TEST: Flot, tung og dyr laptop formår ikke at imponere

HPs nyeste 2-i-1 laptop, HP Spectre X360 16 er på mange måder rigtig fed. Men den kan ikke helt leve op til forventninger, og skuffer blandt andet på vægt, pris og ydelse

HP Spectre x360 16. Foto: HP

HP Spectre x360 16 er en flot laptop med en imponerende skærm og masser af muligheder for at være kreativ. Som navnet antyder så er det en laptop, hvor skærmen kan åbnes hele vejen, og komme til at ligge som en skærm på bagsiden af laptoppen. Derved får den funktion som tablet, hvis du er typen der mener at den slags er fedt.

Den kan også stå i såkaldt ‘Tent-mode’, hvorved den står i et omvendt V, og kan bruges til f.eks. præsentationer.

Flot og elegant design

Personligt er jeg ikke fan af laptops med touch-skærm, eller hvor skærmen kan vendes hele vejen rundt. Det plejer at være en underlig følelse at bruge laptoppen som en tablet, og at have tastaturet som bagsiden er bare mærkeligt.

Det er da også den samme følelse jeg fik med HP Spectre x360 16. Det gør det absolut ikke bedre at den samtidig er tung – alt for tung – til at bære som en tablet. Og helt ærligt så er Windows (uanset versionsnummer), bare ikke verdens fedeste OS til en tablet.

Men muligheden er der, og kan du lide den funktion så er den jo fed nok. Præsentationstilstanden er rigtig god, og det er fedt at kunne bruge laptoppen til det formål. Samtidig er den meget stabil, så man får ikke følelsen af at laptoppen pludselig klapper sammen.

Den stabilitet og robusthed går igen i hele designet på laptoppen. Den ser og føles meget eksklusiv at arbejde på, og den flotte afrundede hjørner gør den virkelig til en designmæssig fryd at se på.

Men det har en pris, det flotte design, for laptoppen er tung, omkring 2kg skal du slæbe rundt på, og det er bare alt for meget når vi nu er vant til laptops der vejer omkring, og nogle gange under, 1kg.

Den store vægt gør den også til langt mere en stationær laptop, end en computer du tager med dig rundt. For du bliver hurtigt træt i skulderen, hvis du skal bære rundt på denne store laptop.

Ydelsen ikke god nok

Når vi så kigger på skærmen så er den flot, super god opløsning på en 4K OLED-skærm. Det gør det til en fornøjelse at bruge laptoppen til alt lige fra film til billede- og videoredigering og potentielt spil (og så ikke alligevel, men mere om det om lidt).

HP Spectre x360 16. Foto: HP

Skærmen har et forhold på 16:10 og det giver masser af god plads på skærmen, og det sætter jeg også stor pris på. Det er fedt at have masser af skærmareal når man arbejder på laptoppen.

Det er muligt at købe en stylus til laptoppen, og det vil jeg virkelig anbefale. Det gør det langt lettere at benytte den, når den skal fungere som tablet, og ikke mindst hvis du vælger at være kreativ på det – f.eks. til tegneprogrammer.

Inden jeg kommer til ydelsen, så skal jeg lige nævne at den har en række kreative muligheder indbygget, blandt andet HP Palette, et kreativt værktøj, som omfatter koncepter til tegning og skitsering, PhotoMatch, så du kan søge i fotos, Duet Display for HP så du kan bruge din smartphone eller tablet som sekundær skærm og HP QuickDrop, så du kan dele billeder mellem telefon og computer.

Fine muligheder, men Duet Display er virkelig underligt at bruge, og HP QuickDrop er vanskeligt at få sat op – her foretrækker jeg klart tjenester som Onedrive, Dropbox eller Google Drev. Hvorfor dog opfinde en ny aner jeg ikke.

Det bringer mig så til ydelsen. Jeg kørte et par benchmarks, og afviklede nogle forskellige programmer på den, og de viste tydeligt at laptoppen mangler hestekræfter. Det selvom den har en Core i7-processor med rimelig meget potentielt spark i.

Ikke desto mindre placerer mine test den ikke specielt højt når det kommer til ydelse, hvilket passer fint med min følelser når jeg arbejder med den. Den føles tung og langsom, den reagerer ikke specielt hurtigt.

Det bringer mig tilbage til gaming, som jeg kort skrev lidt om før. Det er nemlig ikke nogen speciel fed oplevelse at game på den. Så hvis du vil have en computer til gaming, så lad være med at kigge på HP Spectre x360 16.

Bedømmelse

Samlet vurdering 65%

HP Spectre x360 16 er en flot og lækker laptop rent designmæssigt. Den har mange kreative muligheder, men den leverer ikke på ydelsen. Samtidig er den alt for tung og alt for dyr.

Jeg havde set frem til en laptop med samme fede skærm, men med en langt lavere vægt. Den er ikke oplagt at tage med, eller til at arbejde på i f.eks. tog eller tilsvarende.

Samtidig føler jeg klart at tiden er løbet fra at laptoppen skal forsøge at være både tablet og computer – det fungerer bare ikke godt nok.

Du kan læse mere om HP Spectre x360 16 her.

I øjeblikket er laptoppen ikke på markedet, men prisen forventes at blive mellem 10.000 og 15.000 kroner (måske mere), alt efter konfiguration.

About Lars Bennetzen 3896 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?