Hackerne tager på arbejde, når vi andre tager på ferie

Danskerne hungrer som aldrig før efter rejser sydpå – og det ved de cyberkriminelle. Derfor advarer Check Point Software Technologies nu forbrugere mod falske slagtilbud

Til trods for høj inflation og usikkerhed i luftfartsbranchen forventes det, at antallet af internationale rejser denne sommer vil stige med hele 11 pct. i forhold til tiden inden pandemien. Det betyder også, at der er kamp om pladserne på flyene til syden. Det ved de cyberkriminelle, og de forsøger derfor at udnytte folks iver efter at komme på ferie.

Ifølge Check Point Research, der er en del af Check Point Software Technologies, er andelen af cyberkriminalitet omkring rejsebranchen steget med hele 60 pct. i forhold til sidste år. Analytikerne hos Check Point Research forventer, at dette tal stiger hen over sommeren, hvor hackerne, i stigende grad, vil forsøge at snyde forbrugere ved at udgive sig for at være kendte charter- og rejsebrands.

For mange af os vil det være første gang i flere år, at vi kan rejse ud i verden uden at skulle bekymre os om restriktioner og en pandemi. Derfor er der rift om flybilletterne, og nogle kan endda fristes til at bestille en afbudsrejse. Det ved de cyberkriminelle, og de vil som altid forsøge at udnytte sådan en situation til deres egen fordel. Vi ved, at de hen over sommeren vil sende phishing-mails i massevis til forbrugere, hvor de udgiver sig for at være f.eks. en kendt rejsearrangør, der har et slagtilbud. Hvis man klikker på tilbuddet eller vedhæftninger i mailen, kan man dog i værste fald få stjålet sine bankinformationer eller aldrig se de penge, man har betalt for den rejse, som naturligvis ikke eksisterer. Derfor opfordrer vi forbrugere til at være varsomme, når de ser et tilbud fra en rejsearrangør, der er for godt til at være sandt.

Jan Johannsen, Regional Director for Security Engineering hos Check Point i Danmark

Udover faren ved at blive snydt af et falsk tilbud forudser Check Point også, at cyberkriminelle vil forsøge at benytte sommerferien til at ramme danske virksomheder. Over de seneste år har de fleste danske virksomheder nemlig givet deres medarbejdere mulighed for at arbejde fra andre steder end kontoret.

Vi ved, at en del medarbejdere i dag tager arbejdet med på ferie, svarer på mails og tager møder over Zoom eller Teams. Her er faren, at mange kan blive fristet til at benytte gratis wi-fi-netværk, der ofte er meget usikre. Disse netværk kan cyberkriminelle let udnytte til både at stjæle medarbejderens personlige informationer, men også til at ramme virksomhedens netværk. Derfor vil jeg i høj grad opfordre medarbejdere, der har tænkt sig at arbejde fra sydens sol, til udelukkende at benytte et sikkert netværk og i øvrigt være på vagt overfor phishing-mails. Præcis som arbejder man fra hjemmekontoret i Danmark.

Jan Johannsen, Regional Director for Security Engineering hos Check Point i Danmark

Vil du helst være hacker-fri i sommerferien, får du her tre gode tommelfingerregler fra Jan Johannsen:

  • Undersøg den hjemmeside du bestiller din rejse fra: Hackere udgiver sig ofte for at kommunikere som en rejsearrangør eller et flyselskab, der sælger billige rejser gennem mails. I mange tilfælde vil de linke til en falsk hjemmeside, der ligner den rigtige. Her er det vigtigt, at man som forbruger er varsom og dobbelttjekker, om det faktisk er den rigtige ved at kigge efter, om firmanavnet er stavet rigtig i URL’en, eller om der er stavefejl og et atypisk sprogbrug på hjemmesiden.
  • Stol ikke på alle hæveautomater: Undgå at hæve penge fra automater i f.eks. kiosker, da hackere især stjæler kreditkortinformationer fra hæveautomater i turistområder. Benyt derimod en hæveautomat i banker, og helst én, der står i bankens lobby.
  • Benyt gratis wi-fi med omhu: Selvom det kan være rart at spare på dataforbruget, kan gratis wi-fi komme med ubehagelige overraskelse. Det er ikke unormalt, at hackere venter på, at turister logger på et gratis wi-fi-netværk, så de kan stjæle personlige informationer og penge fra deres kreditkort. Undgå derfor at benytte gratis netværk uden kodeord, der f.eks. tilbydes i lufthavne, på restauranter og i bybilledet. Hvis man benytter et til nøds, er det vigtigt, at man ikke logger ind på personlige konti, som f.eks. e-mail, sociale medier eller netbank.
About Lars Bennetzen 3834 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?