App genkender ansigtsudtryk

En ny app fra Huawei skal hjælpe blinde med at genkende ansigtsudtryk, så de lettere kan interagere med omverdenen

Appen Facing Emotions fra Huawei kan hjælpe blinde med at aflæse følelser hos folk de snakker med.

Her har vi et tilfælde af at virkeligheden indhenter fiktionen, for i et afsnit af serien ”The Big Bang Theory”, bliver der brugt en app, der kan hjælpe hovedpersonen, Sheldon, med at genkende andres sindstilstande/ansigtsudtryk.

Nu har kinesiske Huawei så udviklet en app, Facing Emotions, der registrerer ansigtsudtryk gennem mobilens kamera, og dermed følelsen hos den person som den blinde taler med.

Nu er det ikke sådan at det er alle følelser der kan registreres med appen, men Huawei har fundet ud af, at der er syv følelser der optræder i alle kulturer.

“Der findes tusindvis af ansigtsudtryk. Vi har over 40 små muskler i ansigtet, der signalerer til vores omgivelser stort set alle vores vågne timer. Vores opgave, da vi lavede Facing Emotions, var at fokusere på de syv følelser, der kommer til udtryk hos alle mennesker uanset kultur og baggrund: væmmelse, foragt, sorg, frygt, vrede, forbavselse og glæde,” siger Szymon P. Peplinski, Creative Technologist for Huaweis Facing Emotions-projekt.

Hvorfor har vi ansigtsudtryk?

En af forklaringerne på, at vi har udviklet ansigtsudtryk, bygger på Charles Darwins teori om naturlig selektion. Mennesker, der kunne signalere deres følelser til andre, havde simpelthen en bedre sandsynlighed for at overleve. Måske fordi de så kunne advare andre i deres gruppe om farer ved eksempelvis at udtrykke frygt.

“Hjernen modtager stimuli fra omgivelserne og sender signaler til bestemte muskler i ansigtet, der skal reagere på det, hjernen registrerer. Men som blind kan det være svært at registrere de indtryk, der ligger i en andens ansigtsudtryk. Hvis en blind fortæller dig en historie, kan det være svært for vedkommende at afkode din reaktion på historien uden informationen, der ligger i dit ansigtsudtryk,” siger Szymon P. Peplinski.

Derfor gik man hos Huawei i gang med at fundere over, hvordan man kunne hjælpe blinde med at afkode ansigtsudtryk.

Kunsten at lære en telefon at genkende følelser

Resultatet blev appen Facing Emotions. Når appen startes på telefonen, scanner bagsidekameraet ansigtet på den person, den blinde taler med. Herfra sætter kunstig intelligens ind. Telefonen kortlægger øjenbryn, næse og resten af ansigtet. Så identificerer den et af de syv ansigtsudtryk og spiller en af syv lyde, der genkendes af den blinde bruger. Processen lyder simpel, men er ikke problemfri for alle telefoner.

“Det kræver solid processorkraft at få den kunstige intelligens til at fungere gnidningsfrit. Derfor tog vi udgangspunkt i Huawei Mate 20 Pro, der har den seneste Kirin 980-processor og Leicas triple-kamera. Mate 20 Pro kan genkende 4.500 billeder i sekundet, og derfor er det også med Mate 20 Pro, vi har opnået de bedste resultater med Facing Emotions-appen,” siger Szymon P. Peplinski.

Du kan se en video om appen her.

Om Facing Emotions appen

  • Facing Emotions er en app, der via kameraet i Huawei Mate 20 Pro aflæser ansigter og kan registrere op til syv forskellige følelser ud fra ansigtsmimikken.
  • Appen kan ved hjælp af kunstig intelligens afkode og genkende følgende følelser: væmmelse, foragt, sorg, frygt, vrede, forbavselse og glæde. Der er tilknyttet en særlig lyd for hver af disse følelser, som bliver afspillet af højtaleren eller i høretelefonen.
  • Lydene er nøglen i appens funktionalitet. De er udviklet af den blinde komponist, Tomasz Bilecki, som har haft fokus på, at lydene er korte, koncise, enkle og non-invasive for brugeren selv og miljøet omkring.
  • Huawei har også udviklet en særlig holder til telefonen, som kan bruges, når appen er aktiv, og som kan 3D-printes. Holderen er udviklet af designeren Janek Kochanski og gør det muligt for brugeren af appen at have hænderne fri. Holderen kan bestilles på shapeways.com.
  • Appen kan downloades på Google Play.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2748 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart