Fra sofa til løbesko del 3: Elektroniske vægte holder kalorierne i ave

Polar, Garmin og iHealth kan gøre meget for, at kalorierne bliver holdt nede, hvis du bruger de elektroniske vægte ordentligt.

Min fodskade gør mig ikke just glad; den afholder mig fra min træning, som ellers var kommet så godt i gang. Dertil kommer Garmin Forerunner 935-hændelsen, som endte med, at Garmin sendte mig et nyt ur. Ikke desto mindre har mine smadrede tæer og fod, efter et rendezvous med en albue under et cirkelspark til karate, betydet, at jeg ikke har kunne løbetræne i de sidste to ugers tid.

Niveauet havde ellers nået nye højder. To kilometer med intervalløb, tre kilometer med jogging. Karatetræningen blev lettere qua større udholdenhed og mere eksplosiv kondi. Vægttab på 2½ kilo i løbet af to ugers tid. Træningen havde givet pote. I disse dage med mindre motion er jeg ekstra fokuseret på kosten, da jeg forbrænder mindre, og her er kropsanalysevægtene trofaste samarbejdspartnere.

Gennem de sidste par måneder har jeg forsøgt forskellige metoder, der skulle optimere brugen af kropsanalysevægtene fra Garmin og iHealth samt Polar Balance-vægten. Det er ikke nok med, at de fortæller mig, jeg er småfed. Jeg skal kunne opsætte vægttabsmål, monitorere mine fremskridt og blive klogere på min krop.

fdde0ba1-621c-488c-92eb-27a42f252c90.jpg._CB289141322_

Garmin afslører kroppens detaljer

Det lykkes mig at finde en rutine, som er brugbar og motiverende, når det kommer til indtagelse af fødevarer såvel som motion. Hver morgen, før morgenmaden og efter et, ahem, større toiletbesøg, placerer jeg fødderne på vægtene. Armene røg i vejret den 7. september, fordi jeg var nede på 81,1 kg, og det var hele to kilo under mit udgangspunkt. Til gengæld er der røget 1,4 kilo på siden min skade forrige søndag. Armene er kommet ned igen – ligesom mundvigen. Ifølge kurven i Garmin Connect, webudgaven og ikke den uduelige app, har jeg taget på mellem den 9. og 15. september, men i dagene efter ryger jeg atter ned på 81,1 kilo.
Den 20. september stiger vægtkurven atter og den seneste ligger på 82,2 kilo. Hvad er der sket?

image_thumb101

En ting er min skade og mindre motion, en anden er kosten. Min tur til Ostedelikatessen i Søborg, har resulteret i øget vægt. Ost har en høj fedtprocent, men det tager også længere tid for ost at bane sig vej gennem tarmene, og ost vejer mere end salat, hvormed tarmindholdet vejer mere i dagene med ost – og det kan aflæses på vægten. Det hjælper så heller ikke, at der bliver smækket fede ølpølser og rødvin oveni. Tesen understøttes af Garmins Index Smart Scale (set til kr. 1.089), der i samme periode viser en forøgelse i min fedtprocent på 0,9.

Konklusion: Turen til ostepusheren koster på kalorieregnskabet – men for pokker, hvor er den Gruyère bare fantastisk!

Index Smart Scale giver mig et godt, statistisk indblik i vægt, fedtprocent, væskeprocent, muskelmasse, BMI, skeletmuskelmasse og knoglemasse. Jeg kan følge kurverne over de forskellige statistikker op til 12 måneder tilbage.

monitor-progress-02

 

Ønsker jeg at få et kalorieregnskab, skal jeg først hente MyFitnessPal-app’en, som Connect skal synkronisere med. Garmins forbindelse- og synkroniseringslabyrint virker nærmest uendelig. For Garmins kropsanalysevægt tager også sin tid at forbinde til min router. Her skal jeg ind og ændre på routerens WPS-indstillinger, før vægten kan koble sig på mit Wi-Fi, hvilket virker unødvendigt kompliceret i forhold til iHealth Wireless Body Analysis Scale, som sagtens kan koble sig på mit trådløse netværk gennem iHealth-app’en.

Balancegangen mellem indgift og udgift

Polar Balance (set til kr. 599) er ikke en decideret kropsanalysevægt, da den ikke kan måle fedtprocent, væske og muskelmasse. Skal du optimere Balances nytte, bliver du også nødt til at investere i et Polar-træningsur, der er kompatibel med vægten. Gør du det, får du ikke kun et nemt og hurtigt overblik over slankekur – dine fysiske aktiviteter bliver også holdt op imod dit fødevareindtag.

polar_balance_black_600x600

Vejen til optimalt udnyttelse af Balance går igennem mit Polar M430-ur, der fungerer som synkroniserende bindeled mellem Balance og Polar Flow-app’en. Jeg bruger onlineversionen fremfor tabletversionen, fordi førstnævnte er mere detaljeret. Hver gang jeg vejer mig, beder jeg uret om at synkronisere med vægten, og det virker som et overflødigt mellemled i begyndelsen, men når jeg ser diagrammerne og statistikkerne inde i Flow, forstår jeg urets nødvendighed.

