsen. For prisen på headsettet ligger omkring kr. 500, hvilket er rimelig billigt, men leverer headsettet stereolyd eller surround? ”Stereo headset” står der med småt på siden af emballagen. På Plantronics-hjemmesiden står det ikke nævnt om antallet af lydkanaler under produktbeskrivelsen, og det er lidt vildledende, hvis man er på udkig efter et surround-headset, hvor lydbilledet skal matche en PlayStation VR-oplevelse i inkluderende 3D. Men siger man ingenting, har man ikke sagt for meget.

Tanken om stereolyd i VR-spil får mig til at rynke lidt på næsen i starten, fordi jeg foretrækker surround sound i mine spil. Surround giver en mere præcis opfattelse af, hvorfra der bliver skudt, og hvem der siger hvad. Jeg kan med andre ord bedre retningsbestemme med surround sound, og det er især vigtigt i skydespil eller i virtual reality spil. Men Plantronics er verdensberømte for deres gode lydprodukter, og det er muligt, at RIG 4VR kan levere en god stereooplevelse, der kan få mig til at glemme behovet for surround.

Plug & play

Headsettet er nemt at klargøre. Jeg smækker jackstikket i VR-brillens fjernbetjening, og der er lyd i ørekopperne. RIG 4VR har desuden en mikrofonstang, der nemt kan påmonteres, hvis jeg vil chatte med andre. Mere skal der ikke til, før headsettet er klar til brug.

Til testen af headsettet bruger jeg Farscape med Aim-controlleren, da skydespillet har mange nuancer og detaljer i lydbilledet, som fortæller mig om fjendens antal, position og andre vigtige informationer. Gameplayet byder ofte på intense situationer med råben og masser af lyde, hvilke skaber en fantastisk krigsstemning, som RIG 4VR skal kunne genskabe på overbevisende manér. Af samme årsager bruger jeg PlayStation VR Worlds.

rig-4vr-back

Panik uden at ramme det røde felt

RIG 4VR imponerer med sin stereolyd. Lydbilledet har fylde og en solid bund i forhold til, der er tale om et gaming-headset. Eksplosionerne og vindstødene virker kraftfulde og intense, mens de finere detaljer, såsom sten der falder ned af en klippevæg eller et kampråb i det fjerne, bliver gengivet ganske tydeligt.

IMG_20171212_224116

Paniksituationerne gengives med en stor portion intensitet, hvor jeg ikke er i tvivl om, at knagende metal fra rumskibet og elektroniske alarmer bimler løs betyder; se så at komme væk! Alligevel mangler jeg den mere præcise gengivelse af lydene, hvilket stereoformatet ikke kan levere, og det tager toppen af troværdigheden, da jeg spiller i 3D, men ikke får et mere tredimensionelt lydbillede. Givet, det er et stereoheadset, jeg tester, men det hører med her, at surround sound til VR ville virke endnu mere overbevisende.


[yuzo_related]


Stereoopdelingen af lydbilledet fungerer bedst, når der ikke sker alt for meget i de rolige stunder, og det kun er vindsus eller dialoger mellem spillenes karakterer. Jeg mangler flere lydkanaler, når the shit gets real, og rumvæsner angriber fra forskellige vinkler. Med RIG 4VR kan jeg eksempelvis høre, at de kommer lidt fremme på min højre side eller lidt bag mig på venstre side, men det bliver ikke helt tydeligt for mig, hvorfra jeg præcis kan forvente et angreb.

Dermed ikke sagt, at RIG 4VR leverer dårlig lyd – det gør det bestemt ikke! Men jeg mangler surround kanalerne, som virkelig gør VR-oplevelsen helt overbevisende; ligesom jeg kan dreje mig 360 grader og se alting omkring mig, vil jeg også gerne have et 360 graders lydbillede.

plantronics-RIG-VR4-2

Fantastisk komfort

RIG 4VR er et rigtigt komfortabelt headset. Jeg oplever, at VR-brillerne begynder at genere mig hurtigere end headsettet. Ørekopperne er lavet af blød skumgummi, der ikke kun lukker godt af for omverdenen, men de sidder behageligt rundt om ørerne uden at stramme.

Indledningsvis er jeg lidt irriteret over den elastiske hovedbøjle, som sidder lidt løst på mit hoved, indtil det går op for mig, at selvom hovedbøjlen ikke kan justeres, så kan ørekopperne placeres i tre forskellige niveauer, hvilket også gør hovedbøjlen strammere.

Godt headset indenfor sin genre

Har du PlayStation VR, og har du brug for at lukke lyden fra dine spil inde, er Plantronics RIG 4VR et godt bud på et headset – lydkvaliteten er betydeligt bedre end øretelefonerne, der følger med, når du køber PlayStation VR. Prisen er også kommet ned på et yderst fornuftigt niveau, og det gør bestemt RIG 4VR attraktivt.

Spørgsmålet er dog, om du kan nøjes med et stereoheadset til dine VR-spil. I så fald leverer RIG 4VR en storslået lyd, og Plantronics skuffer bestemt ikke på den front. Du får god og fyldig stereo, som sagtens kan genskabe et levende lydbillede, som skaber den fornødne stemning, dine spil er skabt til.

Produktinformation

  • Navn: RIG 4VR
  • Producent: Plantronics
  • Driverstørrelse: 40 mm
  • Frekvens: 100 Hz-20 kHz
  • Lydformat: Stereo
  • Set til: Kr. 518
  • Mere information hos Plantronics

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Plantronics RIG 4VR er et glimrende stereoheadset, som leverer en storslået lyd. Du får et klart lydbillede med fylde og nuancer – præcis hvad et godt gaming-headset skal levere. Komforten er i top, og prisen er yderst acceptabel. Men virtual reality kræver surround sound i 3600, og der er områder i dine spil, hvor et surround-headset ville være præcist og realistisk. Er du ikke lydfanatiker, kan du bestemt få masser af gode stunder, når du lukker dig inde i spilverdenen med RIG 4VR.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?