Logitech vs Asus: Hvilket gaming-tastatur får dig til at se lyset?

RGB-belysning i spiltastaturer er ikke just et nyt fænomen, men det skaber stemning. Asus og Logitech bruger lys på forskellig vis, men modellen, der passer bedst til dig, skal nærmere findes i det enkelte tastaturs ånd.

Mekaniske spiltastaturer, som dem jeg tester her, har eksisteret i en menneskealder, og det er stærkt begrænset, hvilke banebrydende teknologier producenterne kan finde på at smække i hardwaren. RGB-belysning i vekslende mønstre og farver er det nye sort, men overordnet set bør valget falde på det tastatur, som enten passer til dig, der er nørd eller stilbevidst gamer.

Stilrent design møder et cool, nørdet look

Begge spiltastaturer egner sig til FPS’er og rollespil, da de ikke har dedikerede makrotaster, der kan programmeres til at udføre avancerede handlinger i strategispil og MOBA’er. Logitech G513 Carbon og Asus ROG Strix Flare RGB kan tåle nogle tæsk. Førstnævnte har Logitechs egne Romer-G taster, der kan klare op til 70 millioner tryk, mens Strix Flare benytter sig af de velkendte Cherry MX RGB Switches, som professionelle og hardcore gamere elsker. Asus oplyser dog ikke, hvor holdbare deres switches er.

Logitech G513 emmer af stil og minimalisme. Overfladen er lavet af børstet aluminiurm-magnesiumlegering, der minder om bodybuilderen i Armani-jakkesæt – stil og styrke. Tastaturet er bare lækkert at høre ved, og jeg elsker Logitech for, at de ikke har brugt billigt plastikmateriale, men har haft fokus på kvalitet.

Romer-G tasterne er hævet nogle millimeter over overfladen, og de har RGB-baggrundsbelysning. Når jeg trykker på tasterne, føles det behageligt på grund af blid feedback, og jeg bliver ikke træt i fingrene efter kort tid, fordi Logitech ikke har proppet hårde fjedre ind under Romer-G tasterne. Cherry MX-tasterne er lidt hårdere at trykke på, men det er blot en anelse. De larmer dog mere end Romer-G tasterne, hvilket kan være irriterende for folk omkring dig.

IMG_20180713_163918

Strix Flare ligner mere spilnørden med kulørt T-shirt og forvasket jeans. Det har sin charme, hvis man er gameren, der ønsker, at udstyret matcher ens gaming-PC eller blot ønsker et nørdet look med fedt lys, spacy tegn på tasterne og dedikerede medieknapper. Asus har været så venlige at placere medieknapperne i øverste venstre side af tastaturet, så jeg ikke skal slippe grebet om musen midt i spillet for at justere lydstyrken. G513 bruger F-tasterne til mediekontrol, hvilket ikke er så venligsindet, da jeg skal bruge dyrebare sekunder på at huske, hvilke F-taster jeg skruer ned for lyden på. Småtingsafdelingen, ja, men gaming-tastaturer er udviklet til at spare tid.

G513 har desuden et blødt håndlæn af memory foam og imiteret læder, der øger komforten betydeligt. Min eneste anke er, at håndlænet ikke kan monteres tastaturet, hvormed det har det med at rutsje en anelse. Strix Flare har et hårdt plastik håndlæn, der egentlig er behageligt nok, men det har ikke den samme lækkerhed som G513-håndlænet.

IMG_20180713_164005

LightSync vs. Aura Sync RGB

Asus og Logitech skamrider lysbølgen, ligesom de fleste andre gaming-hardwareproducenter, hvormed jeg bliver fristet til at sige, at det ikke er noget nyt. Det er dog ikke helt rigtigt, eftersom Logitech tager RGB-belysningen til et nyt niveau.

Inden for de sidste få år har RGB-lys fundet vej i tasterne, hvor du kunne få tasterne til at lyse i bestemte farver. Tasterne har kunne lyse med flere forskellige farver på én gang, og det var alt sammen meget flot, men det gjorde absolut ingenting for selve spiloplevelsen. Med LightSync kan baggrundsbelysningen tilpasses dine spil. Bliver der skudt på livet løs, kan tastaturet lyse i bestemte farver i forskellige tempi, hvilket skaber en fed stemning i spillene.

Visse spil har sågar en særlig lysprofil, der gør LightSync i stand til at tilpasse baggrundsbelysningen endnu bedre. Bruger du eksempelvis en flammekaster i Tom Clancy’s The Division, lyser tasterne op med skarpt rødt lys. Listen over spil med lysprofil, finder du her.

