Næsten hver femte virksomhed i Danmark ramt af malwareangreb fra Kinesisk marketingsbureau

It-sikkerhedsvirksomheden Check Points har netop opdaget et kinesisk malwareangreb, der har inficeret over 250 millioner computere verden over. Tal viser, at knap 1 ud af 5 (19%) af danske virksomheder er ramt

Den installerede malware, som Check Points sikkerhedsteam har døbt Fireball, fungerer ved at overtage ofrenes computer gennem browseren, der laver enheden om til zombie i et enormt botnetværk. Efter at have overtaget computeren er hackerne i stand til at overvåge og manipulere brugernes webtrafik, så de bliver omdirigeret til at besøger falske hjemmesider og søgemaskiner, der generer reklameindtægter til bagmændene.

Fireball indeholder også muligheden for at hackerne kan køre et hvilket som helst program eller kommando på den inficerede computer, eller downloade endnu flere skadelige filer og malware.

Rafotech spreder Fireball gennem såkaldt bundling. Bundling foregår ved, at en bruger hentet et program, som sideløbende installerer flere ekstra programmer, hvilket både kan ske med eller uden brugerens godkendelse. På den måde spredes Fireball i stor stil eksempelvis gennem brugeres download af gratis programmer til fx billedbehandling eller Wi-Fi, hvor Fireball sniger sig med ind.

Kinesiske bagmænd bag globalt angreb

Omfanget af malware distributionen er alarmerende. Ifølge Check Points analytikere er over 250 millioner computere inficerede verden over med mere end 25 millioner ramte computere i Indien og 5,5 millioner i USA alene. Der findes ikke præcise tal for antallet af inficerede enheder i Danmark, men Check Point angiver, at knap hver femte eller 19 % af danske virksomheder har en computer med Fireball installeret i deres netværk.

En anden indikator for det meget høje antal ofre er populariteten af Rafotechs falske søgemaskiner. Ifølge virksomheden Alexa, der indsamler data om den globale webtrafik, er 14 af Rafotechs falske søgemaskiner blandt de top 10.000 mest besøgte websteder globalt, hvoraf nogle lejlighedsvis ligger i top 1000.

Check Point har sporet bagmændene bag Fireball til at være kinesisk marketingvirksomhed med navnet Rafotech baseret i Beijing. Udadtil omtaler Rafotech sig selv som sig selv som et succesfuldt marketingbureau, der når ud til 300 millioner brugere verden over, hvilket til forveksling minder meget om Check Point estimerede antal af berørte enheder.

“Selvom de kinesiske bagmænd lige nu ‘kun’ bruger Fireball til at omdirigere trafik til at booste reklamer og generere indtægter, kan Fireball potentielt også bruges som en lettilgængelig distributionskanal til at inficere de 250 millioner enheder med andre former for malware. Med sin evne til både at udspionere sine ofre, plante og distribuere ny malware og køre andre former for ondsindet kode på de inficerede maskiner, udgør Fireball en massiv sikkerhedsbrist for de ramte virksomheder og brugere både herhjemme og i udlandet,” siger Jan Johannsen, sikkerhedschef i Check Point Danmark i en pressemeddelelse.

Se om du er ramt

For at undersøge om din computer er inficeret, skal du først åbne din webbrowser og stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Har du selv valgt din startside?
  • Er du i stand til at ændre den?
  • Kender du din standard søgemaskine og kan du også ændre den?
  • Kan du huske alle dine installerede udvidelser til din browser?

Hvis du kan svare nej til bare et af disse spørgsmål, er det ifølge Check Point et tegn på, at du er inficeret med adwaren. Du kan bruge en anbefalet adware scanner for at være sikker.

Læs den fulde rapport om Fireball, og hvordan det er muligt at fjerne den på Check Points blog her.

Fireball_Flow

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2895 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart