Højteknologiske støvsugere på vej fra Bosch

På en stor teknologi-event i Barcelona, løftede Bosch sløret for nogle af de teknologiske innovationer der kommer i deres næste generation af støvsugere

Navigation og støvsugere er ikke de to ting man normalt forbinder med hinanden, men det er præcist hvad Bosch kombinerer i et af deres kommende produkter – deres næste generation robotstøvsuger.

Robotstøvsugere er ikke længere noget der virker som den helt store nyhed. Roomba har længe kørt rundt i huse over hele verden, LG har deres elegante HomeBot og Dyson har for nyligt sendt deres 360 Eye på gaden. Alle har deres egne teknologiske kendetegn, og derfor var jeg ret spændt på, hvad Bosch dog kunne finde på at tilføre her.

På Boschs store teknologikonference i Barcelona fik Tech-Test som eneste danske medie, et indblik i hvad det er vi kan forventet os af robotstøvsugeren fra Bosch, og selvom der var mange ting som Bosch selv fremhævede var der to ting jeg lagde mærke til som værende både specielle, og indtil videre unikke på det marked.

For det første så benytter deres støvsugerrobot sig af en helt unik navigationsteknologi. Den har et kamera på forsiden, og med det kortlægger den hele dit hus eller lejlighed. I den app, som alle Bosch nye forbundne apparater kan styres fra, kan du så se alle rum i dit hus/lejlighed.

Nu kommer det smarte så – på det kort der er fremstillet af robotten kan du markere områder der ikke må rengøres (hvis der er så danne i dit hjem). Du kan, med et enkelt klik, sætte en rengøring af et givent rum i gang, du kan få støvsuget bestemte dele af stuen, og du kan naturligvis bede robotten om at rengøre hele dit hjem.

Hen over dørtrin

Den næste del var, hvordan robotten kommer fra rum til rum. For alle de støvsugere jeg pt. har testet, strander når de kommer til dørtrin i hjemmet. Men ifølge Bosch er det ikke noget problem for deres nye robot. Designet på den sikrer nemlig, at den kan køre over dørtrin på op til et par centimeter – altså den størrelse de fleste dørtrin i danske hjem har.

Nu har jeg ikke set det fungere i praksis endnu. Men hvis det viser sig at være korrekt, så har Bosch virkelig kommet frem med en robotstøvsuger der er genial.

Udover de to spædende elementer, så har robotten et par andre smarte funktioner indbygget. Kameraet i fronten kan streame video direkte til din smartphone eller tablet. Det betyder at du kan bede robotten om at køre til et bestemt sted i huset og tjekke om du f.eks. har glemt at lukke et vindue – eller hvis du gerne vil se hvad pokker din hund eller kat laver.

Den funktion kan dog også slås permanent fra på robotten, hvis du er nervøs for at andre kigger ind. Det gøres ved at du manuelt lukker for det hul kameraet kigge ud af, så den funktion ikke kan omgås af hackere.

Den sidste funktion jeg skal nævne her, er mere en designdetalje som er genial – nemlig måden du tømmer støvbeholderen på. Du løfter spanden ud af robotten i toppen, og kan der fra let tømmes.

Bosch forventer at fremvise robotten til IFA-messen i Berlin til september, og derefter at lancere den i første eller andet kvartal i Danmark. Jeg har allerede fået lovning på at kunne teste robotten når den kommer til landet, og det glæder jeg mig rigtig meget til.

En designer støvsuger

Den anden støvsuger Bosch fremviste var en mere traditionel støvsuger. Den har navnet Sprinter – indtil videre – og den er en opretstående støvsuger med masser af sugekraft. Som flere af denne slags, så kan den skilles ad, så den bliver en lille håndholdt støvsuger, og så er den batteridrevet.

Der er to ting som Bosch fremhæver ved Sprinter. Dels designet som er meget stilrent – og som ifølge Bosch gør det vil være oplagt at lade den stå fremme og ikke gemt væk i et skab. Dels batteriet, og det kræver lige en lidt længere forklaring.

Bosch har nemlig valgt at bruge samme batteriteknologi som de benytter i deres power tools. Et 18V genopladeligt 3 Ah timers batteri. På et fuldt batteri kan støvsugeren køre i op til 50 minutter, og du kan benytte et 18V batteri fra et andet Bosch-produkt – eller benytte et sekundært batteri, hvis du har købt et sådan. Så der er rigeligt med strøm til at støvsuge så meget du måtte lyste.

Men helt ærligt så er det ikke særlig pænt med det store 18V-batteri på den nye støvsuger. Den har faktisk et ret elegant design, men det kan jeg ikke sige at 18V-batteriet har, og når det er koblet på støvsugeren, så ødelægger det det samlede visuelle indtryk. Og hvis du vil skifte batteriet ud af med et fra et power tool, så kan du rask væk risikere at sætte et batteri på der langt fra er pænt.

Ideen er fin, men så vigtigt er det ikke at kunne udskifte batterier med dem fra et power tool. Så vil jeg hellere have et pænere design.

About Lars Bennetzen 3822 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?