Phishing populært i messenger-apps

Phishing-svindlere er vilde med messenger-tjenester, og mest af alt WhatsApp, viser Kasperskys anonymiserede brugerdata. På tværs af fire populære messenger-tjenester blokerer Kaspersky i snit 480 ondsindede links i beskeder dagligt

Messenger-apps er blevet så populære, at de i 2020 gav baghjul til de sociale netværk, som det mest populære kommunikationsværktøj. I 2023 forventes antallet af brugere af messenger-apps at vokse til 40 procent af verdens befolkning, nemlig 3,1 milliarder mod de 2,7 milliarder, der brugte dem i 2020. Når så mange bruger messenger-apps til at kommunikere med andre, så tiltrækker det selvfølgelig også de it-kriminelle.

Siden Kaspersky tilføjede den nye funktion Safe Messaging til Kaspersky Internet Security for Android har de kunnet tracke svindelforsøg mod deres brugere. De brugere, der har givet Kaspersky tilladelse til det, er blevet forhindret i at åbne ondsindede links modtaget i deres messenger-apps og via SMS. I løbet af december 2020 og maj 2021 blokerede Kaspersky i alt 91.242 phishing-links i beskeder på WhatsApp, Viber, Telegram og Hangouts.

Det største antal phishing-forsøg skete på verdens mest populære messenger-tjeneste WhatsApp, hvor 89,6 procent af alle forsøg på phishing blev stoppet. Med et stort spring nedad finder vi Telegram, Viber og Hangouts med hhv. 5,7%, 4,9% og under 1% af de registrerede og blokerede phishing-forsøg.

Phishing forsøg i messenger-apps er et af de mest populære værktøjer blandt svindlerne. Det skyldes til dels tjenesternes store popularitet, men også at it-kriminelle kan misbruge applikationernes indbyggede funktionalitet i deres angreb. Det kan være svært at afgøre, om der rent faktisk er tale om et phishing-link eller ej, da et enkelt forkert tegn i linket enten er phishing eller blot en fejl. Agtpågivenhed kombineret med anti-phishing-teknologi er vejen frem i kampen mod phishing i messenger-apps.

Tatyana Shcherbakova, senioranalytiker hos Kaspersky

Kaspersky anbefaler, at disse enkle råd følges for at mindske risikoen for at blive offer snydt og modtage ondsindede links via messenger:

  • Se efter stavefejl eller andre uregelmæssigheder i links
  • It-svindlere beder ofte om at man deler en link med sine kontakter. Gør man det sprederes det ondsindede link, da det nu ser legitimt ud fordi det kommer fra en man kender. Lad derfor være med at dele disse links.
  • Svindlere bruger ofte WhatsApp m.fl. til at kommunikere med brugere, der er fundet på legitime online markedspladser og bookingtjenester. Det kan derfor se meget legitimt ud, og selvom meddelelser og websteder ser ægte ud, vil hyperlinks’ene være stavet en lille smule forkert eller omdirigere dig til et sted, du ikke vil hen.
  • Selv når en besked kommer fra din bedste ven, så skal du huske, at deres konto måske er hacket. Vær derfor altid på vagt over for links og vedhæftede filer.
  • Installer en pålidelig sikkerhedsløsning, og følg anbefalingerne. En it-sikkerhedsløsning løser de fleste problemer automatisk og advarer dig, hvis nødvendigt.

Kilder:

  • I 2020 overhaler messenger-apps de sociale netværk med 20 procent, i flg. denne undersøgelse
  • 2,7 milliarder mennesker verden over brugte en messenger-app i 2020. Det forventes at vokse til 3,1 milliarder mennesker i 2023, hvilket svarer til 40% af verdens befolkning, iflg. Statista.com.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?