TEST: 100 % trådløse headsets fra Jabra og Plantronics – generationer og brudte løfter

Amerikanske Plantronics og danske Jabra er begge aktuelle med deres Bluetooth-øretelefoner, som giver dig 100 % trådløs frihed. Men erfaring og brudte løfter spiller en afgørende rolle i, hvem der løber med sejren.

Om det er hjemmekontoret, der kalder i disse coronatider, eller færden i bybilledet, lover Plantronics og Jabra gode musik- og opkaldsoplevelser med deres 100 % trådløse øretelefoner. PLT BackBeat Pro 5100 er Platronics første 100 % trådløse øretelefoner, som går ind i ørerne, mens Jabra efterhånden har nogle generationers erfaring på dette område.

Interessant er det at teste, om Jabra endelig overgår de amerikanske rivaler, som traditionelt set dominerer headset-markedet, når det kommer til musik- og opkaldskvalitet. Min erfaring har været, at danske Jabra har været få skridt bagefter Plantronics, men når det kommer til denne type headsets, har den danske lydproducent nogle års forspring, og det kan mærkes på visse områder. 

Funktioner, brugervenlighed og komfort

Forskellen på de to headsets er på overfladen ikke så stor, men Elite 75t er den fjerde generation af 100 % trådløse headsets fra Jabra, og det kan mærkes på især funktionerne og brugervenligheden.

Elite 75 har HearThrough, som du kan aktivere eller slå fra ved et tryk på venstre øretelefon. BackBeat Pro 5100 har kun HearThrough ved telefonopkald. Endvidere er Jabra bedre til at udnytte begge øretelefoner, når det kommer til fjernbetjening af musik og opkald. Her irriterer det mig, at BackBeat Pro 5100 ikke har flere funktioner tildelt højre øretelefon, hvilket gør, at jeg skal vælge mellem justering af lyd eller tildeling af et par funktioner, såsom Google Assistant eller Siri og aktivering af Spotify, mens den højre fjernbetjening udelukkende bruges til at tænde/slukke for musikken og styre opkald.  

Jabra Elite 75t. Foto: Kasper Nesager-Hansen.

Jabra formår at udnytte begge fjernbetjeninger meget bedre. Her kan jeg i højre side aktivere telefonens assistent, ligesom jeg kan styre musik og opkald. Venstre side har ligeledes flere funktioner, hvilket gør det nemmere for mig at bruge Elite 75t on-the-go.

Begge headsets har en glimrende pasform, der gør, at de sidder fast og godt i mine øresnegle, mens øretelefonerne går ind i mine øregange og lukker godt af for omverdenen. Jabra ved godt, at du kan have brug for at høre omgivelserne fra tid til anden, hvorfor HearThrough er en fantastisk funktion. Komforten er i top, og begge par øretelefoner har silikonedutter, der ikke generer mine øregange.

Både Elite 75t og BackBeat Pro 5100 er støv- og vandafvisende, men Plantronics går skridtet længere med en svedafvisende overflade, som gør, at du også kan motionere med headsettet.

Plantronics BackBeat Pro 5100. Foto: Kasper Nesager-Hansen.

Batterilevetid og hurtigopladning

BackBeat Pro 5100 kan levere op til 6½ times musik på én opladning, mens etuiet giver dig 13 timer yderligere. Løber headsettet tør for strøm midt i det hele, kan du få en ekstra time ved at lynoplade headsettet i etuiet i blot ti minutter. På dette område lever Plantronics op til standarden inden for denne generation af 100 % trådløse headsets.

Jabra, derimod, lover op til 7½ time på én opladning, mens etuiet sørger for helt op til 20½ times ekstra saft og kraft. Elite 75t kræver dog 15 minutters lynopladning, hvis du skal have en ekstra times musik på farten. Hvad angår batterilevetid, ligger Elite 75t i den høje ende af skalaen.

Husk dog på at batterilevetiden afhænger af, hvordan du bruger headsettet. Foretager du mange opkald? Spiller du bastung musik? Jeg har i mine tests ikke oplevet, at den reelle batterilevetid divergerer nævneværdigt fra den oplyste.

