Sikkerhedstips til din smartphone

Din smartphone er din livsnerve, men den er også adgangsvejen for mange cyberkriminelle. ESET har udformet nogle tips til at gøre din smartphone lidt mere sikker her i 2020

Hvis du er som de fleste, så bruger du din smartphone konstant – ikke mindst til spil og surf. Men den er også meget angrebet, og mange cyberkriminelle bruger den som adgangsvejen til dine data og privatliv.

Sikkerhedsfirmaet ESET har udformet nogle tips til at gøre din smartphone lidt mere sikker.

Authentication/godkendelse

Det burde være enkelt at låse din smartphone, men der er stadig mange der ikke sikrer den med en godkendelsesmetode. Faktisk vise tal, at næsten en tredjedel af alle amerikanere ikke bruger nogen form for skærmlås.

ESET påpeger også lige, at det ikke er nok at bruge et L-formet mønster eller koden 1234. De siger at det optimale er at du bruger en kombination af biometri (fingeraftryk eller ansigt) og et kodeord.

Brug officielle kanaler

Det kan være fristende at roote eller jailbreake din smartphone, men de fleste producenter råder imod det, og det er der god grund til – for det åbner din enhed for unødige risici.

Nogle gange betyder det også, at der kommer en alternativ kanal til at få apps på, og de er ikke overvågede eller har nogen form for godkendelsesproces.

Det gør det meget risikabelt at hente apps der, så ESET råder til at du primært henter dine apps på de officielle steder, Google Play og App Store.

Pas på tilladelserne

Apps kræver en del forskellige tilladelser før de kan virke ordentligt. Mange giver dem bare disse tilladelser uden at tænke over det, og selvom det kan virke beklageligt, er det en gode ide at du tjekker de tilladelser som en app kræver.

Hvis du accepterer dem, giver du måske adgang til din smartphone til hackere, så de kan få fat i dine data, eller måske spionere på dig. Tænk over om en lommelygte-app virkelig har brug for adgang til din mikrofon eller kamera.

Brug sikkerhedssoftware

Mange undervurderer værdien af at bruge sikkerhedssoftware for at beskytte deres smartphones. ESET mener at årsagen måske kan være, at de stadig ikke betragter deres smartphone som andet end en glorificeret personlig computer.

Uanset hvad årsagen måtte være, så er det en skam, for smartphonen er ofte udsat for angreb og bliver tit brugt i angreb mod virksomheder. Sikkerhedssoftware er med til at sikre at du ikke bliver ramt af angreb.

Slet mobilen på afstand

I forlængelse af forrige tip, så har de bedre sikkerhedsprogrammer en mulighed for at slette din smartphone, hvis den bliver tabt eller stjålet. Det lyder måske radikalt, men det er en god mulighed, specielt hvis du har følsomme data på din smartphone.

Der er også muligheden for at din smartphone sletter sig selv, hvis godkendelse ikke lykkes efter et bestemt antal forsøg.

Kryptering, backup og patching

Det bør være en fast regel for os alle, altid at lave backup af vores data. I tilfælde af, at du bliver ramt af et ondsindet angreb, der måske korrumperer dine filer, har du altid en backup du kan bruge til at komme tilbage.

Kryptering er også et kritisk skridt du ikke må undervurdere. Kryptering af filerne på din smartphone vil gøre at de cyberkriminelle ikke lige så let kan få fat i dem.

Samtidig kan du gøre det endnu mere vanskeligt for de kriminelle, ved at sikre at du altid opdaterer din mobil, så den indeholder de nyeste sikkerhedsopdateringer (patching).

Skaf dig af med mobilen sikkert

På et tidspunkt kan det være at du vil af med din smarthone, enten smide den ud eller sælge den. Men der er lige et par ting du skal gøre inden, for at sikre dine data. Alt efter hvilken smartphone du har, kan det betyde at du skal igennem mange forskellige skridt, lige fra ta kryptere drevet før du slette det, til at slette og logge ud af alle de tjenester du bruger.

Skumle opkald og phishing

Phishing har mange forskellige former, og selvom email er den meste populære form, er det ikke den eneste. Vi ser scammere sende sms’er ud der indeholder links der er inficeret med mange forskellige typer malware.

Vi ser også at hackerne er begyndt at ringe fra internationale numre, og hvis du ringer tilbage vil du blive opkrævet ublu høje priser for opkaldet – så lad være med at ringe tilbage, ok?

Det kan ikke ske for mig

Jeg håber at du aldrig har været udsat for nogen sikkerhedsbrist, eller at du er blevet hacket. Men hvis du indrømmer at også du er i risikogruppen, kan det hjælpe dig i længden.

At være forberedt er ikke en dårlig ting. ESET pointerer at sikre din enhed, at have backup, at kunne slette din enhed og så videre, betyder at du kan reducere skaden der kan ske. Hvis der ikke sker noget, så er det fedt, hvis der sker noget, så er du klar til at måde det ansigt til ansigt.

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?