Aura RGB Sync har en helt anden glød, eftersom baggrundsbelysningen kommer nede fra selve tastaturet og ikke tasterne. Det giver Strix Flare et syret lys, som farver hele tastaturet og de gennemsigtige switches. Begge tastaturers lyseffekter minder meget om hinanden, men Aura RGB Sync har dog flere fede lysmønstre, og Strix Flare har lys i siderne, hvilket G513 ikke har.

IMG_20180712_223518

LightSync løber dog med sejren, fordi belysningen ikke kun er lir med faste lysmønstre, men forstærker oplevelsen af hændelser i mine spil. Det er anden gang, jeg oplever, at RGB-belysning tjener et større formål, og jeg kan forbinde andre LightSync-kompatible enheder med tastaturet, såsom G560-højttalerne jeg testede forleden, hvormed de udsender samme lys på samme tid – en fed feature!

Drivere og performance

ROG Amoury og Logitech Gaming Software er begge brugervenlige drivere, hvor jeg nemt kan programmere de enkelte taster til at udføre særlige handlinger i mine spil. Strix Flare går skridtet videre end G513, da Asus-tastaturet har en tast til at optage makrofunktioner på farten. Er du ikke bekendt med spildrivere, tager det dog nogle timer at blive kloge på funktionerne, såsom hvordan du kan justere lyset eller skabe profiler, så de programmerede handlinger gemmes og kan tages frem, når du spiller dine spil.

IMG_20180712_223855

Jeg er ikke i tvivl om, at begge tastaturer handler i det øjeblik, min finger begynder at trykke tasten i bund. Til forskel fra membrantastaturer, hvor tasten skal helt i bund, før handlingen udføres, sparer jeg her tid med disse mekaniske tastaturer. Hvem der er hurtigst, har jeg ingen forudsætninger for at vide – jeg ved dog, de reagerer hurtigt, og de sparer kostbare millisekunder i mine spil.

Vinderen bliver dog Logitech G513, fordi det har en lækkerhedsfornemmelse, som Strix Flare ikke helt har. Jeg har oplevet mange nørdede tastaturer gennem årene, så jeg reagerer nok mere positivt på et stilrent tastatur, og det bløde håndlæn giver lige Logitech et forspring.

LightSync, der synkroniserer lyseffekterne på tværs af udvalgte Logitech-enheder, er bare en federe feature, som øger stemningen i mine spil, selvom Aura Sync RGB også bidrager med nogle flotte lyseffekter. Hvor Strix Flare overhaler G513 er på medieknapperne og evnen til at programmere makrofunktioner på farten.

Produktinformation

 • Navn: ROG Strix Flare
 • Producent: Asus
 • Vægt: 1.256 gram
 • Kabellængde: Ikke oplyst
 • Kompatibel med: Windows 7 og Windows 10
 • Set til: Kr. 1.179
 • Mere information hos Asus

Bedømmelse

Samlet vurdering 85%

Asus ROG Strix Flare RGB er et gaming-tastatur med et fedt, nørdet look. Er du hardcore gamer, der er på udkig efter et tastatur til at understøtte dit image, er Strix Flare hamrende cool at se på. Asus har placeret medieknapperne fornuftigt, ligesom du kan programmere makrofunktioner under dine spil. Aura Sync RGB lyser flot op i nogle herlige mønstre, men ud over det er flot, gør belysningen ikke noget for din performance.

Produktinformation

 • Navn: G513 Carbon
 • Producent: Logitech
 • Vægt: 1.105 gram
 • Kabellængde: 1,8 meter
 • Kompatibel med: Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10
 • Set til: Kr. 1.229
 • Mere information hos Logitech

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

G513 Carbon emmer af stil og beskeden minimalisme med børste aluminiumsoverflade. Tastaturet har enkelte mangler, der kan forstyrre spiloplevelsen, men vi er i småtingsafdelingen. Logitechs Romer-G taster larmer ikke nær så meget som konventionelle, mekaniske switches, og de er blødere at trykke på. Håndledsstøtten af memory foam og imiteret læder bidrager betydeligt til komfort og lækkerhedsfornemmelsen. LightSync fungerer rigtig godt, hvis du har andre Logitech-enheder, der også er kompatibel med lys-algoritmen.

Del artiklen på

Kommentar til artiklen?