Espressomaskine med problemer

Ideen er god, men Philips Saeco hælder for meget kaffe i koppen, når de samler espresso og filterkaffe i én maskine til billige penge

Coffeeswitch

Philips lover meget I forbindelse med lanceringen af Saeco 4000 Series CoffeeSwitch. Her er en espressomaskine, der både kan lave espresso og filterkaffe. I sig selv er det ikke nyt, eftersom både Saeco GranBaristo Avanti og Saeco Minuto kan begge dele. Forskellen ligger i kvaliteten. For Philips slår på deres hjemmeside fast, at du både får god espresso og den ægte smag af filterkaffe.

Dermed har CoffeeSwitch til kr. 5.999 potentialet til at levere en bedre smag af filterkaffe end GranBaristo Avanti til kr. 15.999. Betyder det så, at du kan pensionere din filterkaffemaskine, når du køber CoffeeSwitch? Mjaaa…

Designindtryk og materialekvalitet

Kasper siger: 

CoffeeSwitch minder meget om Saeco Minuto i design og valg af materiale. Samme kassedesign og samme byggemateriale i skrøbelig plastik – der er dog undtagelser. Kaffemundingen er af lidt mere solid plastik, og håndtaget, der laver skiftet med espresso og almindelig kaffe, er lavet af hård plastik. Ydermere har CoffeeSwitch et flottere og mere robust panel, som består af et display og syv hårde knapper.

CoffeeSwitch emmer ikke ligefrem af at være en maskine til flere tusinde kroner, da designet minder om den billigere Saeco Minuto til kr. 3.999. Plastikmaterialet virker stadig for skrøbeligt i side og lågene foroven, hvor du kommer vand og kaffebønner i. Justerer du selve mundingen, vil du også mærke, hvordan det føles en anelse skrøbeligt.

Den mest iøjnefaldende forskel mellem Minuto’en og CoffeeSwitch er dog, at du får en automatisk mælkeskummer med i købet. Mælkeskummerens beholder er lavet af robust plastik, og den er nem at montere på espressomaskinen.

CoffeeSwitch har en keramisk kværn til dine hele kaffebønner, hvor du manuelt skal justere kværningsgraden, mens kværnen kører. Jeg har efterhånden en skaldet plet i baghovedet af at klø mig, mens jeg forsøger at blive klog på denne form for justering. Kværnen gør til gengæld et godt arbejde med at male bønnerne for at give en optimal aroma efter ønske – vigtigst af alt, bønnerne bliver ikke blendet!

Philips vælger at smække en vandtank i CoffeeSwitch’en, der har samme forhøjning i bunden, som de øvrige modeller også har. Atter er resultatet at en stor sjat af vores dyrbare vand går til spilde, da forhøjningen holder på det sidste vand i beholderen. Den skaldede plet i baghovedet bliver større.

Lars siger:

Kasper har næsten sagt det hele her. Der er en næsten uhyggelig lighed mellem Minuto og CoffeeSwitch, og prisforskellen taget i betragtning er det altså ikke nogen god ting. Jeg synes dog, at byggekvaliteten, ikke mindst omkring kaffeudløbet, var noget bedre. Men rent visuelt var der ikke meget at komme efter.

 

Coffeswitch

Kontrolpanelet er en anelse mere elegant, og man får lidt flere indstillinger her. Det er så med til at give en følelse af ’gadget’ og kan være med til at retfærdiggøre, at man er ude og give over 5.000 kroner for dyret her.

Point til mælkeskummeren. Den fungerer bare, og den er dejlig let at bruge. At jeg så har den mistænkt for at være et potentielt rengøringshelvede, ser vi lige bort fra her.

Jeg stiller mig op i køen bag Kasper, når der skal deles dumflade ud til designerne af denne (og de to andre i vores test) espressomaskine. Det er altså ikke en genial vandbeholder. Ud over det vandspil, som Kasper nævner, er det også sådan et sted, der er grobund for bakterier, hvis der står vand ved stuetemperatur og med rigelig adgang til atmosfærisk luft – kom lige igen Philips, det kan I godt gøre bedre.

Kaffekværnen orker jeg ikke at nævne igen. Hvor svært kan det være at lave en kaffekværn, der ikke kræver at maskinen kører?

Funktioner og brugervenlighed

Coffeeswitch

Kasper siger: 

CoffeeSwitch giver mig muligheden for at brygge tre former for espresso, cappuccino, almindelig kaffe samt varmt vand ved blot ét tryk på panelet – nemt og hurtigt. Ønsker jeg at lave min form for egen caffe latte, skal jeg til gengæld først brygge espressoen. Derefter skal jeg gå ind i maskinens oversigtsmenu, vælge den skummede mælk og derefter slukke for mælken, når jeg ikke vil lave en større caffe latte.

Oversigten er lidt kringlet at finde rundt i til at begynde med, men efterfølgende er det nemt at trykke mig frem til den opvarmede mælk – skulle jeg være pernitten, ville jeg ønske en knap på panelet til mælken for at gøre det endnu simplere.

