Fuldautomatiske espressomaskiner findes helt ned til nogle hundrede kroner og op til flere tusinde kroner. Fællesnævneren for alle prisniveauer er, at der er fokus på den nemme kop espresso eller caffé latte. Tilsæt vand, bønner og eventuelt mælk, tryk på et par knapper, og du har en friskbrygget kop kaffe.
Naturligvis er der nuancer i de forskellige prisklasser – ellers ville en maskine til kr. 500 jo give den samme kaffeoplevelse som maskinen til kr. 8.000. I den billigere ende har vi kapselmaskinerne, der samtidig er den nemmeste og hurtigste måde at få en cappuccino eller espresso på. For maskinerne har en formidabel lav pris i forhold til, hvad du får for pengene. Nogle af de billigste maskiner, jeg er faldet over i min research af denne artikel, koster forbavsende få hundrede kroner, men de har dog ingen mælkeskummere, hvormed du bliver nødt til at bruge kapsler med mælkepulver i stedet for. De lidt dyrere kapselmaskiner fra kr. 1.000 og opefter har som regel automatiske mælkeskummere.
Producenterne, om det er Nespresso, Krups eller andre, er til gengæld ganske snedige. Du får nærmest maskinen foræret, mens du dog betaler en meget høj kilopris for din kaffe, hvis kvalitet sjældent matcher prisskiltet. Ofte er der tale om bønner af lav kvalitet, der er blevet mørkristet til ugenkendelighed, hvilket både fjerner den billige, bitre smag fra kaffen, men også efterlader dig med en generisk kaffeoplevelse.
Samtidig er du meget fastlåst i dit valg af bønner, da kapslerne har et bestemt format, der ikke er kompatibelt med alle kaffekapselproducenter. Du kan ikke vælge bønner fra kvalitetsristerier efter behag, hvis du er kaffeentusiasten, der ønsker at veksle mellem forskellige kvalitetsbønner. Vælger du kapselmaskinen, skal det være fordi, du er til en hurtigt og nem kop kaffe i ny og næ.
Drikker du flere kopper kaffe om dagen, eller er du kaffeentusiast, anbefaler jeg, at du griber dybere i lommen og investerer i en fuldautomatisk espressomaskine, hvis du stadig ønsker en vis brugervenlighed, men samtidig går efter en kaffeoplevelse af en højere kvalitet, end den du får med kapselmaskinerne.
For bruger du flere penge på maskinen og bevæger dig væk fra kapslerne, får du en større valgfrihed, da espressobønner ikke har samme, låste format som kaffekapslerne. Dermed kan du få mere ud af din cappuccino eller caffé latte, fordi du kan vælge gourmetbønner fra forskellige kafferisterier og forhandlere. Her vil du oftest betale en lavere kilopris for dine hele bønner i forhold til kiloprisen på kapslerne. Og dit valg af bønner har en afgørende indflydelse på din kaffeoplevelse.
Når du investerer i en fuldautomatisk espressomaskine, bør du købe hele bønner, da de holder på aromaen i længere tid og giver et bedre resultat end formalede espressobønner. Det ligger også i de fuldautomatiske maskiners DNA, at du køber hele bønner, fordi der altid er en integreret og automatisk kværn.
Til forskel for kaffekapslerne er der flere ting, du skal være opmærksom på, når du køber hele bønner, hvis du vil have den optimale brygning ud af din dyre maskine. Jeg har spurgt mig til råds hos Ønsk i København, der er en dansk kaffeproducent med egen import fra Nicaragua.
“Den største variabel er kaffebønnerne.” Ordene stammer fra Rasmus Ditlev, der er medejer og medgrundlægger af Ønsk. Han understreger, at der skal gode bønner til for at udnytte espressomaskinens potentiale.