M430 holder dagligt øje med, hvor mange kalorier jeg forbrænder, og hvor meget jeg motionerer, mens Flow opstiller kalorieregnskab baseret på mine aktiviteter – og fortæller mig hvor tæt jeg er på mit vægttabsmål.

image_thumb10

Flow beder mig opstille mine egne vægttabsmål og perioden for at opnå målet. Når jeg dagligt tjekker statistikkerne og diagrammet, fortæller Flow mig, om jeg bør røre mig noget mere, spise mindre og andre motiverende forslag. Diagrammet fortæller mig, for eksempel, at 600 kalorier svarer til 220 gram eller 200 gram pasta – alt andet lige. For ost og bacon på pizzaen indeholder flere kalorier end skinke og tomatsovs. Fødevarediagrammet kommer med forslag til, hvad jeg ellers bør spise, hvis jeg vil nå i mål.

Statistikkerne viser mig de dage, hvor jeg går ned i vægt, og de dage hvor vægten øges. På denne måde kan jeg deducere, hvornår jeg har spist tung og fed kost i forhold til dagene med grønsager og salat – alt sammen bliver noteret i kalorieregnskabet. Alliancen mellem Balance, M430 og Flow motiverer mig faktisk til at sige nej til junkfood og søde sager i de fleste dage, fordi ”straffen” kommer i form af nedtrykkende statistikker dagen efter.

iHealth mærker tidens tand

iHealth Wireless Body Analysis Scale (set til kr. 499) er med nogle år på bagen den ældste vægt – også den svageste. For vægten er ikke enige med Garmin Index Smart Scale og Polar Balance, når det kommer til statistikkerne. Derfor benchmarker jeg vægtmålingen ud fra en ganske almindelig badevægt, der er meget enige med Garmin og Polars vægte, mens iHealths vægt typisk ligger 300-400 gram over de to konkurrenter. Fedtprocent og væskeprocent ligger som regel nogle procenter under Garmins kropsanalysevægt, men tilliden til at det er iHealths vægt, der taler sandt, er lille, fordi selv den normale vægtmåling halter.

iHealth_HS5_Hero

Omvendt er det også utopi at tro, at kropsanalysevægte på forbrugerniveau er 100 % retvisende – de giver nærmere et nogenlunde nøjagtigt billede, du kan forholde dig til. Skal du have mere retvisende udstyr, skal du op på hospitalsniveau – med dertilhørende prisleje.

iHealth går ligesom Garmin ind og giver mig et statistisk overblik over kilo, BMI, væskeprocent, fedtprocent, muskelmasse og knoglemasse. Jeg skal blot hente iHealth-app’en og forbinde vægten via Wi-Fi. App’en giver mig dog ikke mulighed for at opstille mål eller føre kalorieregnskab. Her trykker alderen på Wireless Body Analysis Scale – for der er sket en del med præcision og statistisk omfang indenfor de seneste år. Det er muligt, at du kan finde iHealth-vægten billigt i forretningerne, men jeg anbefaler, at du bruger lidt flere penge på en kropsanalysevægt af nyere dato, fordi du ganske enkelt får større og bedre indblik i dig selv, hvilket motiverer dig til at komme i gang med træningen og/eller slankekuren.

ihealth-app-weight

Det dyreste valg kan være det billigste

Min fodskade har givet mig en ufrivillig pause fra løberiet, men det er takket være vægtene, at jeg ikke har givet los med junkfood og andre usunde fødevarer. Følgevirkningerne kan stort set aflæses fra dag til dag, og det er et slag i mellemgulvet at se 1½ kilo ekstra på vægten i forhold til få dage forinden.

Anbefalingen af vægte sker med forbehold, men falder udelukkende på Garmin Index Smart Scale og Polar Balance, fordi iHealth Wireless Body Analysis Scale virker forældet. Ønsker du et detaljeret indblik i din kropsvægt, er Garmins vægt et godt valg, men du skal være forberedt på, at du kommer til at rode med Connect-app’en i et stykke tid. Du får til gengæld adgang til alverdens funktioner, nogle ubrugelige i forhold til dit behov, som giver dig en god indsigt i din krop og vej mod et sundere liv.

Er du ligeglad med fedtprocent og væskeprocent, men går efter et nemt og overskueligt kalorieregnskab, der er koblet sammen med et overskueligt program, er Polar Balance dit valg. Vægten koster kun kr. 599, men det er lidt af en ”snydepris”, da du skal investere i et Polar-ur, som er kompatibelt med vægten. Dermed ryger prisen nemt over de kr. 1.000. Så Garmins vægt kan ende med at blive det billige valg, da du slipper for at købe et ur for at optimere vægtens nytteværdi.

Kommentar til artiklen?