CoffeeSwitch er også nem at betjene, når det kommer til at klargøre maskinen til kaffebrygning. Op med låget i øverste venstre side. Tag vandbeholderen ud, hæld vandet i den, sæt den tilbage i maskinen og luk låget. Mine hele kaffebønner ryger i øverste højre side; op med låget, i med bønnerne og genluk låget. Mælkebeholderen er nem at montere på CoffeeSwitch, og jeg skal blot trække hanen ud ad låget, så er mælkeskummeren klar til brug.

Skal jeg brygge almindelig kaffe, løfter jeg bare håndtaget på kaffehanen – simpelt. CoffeeSwitch tillader ikke, at jeg brygger espresso, hvis håndtaget på hanen er hævet, ligesom den ikke tillader brygning af almindelig kaffe, hvis håndtaget er sænket. Bum, idiotsikret.

Maskinen er ligeledes nem at rengøre. Jeg skal blot trække drypbakken ud, og beholderen til kaffegrums samt overskydende vand følger med. Jeg kan også nemt fjerne kaffestemplet, der skal rengøres cirka en gang om ugen – afhængig af brugsomfanget. Det er let at håndvaske de enkelte dele, ligesom det er let at indsætte dem igen.

Ved hver opstart og afslutning skyller maskinen kaffehanen, og når jeg har brugt mælkeskummeren, kan jeg vælge at skylle hanen i beholderen igennem. Bekvemt og hygiejnisk. Maskinen fortæller mig, når det er på tide at rengøre den, ligesom den fortæller mig, at der mangler vand. Lettere og mere overskueligt bliver det vist ikke.

Lars siger:

Vi har set det på de andre espressomaskiner, vi har testet. Det er relativ let at få de forskellige typer kaffe brygget. Men…

Ja – der er et stort men. Laver du en kaffetype, der kræver skummet mælk, så er der altså en lille finte du skal være opmærksom på. Mælkeskummeren stopper ikke af sig selv. Første gang troede jeg, at det bare var fordi, jeg ikke havde taget en kop, der var stor nok, men næ nej – mælkeskummeren fortsætter og fortsætter og…

Og det er altså bare irriterende. Det er fint nok, at jeg selv kan bestemme, hvor meget mælk jeg vil have i min kaffe, men på denne måde tager det lidt af ”automatikken” fra maskinen.

Men det er så også det eneste rigtige minus til denne del af testen. Helt generelt er det en let betjent kaffemaskine, og det er let at skille den ad, så du kan få de indre beholdere ud og få dem skyllet godt og grundigt – og heldigvis er det ikke noget, der skal gøres alt for tit.

Slatten espresso og grynet filterkaffe

Kasper siger: 

Jeg er en kaffesnob – indrømmet! Min kaffe skal være på en bestemt måde, opnå en vis minimumstemperatur samt afgive en nuanceret aroma. Endelig skal min kaffe byde på en smagspalet, som giver plads til bønnernes unikke smagsnuancer. Jeg er skeptisk over for Philips løfte på deres hjemmeside om en fuldautomatisk espressomaskine, der også leverer autentisk smag af filterkaffe – mine fordomme kan ikke helt kapere sådan et løfte, da CoffeeSwitch kun koster kr. 5.999. De maskiner jeg er stødt på, som kan brygge espresso og almindelig kaffe i en fornuftig kvalitet koster væsentlig mere end det.

Coffeeswitch

CoffeeSwitch leverer kaffeoplevelser i blandet kvalitet. Jeg bliver skuffet over den almindelige kop espresso, fordi den ikke bliver så cremet i sin smag og udseende, som jeg kender fra andre maskiner – billigere som dyrere. Jeg brygger en del kopper espresso, men resultatet er det samme. Smagen bliver som følge deraf lidt flad i det, selv om mange af smagsnuancerne alligevel træder frem – der mangler blot den cremede dimension i smagsoplevelsen.

Brygger jeg derimod en espresso lungo, som er espresso med mere vand, bliver resultatet mere cremet og fyldigt. Får jeg CoffeeSwitch til at lave mig en cappuccino, er resultatet både cremet, fyldigt og nuanceret – det samme gælder, når jeg laver en latte.

Hvad angår den almindelige kaffe, føler jeg ikke, at Philips helt lever op til eget løfte om filterkvalitet. Tag ikke fejl, aromaen er god, men kaffen bliver en anelse grynet i sin konsistens, og der ligger smule skum i toppen af kaffen som følge af, at den er blevet brygget af en espressomotor. Tekstur og udseende lever ikke op til almindelig filterkaffe eller aeropress.

