Øget nethandel i julen lokker ondsindede bots frem

Onlineshoppingen stiger frem mod jul. Samtidig stiger aktiviteten blandt cyberkriminelle, som ofte anvender bots til angreb og svindel. Sikkerhedshedseksperter fra it-virksomheden Barracuda gennemførte i november 2020 en sikkerhedstest, der viste, at der på få dage blev udført flere millioner bot-angreb fra tusindvis af forskellige IP-adresser. Disse bots kan fx anvendes til at gennemføre DDoS-angreb og handle fra stjålne kreditkort

Bots er computerprogrammer, der er designet til automatisk at udføre bestemte kommandoer. Barracuda Networks’ studie viser, at disse bots primært er aktive om dagen, hvilket indikerer, at bagmændene selv arbejder på samme tidspunkt som den øvrige befolkning.

Barracudas studie viser også, at cyberkriminelle bruger såkaldt “spoofing” til at emulere legitime bots som fx GoogleBot, der anvendes til Google-søgninger og rangering af hjemmesider. Men det at adskille ondsindede bots fra de legitime er en opgave, som kræver grundig analyse.

Julehandel eller ej – onlineforhandlere bør altid have en moderne webbaseret firewall eller abonnere på én som service. Virksomheden bør også sikre, at de har kapaciteten til at stoppe et automatiseret bot-angreb. For at kunne opdage og beskytte sig mod bots, der forsøger at stjæle kontooplysninger, bør man også beskytte sig mod ‘credential stuffing’ som er en metode til at kombinere automatiseringsværktøjer med stjålne kontooplysninger i håbet om, at brugerne anvender samme loginoplysninger på tværs af platforme og services.

Peter Gustafsson, ansvarlig for Barracuda Networks i Norden
About Lars Bennetzen 4127 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?