Rasmus Ditlev studerede på Copenhagen Business School og havde oprindeligt helt andre karriereplaner, men han havde sin egen kaffevogn, hvorfra han solgte kaffe, og han opdagede, at arbejdet med den sorte drik faktisk tiltalte ham. Han gik sammen med sin medstuderende, Andreas Kirk, og fik hjælp fra noget familie i Nicaragua med at importere bønner fra lokale kaffebønder, og forretningen tog form. Hvad der startede som et hobbyprojekt blev for 2½ år siden til en fuldtidsbeskæftigelse.
Rasmus Ditlev anbefaler lysristede bønner, fordi de bevarer flere noter og karakteristika end mørkristede bønner. Han fortæller, at man også bør holde øje med ristedatoen. For espressobønner er bedst i op til tre uger efter ristningen. Ellers bliver espressoen lettere anonym, da den mister aroma og smag, ganske enkelt fordi bønnerne har mistet deres gasser, der afgiver en stor del af aromaen og smagen. Omvendt bør man ikke bruge espressobønner, der ikke har haft en uge til at gasse lidt af, fordi de vil have en bismag af ristningen, og den kan overdøve kaffens karakteristika.
Til spørgsmålet om hvordan man bør opbevare sine bønner, svarer Rasmus Ditlev, at det er en myte, at man bør opbevare bønnerne i køleskabet eller fryseren – noget han faktisk fraråder. Man bør nærmere opbevare kaffen i sin originale emballage eller i små, lufttætte beholdere – og gerne et mørkt sted. Problemet er, at kaffebønner suger luft til sig fra andre fødevarer, så ens kaffe pludselig kan komme til at smage af ost eller andre madvarer, man har i køleskabet. Bliver kaffen opbevaret i fryseren, dannes der iskrystaller, hvilket heller ikke gør underværker for smagsoplevelsen.
Hvad angår vand til brygningen, anbefaler Rasmus Ditlev, at man bruger filtreret vand. Dels på grund af smagen da vi har store mængder kalk i vores vand i Danmark, der påvirker smagen, men bruger man vand med højt kalkindhold, slider man også mere på maskinen. Han fortæller, at man kan købe vandkander med filtre, der har magnesium i sig, hvilket er godt for nuancerne i kaffen.
Disse maskiner har jeg testet
Jeg testet fem maskiner i fem forskellige prisklasser for at give dig et indblik i, hvad du får for pengene, og hvad du bør holde øje med, når du overvejer at investere i en fuldautomatisk espressomaskine, som kan leve op til dine espressopræferencer:
- Krups Dolce Gusto Mini Me, kr. 449, testscore 85 %
- Krups Dolce Gusto Esperta, kr. 799, testscore 90 %
- Philips LatteGo 3200, kr. 4.999, testscore 75 %
- Sage Barista Pro, kr. 6.695, testscore 95 %
- Delonghi La Specialista, kr. 8.500, testscore 85 %
Sådan har jeg testet
Dolce Gusto fra Krups er blevet testet med espressokapsler og karamellattekapsler fra Dolce Gusto. De øvrige fuldautomatiske maskiner er blevet testet med forskellige bønner fra Ønsk, Kaffedepartementet og The Coffee Collective, der alle tre producerer espressobønner med nuancer og noter, som kun træder frem med maskiner af en vis standard og bryggemetode.
Testserien har været igennem en række forsøg over to måneder, da der har været udfordringer med at måle vandtemperaturen – især da det kom til La Specialista fra Delonghi. Jeg har standardiseret målingen af espressotemperaturen, når kaffen lander i koppen, ved at placere maskinerne i et rum med stuetemperatur og varme kopperne op til 50 grader.
Dette har jeg gjort for at vurdere, om den enkelte maskine holder en jævn temperatur i brygningen af espresso, hvilket den bør for at sikre den samme kaffeoplevelse og kvalitet hver gang.
Jeg har brugt filtreret vand i mine tests for at sikre, at bønnernes nuancer så vidt muligt træder frem.