Jeg har prøvet forskellige styrker og forskellige bønner fra Kenya, Indonesien og Cuba, som hver har deres unikke smagspaletter baseret på klima, jord, bønnesort og risteriets håndtering af bønnerne. Der skal være nuancer af tobak, bær, frugt og chokolade i de forskellige kaffer. Især den indonesiske bønne byder på en eftersmag af grape og skarp bitterhed. Nuancerne er tilstede, men ikke fremtrædende. Jeg får bestemt ikke samme resultat, som hvis jeg bryggede kaffen gennem min Moccamaster filterkaffemaskine eller pressede kaffen ud af min aeropress. Og så føler jeg at kunne smage den grynede tekstur, hvilket trækker ned, da jeg vil have min sorte kaffe klar med en spejlblank overflade. Det sker ikke med CoffeeSwitch!

Lars siger:

Det er så her, at jeg burde træde et par skridt tilbage og lytte til Kaspers vurdering af kaffekvaliteten. Men jeg kan naturligvis ikke lade være med at blande mig. Espresso’en var, for at sige det mildt, underlig – netop den cremede konsistens som Kasper efterlyser, er helt væk. For en sølle amatør som undertegnede var det en underlig følelse at drikke espresso, der var flad som gårsdagens øl. Trist og ikke noget der var med til at give mig lyst til at vedblive med at drikke kaffe.

Rosen skal dog lyde til den latte maskinen kunne producere. Da jeg først havde luret fidusen med at få stoppet mælkeskummeren i tide, så blev det en fortrinlig kop latte.

Men hvor det gik totalt galt var da den skulle lave ’almindelig’ kaffe. Kasper er langt flinkere i sin bedømmelse her, end jeg er – det ved jeg godt. Men den bryg der kom ud af maskinen, var ikke noget jeg ønskede at drikke. Det var en underlig blanding af traditionel kaffe og cappuccino, der ikke rigtig gjorde noget godt for kaffen. Her steg jeg totalt af.

CoffeeSwitch skal holde sig til cappuccino og latte, dér har den sine styrker.

Selv kaffenovicen rynker på næsen

Kasper siger:

Kan jeg leve med resultatet som kaffesnob? Nej. Er CoffeeSwitch en dårlig maskine? Absolut ikke. Men hybriden lever ikke op til mine smagsforventninger, hvorfor mine trofaste kaffemaskiner og aeropress fortsat har en plads i mit køkken. Det ville have været rart med frigørelsen af plads på køkkenbordet, men snobben giver sig ikke.

Hvem appellerer CoffeeSwitch sig til? Den generelle kaffedrikker, som gerne vil spare plads, men samtidig gerne vil have muligheden for at lave forskellige former for kaffe. Bemærk venligst, at CoffeeSwitch ikke laver dårlig kaffe, men den mangler en række vigtige detaljer og nuancer i konsistens og smag, hvilket en snob som mig ikke vil være foruden.

CoffeeSwitch er både nem at betjene og rengøre, hvilket er plusser, men jeg mærker ikke, at englene danser på smagsløgene og aromadampe, som fremkalder billeder af lilla elefanter side om side med billedet af en smilende kaffebonde i færd med at riste mine bønner. Kaffen er fornuftig, men maskinen bærer for meget præg af at ville for meget til for få penge, og det er bestemt godt nok til den almindelige kaffedrikker, mens feinschmeckeren må lede andetsteds efter sit koffeinfix.

Lars siger:

Alt i alt skuffer CoffeeSwitch. For mig er det bare ikke nok, at den laver en fin kop latte og cappuccino, den skal også producere en fornuftig espresso (det er jo det, maskinen er født til!), og ikke mindst så skal den også producere god filterkvalitetskaffe, når den nu siger, den kan.

Faktisk så vil jeg langt hellere investere i lillebroderen, Minuto, end i CoffeeSwitch. Den har for mange mangler, bryder for mange løfter og erstatter intet på mit overfyldte køkkenbord. Jeg kan hverken undvære min vandkoger eller almindelige kaffemaskine.

Så et kig tilbage på de maskiner vi har testet her gennem de sidste uger, så hælder jeg meget til at smide 3-4.000 kroner efter Minuto, og forsøge at glemme CoffeeSwitch.

Produktinformation

  • Navn: 4000 Series CoffeeSwitch
  • Producent: Philips Saeco
  • Maksimal kophøjde: 15,2 cm
  • Vandbeholder: 1,8 l
  • Pumpetryk: 15 bar
  • Dimensioner: H 33 cm x B 21,5 cm x D 42,9 cm
  • Vægt: 7,2 kg
  • Vejledende udsalgspris: Kr. 5.999
  • Mere information her

Bedømmelse

Samlet vurdering 50%

Vi oplever lidt af en maveplasker, når vi tænder for CoffeeSwitch. Philips kommer med løfter, som de ikke kan holde, eftersom maskinen ikke kan brygge espresso i en ordentlig kvalitet, mens kvaliteten af filterkaffen får os til at omfavne vores rigtige kaffemaskine, der er dedikeret til filterkaffe, med løftet om at vi aldrig sender den en tur i genbrugsskuret. CoffeeSwitch laver for mange kunster, når den springer ud i havet af kaffemaskiner, hvorfor Philips Saeco ender med røde maver – hvilket paradoksalt nok er farven på maskinens emballage.

Kommentar til artiklen?