Opdateret med tekst i bunden af denne artikel:
Hvis du shopper online, hvis du klikker på annoncer på Facebook eller du bare er så uheldig at falde ind i en algoritme som potentiel køber, så har du med garanti stødt på onlinemarkedspladsen Temu, der har nogle meget lave priser på deres produkter.
Temu er en relativ ny onlinemarkedsplads, de dukkede op tilbage i 2022, men har allerede taget det meste af onlineverdenen med storm. Det er måske heller ikke så underligt, for på Temu kan du købe alt lige fra tilbehør til bilen, over tøj og elektronik og til udendørs møbler.
Man kan måske sammenligne dem lidt med Wish og AliExpress, men ifølge onlinemediet ZDnet har de langt kortere leveringstider, og en bedre returneringspolitik.
Mange har været bekymrede over, om Temu er et online scam, hvor du bestiller et produkt, betaler og aldrig får det leveret. Men ifølge ZDnet er det ikke tilfældet, folk skal nok få deres produkt, og det vil typisk dukke op i løbet af 10 dages tid.
Så langt så godt, hvad er problemet med Temu så?
Ifølge ZDnet er der en ting du skal være klar over, og en ting der bør bekymre dig. Dels skal du være opmærksom på, at stort set alle varer er off-brand. Med ganske få undtagelser kan du ikke købe mærkevarer på Temu.
Der hvor du, ifølge ZDNet, skal bekymre dig er når det kommer til at levere dine personlige data og betalingsinformationer til sitet. For ZDnet fortæller at de har fundet ud af, at din konto på Temu, der blandt andet indeholder dine betalingsoplysninger, kun beskyttes af et brugernavn og et kodeord.
ZDnet har haft en onlinedialog med Temu, hvor de bekræfter at de ikke har nogen form for 2-faktor-godkendelse, og det mener de bekymrende. For hvis de cyberkriminelle får fat i dine logininformationer – og datalækager sker oftere end vi bryder os om at tænke på – så vil de kunne logge ind på dine Temu-konto og købe ind på din regning.
Hvis du vælger at handle på onlineplatforme som Temu, så er der et par forholdsregler du bør tage.
For det første skal du altid sikre din konto med 2-faktor-godkendelse, hvis muligt.
Derefter bør du overveje at få et virtuelt kreditkort til onlineplatformen. På den måde kan du altid åbne og lukke for betalinger, så du ikke har et ‘åbent’ kreditkort stående på din konto. Et firma som Privacy giver dig de muligheder, og du kan løbende oprette kreditkort, hvor der f.eks. kun må et bestemt beløb. Tjenesten er naturligvis ikke gratis – men det er bedre end at give hackeren fri adgang til dit kreditkort.
Hvis du ikke orker at bruge et virtuelt kreditkort, så tjek løbende dit kreditkort, så du kan stoppe køb du ikke har foretaget – og lad nu være med at bruge et Visa-kort, ok? Det er ikke et kreditkort, det er et kontantkort, og alle beløb trækkes med det samme. Det gør det meget svært at stoppe et køb du ikke selv har foretaget.
For god ordens skyld skylder vi at sige, at ifølge Temu selv, så samarbejder de med betalingstjenester som Visa Secure, MasterCard ID Check, American Express SafeKey, Discover ProtectBuy og JCB J/Secure. De oplyser også, at de er en ’TrustedSite Certified Secure Site’ der følger Payment Card Industry Data Security Standard, og derigennem krypterer data når de lagres og overføres.