Mikrofoner og støjreduktion

Begge headset har fire mikrofoner med støjreduktionsfiltre, der skal holde baggrundsstøj og vind ude af dine telefonsamtaler. Plantronics er lettere aggressive i deres promovering af støjreduktionen end Jabra er, og her kommer den danske ydmyghed Jabra til gode.

For Plantronics lover på BackBeat Pro 5100s hjemmeside, at ”du kan glemme alt om vind og baggrundsstøj… Du hører kun, hvad du vil høre”. Dette er dog en sandhed med modifikationer.

Når jeg går på fortovet i myldretidstrafikken, forstyrrer støjen fra forbipasserende biler min telefonsamtale i sådan en grad, at jeg må søge lidt væk. Det samme gør sig gældende, hvis jeg er i et supermarked med en del mennesker. Sidder jeg i bussen, kan jeg lige så godt tage BackBeat Pro 5100 af og tale direkte i min telefon, da mine medpassagerers samtaler og motorstøjen slipper igennem.

Samme oplevelse har jeg med Elite 75t, der dog har en lavere grænse for, hvornår baggrundslyde slipper igennem støjfiltrene. Hvad angår vind, er BackBeat Pro 5100 mere effektiv til at holde blæst og vindstød ude af samtalerne. Og da det blæser stort set dagligt i Danmark, er dette en vigtig forskel.

Arbejder du i det fri eller i støjende omgivelser, kan det være udfordrende at gennemføre en telefonsamtale med de to headsets i ørerne. Foto: Kasper Nesager-Hansen.

Elite 75t kan godt modstå rolige vinde og små vindstød, mens konkurrenten kan tåle lidt hårdere vindstød. Vi bør dog huske på, at samtaleoplevelsen også afhænger af, hvor god en telefon din samtalepartner har. Nogle telefoner har evnen til at lægge lidt for meget vægt på de højere lyde i frekvensområdet, hvormed motorlyde og blæst kan virke mere forstyrrende.

Er der roligt omkring dig, klarer begge headset sig rigtig godt, men samtalen bliver hurtigere forstyrret med Elite 75t end med Plantronics’ headset. Virkeligheden ligger dog langt fra den amerikanske producents gyldne løfter på hjemmesiden. Og du vil blive stærkt skuffet, hvis du tror, at du har fundet et headset, du kan bruge til opkald uanset, hvor du måtte befinde dig.

Plantronics giver dig tre par silikoneørepropper og et opladerkabel med i købet. Foto: Kasper Nesager-Hansen.

Lydkvalitet

Hvem, der leverer den bedste lydoplevelse, er et subjektivt spørgsmål, som beror på, hvad du lægger vægt på, når du lytter til musik, og hvilken slags musik du spiller. Jeg har brugt klassiske kunstnere som Chopin, Claudio Arrau og Rob Dougan til at teste de to headsets. Derudover har brugt rocknumre af Pink Floyd, et par heavy-numre af Nobou Uematsu og elektronisk musik fra BT og Delerium. I disse dage hvor Spotify-generationen fokuserer på bastung musik, har jeg naturligvis også taget højde for tidens trend, men det er også vigtigt, at du får et bredt indtryk af, hvad det enkelte headset kan.

Elite 75t har en kraftigere bund end BackBeat Pro 5100 – og tidligere Elite-headsets for den sags skyld. Jabra følger dermed til førnævnte trend. Man kunne frygte, at en tung bas ville mudre lydbilledet, når headsettet har små drivere, men det er ikke tilfældet. Elite 75t giver også plads til mellemtoner og de finere nuancer i min musik – om det er trianglen bagerst i orkestret eller sopranens blide stemme. Jabra imponerer mig med det detaljerede og fyldige lydbillede, hvor jeg sågar får fornemmelsen af rumklang, når klaveret sender et ekko ud i koncertsalen.

Elite 75t er dermed ikke et genrespecifikt headset, da det fungerer rigtig godt med de genrer jeg har brugt i min test. Selv heavy-trommernes bulder overdøver ikke de høje toner fra hi-hatten eller violinen.

