Disse to teknologier har siden 2003 toppet it-sikkerhedsledernes agendaer

Siden 2003 har netværk og e-mail været de to største sikkerhedsprioriteter for it-ledere og -specialister. Ser vi 15 år frem, vil skyen toppe listen, og kunstig intelligens spille en nøglerolle. Det forudsiger en ny global undersøgelse, der er foretaget af Barracuda Networks blandt 1.500 it-ledere og -specialister

Der sket meget siden 2003, hvor it-sikkerhedsvirksomheden Barracuda Networks blev etableret. Og i løbet af de kommende 15 år vil prioriteterne ændre sig yderligere, viser en ny undersøgelse foretaget blandt 1.500 it-ledere og -specialister. Fra virus til ransomware-angreb og til en cloud-baseret fremtid i 2033, hvor kunstig intelligens både er en ven og en fjende.

Peter Gustafsson, Country Manager for Barracuda Networks i Norden, forklarer: ‘’Undersøgelsen viser vigtigheden af en ældre teknologi som e-mailen, der har været en topprioritet inden for it-sikkerhed de seneste 15 år. Ser vi fremad, vil professionelle have fokus på kunstig intelligens og skyen lige så vel som e-mail og netværk. Den store test for virksomhederne bliver at udnytte disse nye teknologier til at beskytte deres organisation fra de trusler, der er under konstant forandring.’’

Nedenfor ses et udsnit af resultaterne fra undersøgelsen:

Netværk og e-mail var topprioriteter fra 2003 til 2018

De adspurgte i undersøgelsen identificerer e-mail og netværk som deres to topprioriteter i både 2003 og 2018. Hele 25 pct. af respondenterne siger, at e-mail var deres hovedsikkerhedsprioritet i 2003, og 23 pct. svarer, at det også er deres nuværende. Netværkssikkerhed var med hhv. 24 og 22 pct. den næststørste prioritet i 2003 og 2018.

Fra virus til ransomware

Respondenterne havde i 2003 mest fokus på truslerne vira (26 pct.) og spam og worms (18 pct.). Men nu er det ransomware (24 pct.) og phishing / spear phishing (21 pct.), de holder mest øje med.

Sikkerhed i skyen

25 pct. af de adspurgte siger, at skyen vil være deres vigtigste sikkerhedsprioritet 15 år fra nu, hvor e-mail, netværk og datasikkerhed kun bliver valgt af 14 pct. hver. Skiftet er sket og sker gradvist. Kun 3 pct. angiver nemlig, at det var en høj prioritet i 2003, og 14 pct. ser det som en af deres største sikkerhedsprioriteter i dag.

Kunstig intelligens er et dobbeltsidet sværd

31 pct. af respondenterne sætter deres lid til, at kunstig intelligens er den teknologi, de vil benytte til at forbedre deres sikkerhed, og 43 pct. identificerer den stigende brug af kunstig intelligens og maskinlæring som den tendens, der kommer til at få den største indvirkning på cybersikkerheden i de næste 15 år. På den anden side mener 41 pct., at den kriminelle misbrug af kunstig intelligens bliver den mest dominerende angrebstaktik de næste 15 år.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2199 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?