Dette bør operatørerne være opmærksomme på for at maksimere fordelene ved 5G

Med øget brug af indholdsrige realtidstjenester har telekomoperatører været nødt til at opgradere deres netværk med avanceret 5G-teknologi for at nå markedet med nye tjenester. De traditionelle indkomstkilder er blevet reduceret gennem øget brug af applikationer til blandt andet meddelelser, taleopkald og medietjenester

Af: Jens Friberg, Regional Director, Nordic & Baltic, Amdocs

Konkurrencen kommer ikke kun fra applikationsleverandører. Også netgiganter som AWS, Google Cloud og Microsoft har masser af globale netværksaktiviteter, og de kan blive reelle konkurrenter– hvis de ikke allerede er det. Men i praksis ser telekommunikationsoperatørernes rolle som de primære kommunikationsudbydere ikke ud til at ændre sig i den nærmeste fremtid. Den teknologiske udvikling medfører derimod, at operatører skal finde en måde at levere merværdi på og identificere nye indtægtsstrømme og partnerskaber, der skaber et nyt bæredygtigt økosystem.

Noget, der diskuteres flittigt, og som desuden er begyndt at blive bygget i USA, er selvstændigt 5G-netværk. Branchestandarder for 5G kræver, at disse netværk skal være åbne i deres arkitektur – hvilket muliggør “netværk som en tjeneste” og oprettelse af private virksomhedsnetværk. Herigennem kan virksomheder skræddersy deres egne net og håndtere dem helt selvstændigt. Der bliver også oprettet systemintegratorer, der tilbyder private 5G-net som en tjeneste.  Samarbejde i denne sektor vil potentielt generere flere og nye indtægter på både produkt- og serviceområdet.

Jens Friberg, Regional Director, Nordic & Baltic, Amdocs. Foto: Amdocs

Nøglen i denne forretningsmæssige udvikling ligger i operatørernes evne til at integrere tredjepartsleverandører i deres netværk. Med 4G-netværk var man tvunget til at garantere høje niveauer af skalerbarhed, inden man åbnede sit netværk for andre – hvilket var både dyrt, kompliceret og langsomt. 5G-arkitekturen er anderledes og vil gøre dette muligt både meget enklere, hurtigere og billigere. Først og fremmest har den cloudbaserede arkitektur sænket barrieren betydeligt gennem åbne standarder og API’er. 

Derudover betyder skalerbarheden af cloudbaserede 5G-tjenester, at det bliver muligt for udbydere af kommunikationstjenester dynamisk og fleksibelt at tillade tredjepart at anvende 5G-nettet til sammen med operatørerne at skabe nye indtægtsstrømme. 

5G introducerer en række nye funktioner og netværksattributter, som kan eksponeres og håndteres via systemernes standardiserede grænseflader. En direkte effekt af dette er tilpasning af forskellige tjenester – hvilket betyder, at forskellige netværksegenskaber, som lav latens og høj båndbredde, kan have forskellige prissætningsregler, debiteringsregler og serviceaftaleniveauer. Frem for alt får applikationer fra tredjepart en stærkere integration med operatørernes net for at optimere tjenesten, dynamisk tilpasse og dermed øge kundefordelene. 

Hvem vil tilbyde disse nye tjenester? De eksisterende leverandører samt nutidens leverandører af private netværk har et forspring på markedet under forudsætning af, at de kan tilbyde færdige pakker og rammer for at imødekomme efterspørgslen efter 5G-tjenester. Men helt sikkert kommer vi, takket være de nye muligheder som 5G tilbyder i form af grænseflader og spilleregler, til at se en udvikling af dagens tjenesteudbud gennem både nye aktører samt de store globale net- og mediegiganter på markedet.

Kommentar til artiklen?