Plantronics har valgt et mere balanceret lydbillede, hvilket naturligvis passer perfekt til klassisk og mere traditionel popmusik. Headsettet har en god bas, der giver noget fylde i musikken, men er du en del af Spotify-generationen med hang til fyldig bas, vil du mangle noget i BackBeat Pro 5100. Stortrommer og basrytmer har bare ikke den samme kraftfulde bund som med Elite 75t.  

Til gengæld oplever jeg en skarpere lyd med BackBeat Pro 5100 i ørerne. Og der er visse detaljer, som træder klarere frem i forhold til Elite 75t. Selv paukernes bulder fremstår knivskarpe, mens celloen danner de lavere toner i orkestret, mens violiner og fløjter er yderst markante. Plantronics giver kort sagt plads til hele orkestret.

Jabra giver dig også tre par silikoneørepropper og et opladerkabel med i købet. Foto: Kasper Nesager-Hansen.

Det ene eller det andet?

Jeg kan godt mærke, at Jabra har nogle generationers forspring i forhold til Plantronics, når det kommer til 100 % trådløse øretelefoner. Mit helhedsindtryk af Elite 75t er bedre end BackBeat Pro 5100.

Begge har en god komfort og lukker godt af for baggrundsstøj, og selvom Plantronics er bedre til støjreduktion under opkald, mangler BackBeat Pro 5100 nogle praktiske finesser såsom bedre fjernbetjening. Ydermere leverer Elite 75t en imponerende bas og detaljegrad i musikken, som jeg ikke har oplevet i konkurrerende mærker i dette prisleje.

Er telefonopkald i myldretid og blæsevejr sekundært så vælg Jabra Elite 75t. Du får bedre funktioner og brugervenlighed – og ikke mindst et mere fyldigt lydbillede og bedre batterilevetid.

Bedømmelse: Jabra Elite 75t

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Tech-Test-wide-RGB-silver_small.png

Samlet vurdering: 90 %

Jabra Elite 75t er glimrende til musiklytning, hvor end du måtte befinde dig. Ørepropperne lukker godt af, og selvom der er en kraftfuld bas, giver headsettet plads til nuancer og mellemtoner i din musik.

Elite 75t har en rigtig god batterilevetid, og det er behageligt at have i ørerne i længere tid ad gangen.

Udfordringen melder sig dog, når du skal foretage opkald i tætpakkede områder eller i myldretrafikken, fordi støjreduktionen ikke kan filtrere de mange baggrundslyde fra. Og det er headsettets største svaghed.

Produktinformation

  • Navn: Elite 75t
  • Producent: Jabra
  • Vægt: 5,5 gram per øretelefon
  • Batterilevetid: Op til 7½ time per opladning
  • Quick-charge: 60 minutter ved 15 minutters opladning
  • IP-certificering: IP55
  • Set til: Kr. 1.489
  • Mere information hos Jabra

Bedømmelse: Plantronics BackBeat Pro 5100

Samlet vurdering: 80 %

Plantronics BackBeat Pro 5100 er den amerikanske producents første 100 % in-ear øretelefoner, og det kan man især mærke på fjernbetjeningen, der er headsettets største problem – hvis man lige ser bort fra den rosenrøde salgstekst på producentens hjemmeside.

Jeg er allergisk overfor overdrevne salgsløfter, og BackBeat Pro 5100 får mig ikke til at glemme baggrundsstøjen eller blæsten, når jeg lytter til musik eller foretager opkald. Og nej, headsettet gør ikke, at jeg kan foretage opkald absolut klarhed. Vind og baggrundsstøj generer faktisk mine opkald.

Når det så er sagt, leverer headsettet et skønt og balanceret lydbillede, når jeg lytter til musik. Her oplever jeg klarhed og nuancer.

Produktinformation

  • Navn: BackBeat Pro 5100
  • Producent: Plantronics
  • Vægt: 5,8 gram per øretelefon
  • IP-certificering: IPX4 og svedresistent
  • Batterilevetid: Op til 6,5 time per opladning
  • Quick-charge: 60 minutter ved ti minutters opladning
  • Set til: Kr. 1.349
  • Mere information hos Plantronics

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?