Ny sikkerhedsteknologi i Volvo-biler skal advare om ulykker forude

Volvo Cars har lige lanceret Accident Ahead Alert-funktionen, der advarer førere om ulykker forude

Volvo Cars indfører Accident Ahead Alert. Foto: Volvo Cars

Det nye system fra Volvo Cars, Accident Ahead Alert, gør brug af livedata fra det danske vejdirektorat og andre kompatible biler, skriver Volvo Cars i deres pressemeddelelse. Dermed placerer Volvo Cars sig angiveligt som den første bilproducent der har sådan en funktion i deres biler.

Volvo Cars fortæller at funktionen specielt er relevant, når føreren kører ned ad en snoet landevej, hvor det er umuligt at se, hvad der er forude. Hvis der er sket en ulykke – og hvis Vejdirektoratet er informeret – viser displayet i instrumentbrættet, eller heads-up-displayet, en advarselstrekant. Det skulle ske et par hundrede meter før uheldet, så føreren kan nå at nedsætte farten i god tid og reagere proaktivt. Hermed skulle risikoen for følgeulykker og trafikpropper reduceres.

Volvo Cars’ sikkerhedsteknologi forbinder livedata i Volvo Cars’ datasky og har gjort det, siden den blev introduceret i 2016. Sikkerhedsteknologien gør det muligt for Volvo-biler at ”kommunikere” med hinanden og advare førere om nærliggende glatte vejforhold og andre farer. Den nye lancering gør, at førere nu også kan blive advaret om ulykker forude.

Volvo Cars introducerer i samarbejde med Vejrdirektoratet først funktionen i Danmark, der fungerer som et pilotland. Planen er, at trafikdata fra flere kilder skal integreres, herunder data fra samarbejdspartnere i det europæiske Data for Road Safety-netværk, der består af nationale trafikstyringscentre og andre bilproducenter.

Vejdirektoratets Trafikcenter registrerer hændelser på de danske veje døgnet rundt, blandt via alarmcentralen, opkald fra bilister, DR P4’s trafikradio og overvågningskameraer. Det er de data, som Volvo Cars gør brug af med ’Accident Ahead Alert’-funktionen.

I pressemeddelelsen fortæller Volvo Cars, at det er deres ambition at gøre vejene sikrere for alle. Volvo Cars opfordrer flere vejmyndigheder, som det danske Vejdirektoratet, til at dele anonyme trafikulykkesdata. Samtidig håber Volvo Cars, at andre bilproducenter tilslutter sig med lignende teknologier. Volvo Cars har forpligtet sig til at dele sine sikkerhedsdata, så andre bilproducenter kan få gavn af dem.

Volvo-bilejere kan aktivere ’Accident Ahead Alert’-funktionen og dermed bidrage til at øge trafiksikkerheden ved at vælge at dele data med Volvo Cars. Det sker ved, at man aktiverer ’connected safety’-funktionen i bilens midterdisplay. Alle data, man deler med Volvo Cars, er anonymiseret for at sikre dit privatliv og bliver kun delt med andre biler.

’Accident Ahead Alert’ er tilgængelig i Danmark i alle biler i Volvo-serierne 90, 60 og 40 fra modelår 2016 og frem. Funktionen bliver snart tilgængelig i flere europæiske markeder.

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.