
Af Janus Sørensen
Skal det være et mobilabonnement med musik, et med meget data eller et, hvor der er gratis taletid? Det fornuftige, men også ret kedelige svar, er, at det afhænger af, hvordan dit forbrug ser ud.
Problemet for de fleste af os er jo bare, at vi egentlig ikke aner, hvordan forbruget på vores mobilabonnement egentlig ser ud – ved du for eksempel, hvor mange minutter eller timer, du taler om måneden? Rejser du meget i udlandet, og har derfor brug for et mobilabonnement med roaming? Eller er du typen, der lytter til musik, spille spil eller streame TV og derfor bør vælge et mobilabonnement med musik eller streamingtjenester? Men hvor stor en andel af den tid, hvor du bruger data, er du egentlig på et Wi-Fi-netværk, hvor du ikke bruger data fra dit mobilabonnement?
Derfor ender det for mange af os med, at vi vælger lidt i blinde ud fra, hvad vores mavefornemmelse siger. Og at vi gerne vælger et abonnement, der har lidt mere taletid, end vi egentlig bruger, og lidt mere data, end vi rent faktisk har brug for. Bare for at være på den sikre side. Det værste, der kan ske er jo, at vi løber tør for data eller taletid, ikke sandt?
Heldigvis er prisen på et mobilabonnement i Danmark ret lave sammenlignet med for eksempel vores nabolande, og derfor kan man tillade sig at “frådse” lidt. Det har samtidig også haft den betydning, at en del teleselskaber er begyndt at tilbyde ekstra tillægsydelser, der følger med, når du tegner et abonnement.
Et godt råd er derfor at brug et par dage på at lægge mærke til, hvordan du rent faktisk bruger din mobiltelefon. Være opmærksom i hverdagen, og hvis du derefter tænker – jeg taler egentlig utroligt lidt i telefon, og hvis jeg endelig gør, så er det over Hangouts, Skype, Duo eller lignende – og så ser jeg en hulens bunke serier på vej til og fra arbejde, så er det nok en god ide at vælge et mobilabonnement med musik eller et mobilabonnement med serier fra en eller flere streamingtjenester. Det kan faktisk spare dig for mange penge i længden, hvis du slipper for at betale for for eksempel Spotify og HBO hver eneste måned.
Anderledes er det naturligvis, hvis du oplever, at du ævler løs halvdelen af dagen med tante Gertrud fra Fyn, forretningsforbindelser eller med vennerne, der lige skal høre, hvordan det står til. Eller for den sags skyld, hvis du er typen, der har mange kontakter i udlandet – eller selv rejser meget i udlandet, og derfor bruger meget af din taletid på udlandstelefoni. Så er det naturligvis et abonnement med meget taletid, du har brug for – og i tilfældet med udlandstelefoni, et abonnement, hvor dette indgår eller mobilabonnement med roaming. Det kan nemlig være rigtig dyrt at ringe til eller fra udlandet med det forkerte abonnement.
Endelig er det en god ide at være opmærksom på eventuelle bindingstider for dit mobilabonnement, og hvorvidt det er muligt at skifte mellem forskellige abonnementer. Nogle selskaber giver mulighed for, at du over nettet kan ændre dit abonnement uden beregning. Det kan være en stor fordel, hvis du eksempelvis skal ud at rejse, og derfor får brug for et mobilabonnement med mere roaming eller udlandstelefoni, eller hvis du ved, at du kommer til at binge watche Game of Thrones i sommerhuset den næste uges tid.